- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de catre nerezidenti

07 Nov, 11:12 • stefan.vlad

Controversata problematica a dobandirii de catre nerezidenti a dreptului de proprietate asupra imobilelor terenuri a capatat inca de la sfarsitul anului trecut o rezolvare prin adoptarea Legii nr 312/2005 privind dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de catre cetateni straini si apatrizi precum si de catre persoanele juridice straine.

Desi promulgata la sfarsitul anului trecut (noiembrie 2005) legea intra in vigoare incepand cu 01.01.2007, adica odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana ca membru cu drepturi depline.

Actul normativ statueaza cu valoare de principiu in art 3, faptul ca cetatenii unui stat membru UE , persoanele juridice constituite intr-un stat membru UE precum si apatrizii cu domiciliul in Romania pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in Romania.

Lucrurile ar fi fost minunate daca s-ar fi oprit aici! Insa, legiuitorul roman a tinut ca pe langa enuntul cu valoare de principiu din art 3, sa introduca unele exceptii, asa cum sta bine oricarui principiu.

Astfel ca din interpretarea art 4 reiese ca de fapt doar cetatenii statelor membre UE care sunt rezidenti in Romania pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor incepand cu data de 01.01.2007. Ceilalti, adica cei care nu au rezidenta in Romania, trebuie sa mai astepte inca 5 ani.

Deasemenea, persoanele juridice constituite in statele membre UE vor putea dobandi dreptul de proprietate doar daca au constituit pe teritoriul Romaniei un sediu secundar in conditiile legii.

In ceea ce priveste terenurile agricole si forestiere situatia este si mai dificila. Cetatenii statelor membre UE nerezidenti in Romania, precum si persoanele juridice constituite intr-o tara UE nu vor putea dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere decat dupa 7 ani de la data intrarii Romaniei in UE.

Interdictia nu se va aplica insa fermierilor din UE care au resedinta in Romania si care vor putea dobandi dreptul de proprietate inca de la data de 01.01.2007 fara sa mai astepte termenul de 7 ani.

Si ca sa rezumam, retineti urmatoarele:

– cetatenii UE cu rezidenta in Romania vor putea dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor( altele decat cele agricole si forestiere) de la data de 01.01.2007; cei care nu au rezidenta in Romania vor astepta inca 5 ani

-persoanele juridice constituite in UE care au cel putin un sediu secundar in Romania vor putea dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor( altele decat cele agricole si forestiere) ; cele care nu au un sediu secundar in Romania vor putea dobandi dreptul de proprietate dupa 5 ani.

-cetatenii statelor membre UE care nu au rezidenta in Romania,precum si persoanele juridice care nu au cel putin un sediu secundar in Romania, vor putea dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere dupa 7 ani de la data integrarii Romaniei in UE; tousi, fermierii cetateni ai statelor UE care au rezidenta in Romania, vor putea dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere de la data de 01.01.2007.

Complicat, nu?