LIFESTYLE

Prima camera video care transmite imagini dintr-un cuib de soim dunarean

10 iunie 2015, ora 15:30 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
soim.jpg
Enel Distributie Banat si asociatia de protectie a mediului Wild Watch au realizat, in premiera in Romania, montarea pe un stalp de inalta tensiune a unei camere video cu un rol special: transmiterea de imagini, online si in timp real, dintr-un cuib de soim dunarean, o specie rara, pe cale de disparitie.

Ultimele perechi cuibaritoare de soim dunarean din Romania mai exista doar in Banat si Dobrogea, iar una dintre ele va fi monitorizata video non-stop in cuibul de pe un stalp de inalta tensiune din Campia de Vest.

Camera video a fost montata pe un cuib populat in aceasta primavara de o familie de soimi dunareni, dupa ce s-a incheiat sezonul de crestere a puilor, pentru a nu afecta dezvoltarea acestora. Acesta este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de Enel Distributie Banat in perioada 2012-2014, prin proiectul Life+ de conservare a soimului dunarean, proiect dezvoltat in colaborare cu Asociatia Grupul Milvus. 

Imaginile transmise in timp real pe website-ul wildliferomania.com vor avea o valoare inestimabila pentru specialisti – ornitologi si cercetatori in biodiversitate – dar pot fi interesante si pentru publicul larg. Din primavara, cand cuibul va fi repopulat, viata unei familii de soimi dunareni va putea fi urmarita, in toate etapele ei, pana la plecarea din cuib a puiului de soim.

Cristian Ilea, membru fondator Wild Watch: “Wildliferomania.com este o gradina zoologica virtuala, mai exact este prima gradina zoologica online din Romania cu animale salbatice aflate in libertate. Prin proiecte de acest gen vrem sa comunicam oamenilor ca speciile pe cale de disparitie trebuie protejate, iar noi credem cu tarie in acest lucru: ca sa poti proteja eficient pe cineva, trebuie sa-l cunosti cat mai bine.”

Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibarit, sunt printre principalele cauze ale scaderii numarului de soimi dunareni intr-un ritm accelerat. Una dintre caracteristicile speciilor de soimi este faptul ca nu isi construiesc cuib. Astfel, in lipsa alternativelor, o parte insemnata a perechilor de soim dunarean isi cresc puii in cuiburi construite de alte pasari rapitoare, pe stalpii de inalta tensiune. Aceasta pasare se afla pe Lista Rosie a speciilor pe cale de disparitie realizata de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Pentru a eficientiza modul de protejare a aceastei specii, testat deja in alte tari europene, pe langa amenajarea de cuiburi artificiale in zone ce abunda in surse de hrana, dar nu ofera locuri de cuibarit, Enel Distributie Banat, in colaborare cu Asociatia Milvus, a instalat teci electroizolante la peste 1460 de stalpi ai liniilor electrice de medie tensiune din judetele Timis si Arad, in cadrul mai multor campanii pentru protectia soimului dunarean si a altor pasari protejate (berze).

Soimul dunarean este cea mai rara specie de pasare clocitoare din Romania dar si una dintre cele mai impresionante pasari de prada. Acesta are o lungime corporala cuprinsa intre 47-58 centimetri si o anvergura cuprinsa intre 97-120 centimetri. Greutatea corporala variaza intre 730 - 1.300 grame. In Europa, perechile incep sa depuna ouale inca din a doua jumatate a lunii martie, pe cand in Asia, cuibaritul debuteaza la mijlocul lunii aprilie.

Acum patru ani, Enel Distributie Banat impreuna cu Asociatia Grupul Milvus au realizat o alta premiera nationala, prima actiune de inelare a trei pui de soim dunarean, iar unul dintre exemplare a fost echipat cu un aparat ultraperformant dotat cu GPS.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 18 August 2022, 19:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter