- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Ce risca distribuitorii ilegali de filme pe net. DACA vor fi prinsi

05 Nov, 15:59 • monica.manea
Cei care detin cele 42 de site-uri reclamate de Pro Tv si CNA ca distribuie ilegal material video risca amenzi de pana la 40.000 de lei, conform legislatiei in vigoare, dar marea problema intervine in momentul in care infractorul trebuie identificat, caci pana in prezent nu se stie cine sunt administratorii acestor site-uri, iar pana atunci hotul neprins e om cinstit.
Ce risca distribuitorii ilegali de filme pe net. DACA vor fi prinsi

In urma unei sesizari facute de Pro Tv, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis sa sesizeze mai departe Politia cu privire la 42 de site-uri care difuzeaza filme si seriale fara sa respecte legislatia audiovizualului si fara sa detina drepturile pentru continutul transmis.

„Ce tine de CNA se opreste aici”

“Am sesizat si noi autoritatile la cerera ProTv pentru ca avem aceasta obligatie atata vreme cat ei au notificat CNA ca furnizeaza acest continut avem si noi obligati de ai proteja, si nu numai pe cei de la Media Pro, pe oricine e autorizat de CNA. Noi tot ce putem sa facem este sa primim sesizarea si sa facem mai departe o plangere, asta prevede legea”, a declarat pentru DailyBusiness. ro Narcisa Iorga, membru al CNA.

“Noi nu putem sanctiona. Responsabilitatea noastra este limitata la a sesiza autoritatile statului care sunt responsabile de cercetarea penala. De aici incolo nu ne mai priveste, nu avem atributii, nu intra in reglmentarea noastra”, spune Narcisa Iorga.

Chiar daca in Romania nu exista o autoritate speciala care ar trebui sa se ocupe doar reglementarea internetului, problema intra in competenta parchetului. Dar oare vor reusi procurorii sa-i identifice pe proprietarii acestor site-uri. Caci pana vor pune mana pe ei se aplica probabil o alta regula, nescrisa, “hotul neprins e om cinstit”.

“Fara indoiala distribuirea ilegala prin internet a unor opere cinematografice sau muzicale constituie o incalcare atat a prevederilor Legii 8/1996 (Legii Drepturilor de Autor si Drepturilor Conexe n.r.) cat si a acordurilor internationale la care Romania este parte. Pana in prezent majoritatea statelor cu economii avansate si cu acces la tehnologie au reglementat si au sanctionat drastic prirateria software dar si pirateria operelor audio-video”, explica avocatul Mihai Valentin Neagu.

In cazul de fata persoanele care risca sanctiuni sunt atat administratorii site-urilor reclamate, sau proprietarii acestora cat si persoanele care au distribuit prin acestea diverse materiale audio-video.

Conform legii mentionate mai sus, modificata prin Ordonanta de urgenta nr. 123 din 01/09/2005, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 2.500 lei  la 40.000 lei punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.

Cum poate fi depistat faptasul?

“Problema autoritatilor intervine in momentul in care va trebui identificat si sanctionat subiectul activ al acestor infractiuni. Ceea ce va fi destul de dificil, avand in vedere ca majoritatea providerilor de materiale piratate, exista si exceptii cum ar fi The Pirate Bay, actioneaza camuflandu-si identitatea reala si de cele mai multe ori prin servere situate in afara granitelor tarii”, spune Mihai Valentin Neagu.

Avocatul sustine ca tocmai de aceea asociatiile de producatori, care au fost prejudiciati, incearca sa treaca in cealalta extrema fortand adoptarea de acorduri si tratate cum ar fi ACTA, SOPA prin care providerii de internet ar trebui obligati sa blocheze accesul la materiale piratate.

“Actiunea Media Pro are suport legal dar ma indoiesc ca autoritatile vor avea suportul tehnic necesar pentru a identifica beneficiarii din spatele site-urilor reclamate”, afirma Mihai Valentin Neagu.

Pana atunci site-urile isi vad mai departe de dreaba, ba mai mult beneficiaza si de o oarecare promovare.

Cativa dintre fanii acestor site-uri au initiat chiar o miscare “Spune NU Voyo” prin care se arata revoltati de actiunea celor de la Pro Tv si CNA. Pagina de Facebook a acestei miscari a strans aproape 28.000 de like-uri.

Contactati de DailyBusiness, detinatorii paginii “Spune NU Voyo” nu au vrut sa comenteze subiectul.

Cultura juridica underground a consumatorilor de filme gratis

“In privinta filmelor si a productiilor audio traim, inca, o perioada asa-zis romantica, in care fiecare se considera un mic haiduc si descarca la greu opere de pe internet. S-a format inclusiv o cultura juridica underground in randul consumatorilor de asemenea produse”, spune Neagu.

El sustine ca exista o parte consistenta, cu o educatie precara, fara prea mult discernamant juridic, care descarca sau distribuie opere protejate fara sa constientizeze savarsirea unei infractiuni.

“Mai exista o parte, formata din indivizi cu cu educatie medie sau chiar superioara care considera ca accesand online site-urile de profil, fara sa descarce voluntar date si fara sa distribuie, nu comit nicio infractiune si sunt aparati de rigorile legii”, afirma avocatul

“In privinta actiunii trustului Media Pro impotriva site-urilor de distribuire a operelor audio-video. Textul Legii este clar” a mai adaugat el.

Costi Mocanu, head of Voyo si vicepresedinte in cadrul Central European Media Enterprises (CME) a declarat in urma sesizarii pe care a facut-o SC Pro TV SA, care detine si serviciul Voyo si CNA, ca este nevoie sa fie indepartata pirateria care “impiedica desfasurarea normala a businessului corect, real”, citeaza Capital.

“Oamenii si organizatiile de decizie din audiovizual impreuna cu institutiile abilitate ale statului trebuie sa ia masuri si sa actioneze in spiritul acesta”, a mai spus Costi Mocanu.

Acum ramane de vazut daca si cand se va intampla ceva concret.

Lista celor 42 de site-uri este: xfilmeonline.net, filmepeales.com,
filmedecomedie.info, filmeonlinefree.ro, filme-noi-online.com,
filmesubtitrateonline.net, filme-free.ro, cinemo.ro, 990.ro,
divxonline.biz, filmehd.net, filme-online-gratis.com, filmulde10.com,
filmesubtitrate.info, filmesubtitrateonline.net,
filme-subtitrate.org, filme-subtitrate.info, filme.online-pe.net,
filme.online-pe.net, filme-online-subtitrate.eu, filme-subtitrate.ro,
hdfilmeonline.info, filme-2012.com, opticmovie.com, cinemaxx.ro,
1filme.ro, filmeonline3d.ro, filmeonlinetari.com, filmehd-online.net,
filmeonlinehd.biz, seriale-filme.info, serialedetop.com,
serialul.net, filmeonline.org, filmemisto.com, superfilme.net,
vplay.ro, serialepenet.ro, tvpug.com, neededspark.blogspot.ro,
deseneanimateonline.info, freshon.tv.