LIFESTYLE

Viata trepidanta a lui Mos Craciun: De la cioban la agent publicitar. Viitor pinguin?

24 decembrie 2013, ora 00:07, autor(i): Valentin Gros 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
1.jpg
Mos Craciun a fost cioban, existenta lui fiind marcata de nasterea lui Iisus Christos, cel mai mare eveniment al crestinatatii, apoi a devenit un furnizor de cadouri pe care le transporta cu sania proprie, trasa de reni cu viteza naucitoare, dar a intrat in istoria business-ului ca agent publicitar de succes si mai nou, subiect de disputa pe terenul corectitudinii politice.

Exista Mos Craciun? Pragmaticii vor nega, dar cei care se incapataneaza sa ramana mereu tineri vor fi totdeauna siguri ca mirificul personaj isi face datoria an de an si ne aduce cadouri la ceas de iarna. Argumente?

Etnologul Romulus Vulcanescu prezinta legenda personajului dupa cum urmeaza.

Mitul arhaic al unui cioban-zeu-mos este transfigurat in mitul unui cioban demonic care refuza s-o primeasca pe Fecioara Maria sa nasca in staulul lui. Sotia lui Craciun (Craciuna sau Craciuneasa) o primeste intr-ascuns si moseste pe Iisus, fapta pentru care Craciun ii taie mainile, dar Fecioara Maria i le lipeste la loc.

Minunea il converteste pe Craciun la crestinism (religie care nu aparuse inca). De bucurie ca nevasta lui a scapat de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug de cioate de brad in curtea lui si joaca hora cu toate slugile sale. Dupa joc imparte Fecioarei Maria daruri pastoresti (lapte, cas, urda, smantana) pentru ea si fiul ei.

Vulcanescu afirma ca Mos Craciun reprezinta o transfigurare a magilor ce i-au adus daruri lui Isus la nasterea sa si ca este simbolul tipului creator. Sintagma "mos" din numele sau inseamna "intemeietor", "ziditor", "incepator".Dansul in jurul cioatelor de brad s-a materializat mai tarziu, la romani dar si la alte popoare, in traditia pomului de Craciun, unde pune mosul cadourile. Unii vin cu dovezi istorice pentru a-si demonstra intaietatea faptica in aceasta traditie.

Estonienii se lauda ca prima expunere in public a unui brad de Craciun, atestata documentar, a avut loc in 1441 in tinutul istoric Livonia (teritoriul de astazi al Estoniei si Letoniei), in piata centrala din capitala Reval, Tallinn-ul de astazi. Acel brad ar fi apartinut unei bresle de comercianti necasatoriti si a fost initial expus in cladirea care adapostea fratia comerciantilor si ulterior dus in piata orasului. Atunci s-a instaurat si obiceiul de a dansa in jurul bradului de Craciun, pentru a sarbatori sezonul festiv, si de a-l arde ulterior, scrie Yahoo.ro.

In cultura romana, Mos Craciun si Mos Nicolae sunt doua personaje distincte. Mos Nicolae il reprezinta pe Sfantul Nicolae.In anul 325, pe vremea cand era episcop, acesta l-a palmuit in plin Sinod Ecumenic pe calugarul Arie, care tagaduia divinitatea lui Iisus. Mos Nicolae a ramas in folclor ca fiind bun la inima, dar neindurator fata de greseli: aduce daruri copiilor cuminti si ii bate pe cei neascultatori. El ne viziteaza la 5 decembrie si pune daruri in ghete, iar Mos Craciun ne intra in case in Ajunul Craciunului.

In culturile vestice insa, cele doua personaje sunt contopite. De aici si numele Santa Claus, provenit din olandezul Sinterklaas, sau Sint Nicolaas. El vine, la majoritatea popoarelor, in noaptea de dinaintea Craciunului.

Dar cum arata Mos Craciun? Prima lui imagine, conturata de un poem publicat in 23 decembrie 1823 in ziarul Sentinel din Troy, New York, ne infatiseaza un batranel simpatic, energic. El conduce in mare viteza o sanie trasa de 8 reni: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen. Mai tarziu, acestora avea sa li se alature Rudolph, creditat si ca sef al echipajului. Poemul, initial anonim, i-a fost atribuit lui Clement Clarke Moore, profesor de literatura greaca si orientala.

Cine l-a desenat pe Mos Craciun asa cum il stim astazi? Dupa toate probabilitatile, Haddon Sundblom, un artist plastic nascut in Muskegon, Michigan, fiu al unui suedez venit din Insula Alanda, un teritoriu aflat astazi in administrarea Finlandei.

Sundblom este considerat autorul imaginii moderne a lui Mos Craciun. El a conceput o figura de om batran cu plete albe cald, prietenos, placut, uman, imagine folosita in 1931 la o reclama pentru Coca-Cola. Mosul a devenit apoi un puternic vehicul de business, o prezenta activa in industria de advertising.

DailyBusiness Video: Mos Craciun in reclama Coca-Cola

Originea lui Mos Craciun a devenit subiect de dezbatere in era corectitudinii politice. "Cum era Mos Craciun, alb sau negru, ca noi", l-a intrebat in copilariebloggerita Aisha Harris pe tatal sau. Acesta i-a raspuns ca Mosul are puteri magice si isi schimba culoarea in functie de familia pe care o viziteaza. Aisha nu s-a multumit cu explicatia asta si propune ca Mos Craciun sa fie de acum inainte un pinguin, pentru ca milioane de copii non-albi sa fie aparati de nesiguranta si rusinea pe care le-a simtit ea cand era mica.

Dar au aparut si opiniile contrare. Prezentatoarea Megyn Kelly, de la Fox News, crede ca Mos Craciun nu trebuie sa fie nici pinguin, nici negru, ci alb, si aduce in discutie argumente istorice.

"Doar pentru ca cineva nu se simte confortabil cu asta nu inseamna ca ar trebui s-o schimbam. stiti, si Iisus a fost alb. A fost o figura istorica si asta e verificabil. La fel si Mos Craciun si vreau ca voi copiii care va uitati sa stiti asta. Dar pana la urma, punctul meu de vedere este urmatorul: cum sa modifici mostenirea lasata de Mos Craciun, transformandu-l din alb in negru?", a spus Megyn Kelly, potrivit ActiveNews.ro.
DailyBusiness Video: Mos Craciun trebuie sa fie alb sau negru?
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 09:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter