LIFESTYLE

Scoala de Vara de la Rosia Montana se inchide. "Am fost agresati de simpatizantii RMGC"

12 septembrie 2013, ora 12:55 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Sursa foto: arhitectura-1906.ro
Sursa foto: arhitectura-1906.ro
Scoala de Vara de la Rosia Montana, editia 2013 ("Scoala de Vara ARA"), un proiect de restaurare a caselor de patrimoniu din localitate, va fi inchisa inainte de termen, din cauza agresiunilor la care sunt supusi participantii.

Stefan Balci si Virgil Apostol, organizatorii Scolii de Vara de la Rosia Montana, editia 2013, impreuna cu participanti la aceasta scoala, au fost agresati fizic si verbal in zilele de 9,10 si 11 septembrie, de catre mai multi indivizi, identificati ca fiind angajati si/sau simpatizanti ai SC Rosia Montana Gold Corporation SA (RMGC) datorita faptului ca purtau uniforme de lucru cu semne distinctive si sigle ale companiei RMGC, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei ARA (Arhitectura, Restaurare, Arheologie).


"Siguranta si integritatea studentilor, participantilor si nu in ultimul rand a organizatorilor Scolii de de Vara ARA a fost grav pusa in pericol. Organizatorii scolii de vara nu mai pot garanta siguranta participantilor", se arata in comunicat.

"In consecinta Asociatia ARA este obligata sa declare inchise lucrarile Scolii de Vara ARA si sa sisteze lucrarile de restaurare derulate prin programul Adopta o Casa la Rosia Montana. Multumim participantilor la Scoala de Vara ARA pentru intelegere si localnicilor de la Rosia Montana pentru sprijinul lor!", mai transmit reprezentantii Asociatiei ARA.Acestia atrag atentia ca victime ale acestor acte de violente din partea celor care se prezinta ca angajati si simpatizanti RMGC nu sunt numai organizatorii si studentii Scolii de Vara ARA, ci sunt si unii membri ai comunitatii de la Rosia Montana, care in acest interval au fost supusi unui tir de agresiuni fara precedent: amenintari cu moartea sau bataia, imbranceli, scuipaturi.

"Facem apel catre autoritatile in drept ľ fortele politiei locale si jandarmeriei ľ inclusiv catre organizatiile specializate in apararea drepturilor omului sa garanteze in mod eficient siguranta tuturor cetatenilor de la Rosia Montana fara discriminare in functie de opiniile acestora fata de proiectul initiat de RMGC. Agresiunile din 9, 10 si 11 septembrie 2013 nu reprezinta un fenomen izolat, ci un instrument deja patentat si bine rodat de catre indivizi care se afiseaza ca reprezentanti/angajati si/sau simpatizanti RMGC in comunitatea de la Rosia Montana", se subliniaza in comunicat.

Desi RMGC are un asa-zis program despre care pretinde ca este dedicat comunitatii locale, in realitate membrii comunitatii sunt doar unelte ale manipularii in scopul fortarii avizarii proiectului minier. Actele de violenta fizica si verbala nu sunt straine acestei manipulari, mai spun cei trei organizatori ai scolii de vara - Monica Margineanu Carstoiu, presedinte ARA, Stefan Balici, vicepresedinte ARA, Virgil Apostol, secretar ARA.

Acestia acuza instigarea directa sau indirecta a membrilor comunitatii din Rosia Montana la acte de violenta unii impotriva celorlalti, folosirea angajatilor si simpatizantilor RMGC sau a simplilor cetateni pentru tentative de agresiuni, agresiuni fizice si morale asupra altui grup de cetateni.

Participantii la Scoala de Vara sunt: Alexandru Balazs, Alexandra Cojocaru, Andreea Machidon, Paula Marcau, Alexander Nistor, Cvetelina Ralcheva, Alexandra Stoica, Teodor Florin Suhan, Vanya Velcheva, Sorana Vlad, Alexandra Ungurean.

Mai multe detalii despre activitatea ARA in Rosia Montana le puteti afla dintr-un foto-reportaj DailyBusiness.ro la fata locului.

In paralel, mineriiásolicita, in galeria Catalina-Monulesti din localitatea Rosia Montana (Alba), inceperea proiectului minier de exploatare a aurului din zona, in timp ce alte persoane protesteaza in centrul comunei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Octombrie 2020, 06:28
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter