- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

20 de oameni au plecat de la Academia Catavencu. Motivul: Presiunea editoriala si lipsa banilor, in ciuda profitului

03 Mar, 13:11 • Redactia DailyBusiness
Redactia Academia Catavencu s-a "dezintegrat" - 20 de oameni care umpleau paginile saptamanalului de satira, in frunte cu unul dintre fondatori, Mircea Toma, si redactorul sef Marius Bortea, si-au dat demisia, urmand sa se regrupeze pentru un nou produs editorial, independent. Ce a dat nastere rupturii de la Catavencu? Presiunile editoriale si problemele financiare, sustine Mircea Toma.
20 de oameni au plecat de la Academia Catavencu. Motivul: Presiunea editoriala si lipsa banilor, in ciuda profitului

Anul electoral a fost unul cu presiuni importante si de ele au avut parte majoritatea jurnalistilor de la Academia Catavencu, spune Toma intr-o discutie cu paginademedia.ro

„Primul motiv (n.r- al demisiilor de la Academia Catavencu) este tentativa restabilirii independentei, iar un al doilea motiv, legat de independenta editoriala, este si conditia economica, care s-a agravat in grupul Realitatea-Catavencu, unde Catavencu era un produs profitabil, dar incaltat cu datoriile multor altor proiecte”, a declarat Mircea Toma.

Cei 20 de jurnalisti demisonari urmeaza sa lanseze „un nou Catavencu”, dupa cum s-a exprimat Toma.

„Ideea este sa lansam un nou Catavencu. La titlu se mai lucreaza. Invitatia a fost facuta catre toti ziaristii din redactie. Nu toti au acceptat sa vina. Nu stiu care este exact distributia. Din cate stiu eu, dintre seniori eu sunt singurul”, a precizat acesta.

„In ultimul an au fost foarte multe presiuni editoriale la Academia Catavencu”, spune si Catalin Prisacariu, redactor sef adjunct al saptamanalului, care a decis si el sa paraseasca redactia.

„In anumite cazuri, presiunile au fost explicite, au ramas texte pe afara. Cele mai multe au fost recuperate si am reusit sa le publicam. Era o guerila interna la Academia Catavencu”, a adaugat acesta.

Episodul cu poza lui Mircea Geoana in vizita la Sorin Ovidiu Vantu, patronul Realitatea Ctavencu, este unul dintre elementele de guerila interna de la Academia Catavencu.

„Intr-un moment de tensiune politica maxima, am ales sa publicam poza fara ca seniorii sa fie informati. Stiam ca asta ne-ar putea costa. Am facut fata unui actionariat advers”, a precizat Prisacariu.

Miscarile din interiorul Academia Catavencu au fost anuntate initial de zoso.ro

Update ora 14:03

Reduceri salariale, motiv de plecare de la Academia Catavencu

Potrivit lui Doru Buscu, directorul editorial al Academia Catavencu, motivul pentru care jurnalistii publicatiei si-au dat demisia ar fi reducerile salariale anuntate in urma cu cateva zile.

„In urma cu cateva zile i-am anuntat pe sefii departamentelor ca urmeaza o reducere cu 15% a salariilor si ca revista reintra intr-un regim de austeritate. Reducerea cu 15% a salariilor urma sa fie aplicata in orizontul catorva luni, doua-trei luni”, a explicat Buscu pentru Mediafax