MEDIA & MARKETING

Amenda de 70.000 de lei pentru B1 TV. Cati jurnalisti pot fi platiti din aceasta suma

13 februarie 2014, ora 12:55, autor(i): Andreea Stefan   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
jurnalisti.jpg
Cristi Godinac, presedintele FRJ MediaSind, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca amenzile date de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) posturilor de televiziune sunt prea mari, tinand cont de realitatea economica din Romania.

Mai mult, Godinac atentioneaza ca amenzile CNA pun in pericol institutiile de presa. Afirmatia vine in contextul amenzii data de CNA postului B1 TV, de 70.000 de lei.

Potrivit lui Godinac, din aceasta suma se  pot plati intre 35 si 40 de salarii. De asemenea, presedintele MediaSind a mai spus ca amenda data de CNA este echivalentul unui buget lunar al unei intregi redactii. In Romania, salariul mediu al unui jurnalist este cuprins intre 1.500 si 2.000 de lei pe luna, potrivit lui Godinac.

“Fara sa comentez modul cum sunt luate aceste decizii (n.r. amenzile date de CNA), obiectivitatea sau subiectivitatea unora sau a altora, este evident ca tinand cont de realitatea economica din Romania, amenzile sunt prea mari. Poate ca pentru cateva, trei patru trusturi reprezinta o bagatela, dar pentru majoritatea societatilor de presa, ele sunt imense si pun chiar in pericol functionarea acestor institutii”, a adaugat Cristi Godinac.El a mai spus ca nu crede ca aplicarea unor amenzi exorbitatante ar rezolva problema respectarii deontologiei profesionale.

“Exista totusi un Cod Civil in baza caruia persoanele lezate pot cere in instanta despagubiri importante, nu cred ca aplicarea unor amenzi exorbitatante ar rezolva problema respectarii deontologiei profesionale”, a afirmat Godinac.

Sindicalistul a precizat ca in urma cu doua saptamani, FRJ MediaSind tragea un semnal de alarma pentru respectarea Codului Deontologic al Jurnalistului de catre toate institutiile de media.

“Daca normele negociate inca din anul 2009 in Codul Unic Deontologic de catre principalele organizatii profesionale, sindicale si patronale sin Romania s-ar respecta, CNA-ul nu ar mai putea sa acorde nicio sanctiune. Dar, conform legii de functionare, CNA-ul are posibilitatea sa acorde amenzi usturatoare daca considera ca s-au incalcat normele deontologice prevazute si in Legea audiovizualului”,  a completat sindicalistul.    

De asemenea, ca sa acopere amenda de 70.000 de lei, primita recent de la Consiliul National al Audiovizualului (CNA), postul B1 TV trebuie sa difuzeze pana la 350 de minute de publicitate.

Si asta in conditiile in care numarul maxim de minute de publicitate care pot fi difuzate intr-o ora de emisie este de 12 minute, potrivit legislatiei audiovizuale.

“Cu 70.000 de lei pot fi cumparate fie  aproximativ 6 minute de publicitate, in prime-time, pe statiile cu audienta mare, precum ProTV si Antena 1,  atunci cand ai obiective de vanzari rapide, sau poti cumpara aproximativ 350 minute pe statiile de nisa sau in out of prime-time, pe statiile mari atunci cand ai doar obiective de notorietate pe termen mai lung”, a explicat expertul media Bogdan Prajisteanu, pentru DailyBusiness.ro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Dorin Badiu a spus:
19/02/2014 11:34
Va ofer parerea unei persoane din afara sistemului: nivelul amenzilor, indiferent de aria de aplicabilitate, are rolul de a speria pe cei care ar putea fi in imprejurari care sunt obiectul amenzii. Daca cineva nu se sperie, inseamna ca mizeaza pe alte elemente si isi asuma riscul. In problema concreta, CNA nu poate stabili pentru aceeasi actiune, in functie de puterea economica a faptasului. Nivelul amenzii ar trebui stabilit doar in functie de gravitatea si mai ales impactul actiunii respective. Ori, in media impactul este maxim.
In alta ordine ide idei, ma asteptam ca autorul sa propuna niste masuri fezabile de prevenire a acestor actiuni sanctionate de CNA si o alta categorie de masuri de stabilire si asumare a responsabilitatii actiunilor respective.
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:31
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter