MEDIA & MARKETING

"Splendid" in al 12-lea ceas: Afacerea pe care TVR vrea s-o bage in moarte clinica

03 noiembrie 2014, ora 00:07, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
tvr.jpg
La trei ani dupa ce a rupt contractul cu regia care ii vindea spatiul de publicitate, Televiziunea Romana a intreprins primele masuri concrete in vederea recuperarii unor sume importante de bani de la aceasta. Afla din DailyBusiness.ro detaliile unui conflict cu miza de milioane de euro, care s-ar putea lasa chiar si cu dosare penale

Luna trecuta, TVR a initiat doua demersuri in instanta impotriva Splendid Media, de la care ar avea de recuperat 4,5 milioane de euro. Acestea au loc insa abia dupa 3 ani de la ruperea contractului cu regia de publicitate si dupa ce Sindicatul din TVR a anuntat ca a sesizat Parchetul cu privire la nerecuperarea datoriei, ce a fost constatata pana si de Curtea de Conturi.

Astfel, pe 16 octombrie, Societatea Romana de Televiziune a dat in judecata compania One Digital Store SRL (fosta Splendid Media SA), pe ordonanta de plata. Primul termen in acest dosar a fost stabilit pe 11 noiembrie.

Ulterior, respectiv pe 30 octombrie, postul public de televiziune a initiat un nou demers in instanta, prin care cere insolventa fostei sale agentii de publicitate.Problema este ca din societatea pe actiuni cu afaceri de 82,5 milioane de lei in 2008 a mai ramas doar un SRL, cu afaceri de sub 100.000 lei in 2013 si datorii totale de peste 25 de milioane de lei, potrivit datelor raportate la Ministerul Finantelor.

In aceste conditii, ramane de vazut daca postul pubic de televiziune va reusi sa recupereze ceva, temere exprimata recent si de sindicalisti, dar din alt punct de vedere.

Neglijenta in serviciu = prescriere datorii?

Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV) a anuntat la finele lunii septembrie ca a sesizat Parchetul in privinta datoriei de aproximativ 4,5 milioane de euro pe care conducerile care s-au succedat la sefia SRTv nu au recuperat-o de la regia de publicitate Splendid Media, potrivit Mediafax.

Sesizarea a fost depusa la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, dupa cum a declarat Dragos Bocanaciu, presedintele sindicatului.

In sesizare, sindicatul atrage atentia privind "posibile infractiuni de neglijenta in serviciu in sensul de a nu dispune efectuarea demersurilor juridice, in vederea urmaririi debitorilor societatii, pentru care in ultimii 3 ani s-a produs un prejudiciu estimat de peste 21.000.000 lei (aproximativ 4,5 milioane de euro, n.r.)". 

"Pana in momentul de fata nu s-a dispus actionarea in instanta privind recuperarea sumelor datorate Societatii Romane de Televiziune de societatea Splendid Media", se mentiona in sesizarea depusa la Parchet la finele lunii septembrie.

Potrivit aceleiasi sesizari, "sume importante au fost pierdute prin prescriere" si faptele se incadreaza in cele prevazute de articolul 249 Cod Penal, cu mentiunea ca depasirea plafonului de 15 milioane de lei pierdere reprezinta "o neglijenta in serviciu cu consecinte grave".

Dragos Bocanaciu a spus ca "de atatia ani si de atatea luni in Televiziunea Romana nu s-a facut nimic" in sensul recuperarii acestei datorii. 

In opinia acestuia, "este o neglijenta in serviciu faptul ca cineva, prin inactiune", a facut ca TVR sa fie in pericol sa piarda cele 21 de milioane de lei. 

Si Curtea de Conturi a constatat neefectuarea de catre SRTv a tuturor demersurilor legale pentru recuperarea debitului, in raportul sau public pe anul 2012, care a fost aprobat pe 19 decembrie 2013. Potrivit calculelor Curtii de Conturi de la acea data, debitul datorat de regie era in suma de 24.858.000 lei (16.027.000 lei debit si 8.830.000 lei penalitati).

Din totalul datoriei de 24.858.000 lei, la data de 31 decembrie 2012, inregistrau vechime mai mare de 3 ani creante apartinand SRTv catre Splendid Media SA in suma de 2.754.000 lei, pentru care dreptul de actiune s-a prescris.

Totodata, Curtea de Conturi a constatat ca SRTv nu a mai calculat, nu a inregistrat si nu a mai emis facturi fiscale pentru penalizari de intarziere incepand cu luna septembrie 2011 si pana la data efectuarii misiunii de audit. in timpul actiunii de audit s-a procedat la calcularea, pana la data de 31 mai 2013, a acestor penalitati de intarziere, rezultand astfel suma de 10.697.000 lei.

Recuperarea prejudiciului

In acest caz, Curtea de Conturi a recomandat luarea masurilor legale in vederea incasarii datoriilor pe care le are SC Splendid Media SA catre SRTv. "In acest sens, vor fi intreprinse demersurile legale prin intermediul instantelor judecatoresti, indreptate impotriva societatii comerciale debitoare", spune Curtea de Conturi.

Totodata, Curtea de Conturi recomanda ca, in cazul sumelor imposibil de recuperat din cauza prescrierii dreptului legal de actiune, sa se procedeze la identificarea persoanelor din cadrul Televiziunii Romane din cauza carora nu s-a actionat in termenul legal pentru efectuarea demersurilor de recuperare, "urmand ca SRTv sa ia masuri de atragere a raspunderii si de recuperare de la acestia a sumelor respective".

Pe 27 septembrie 2011, Consiliul de Administratie al TVR a decis renuntarea la contractul cu regia Splendid Media, de vanzarea spatiului de publicitate ocupandu-se ulterior Directia de Marketing si Vanzari a Televiziunii Romane. In noiembrie 2012, Consiliul de Administratie al SRTv a decis infiintarea unei societati comerciale cu capital format 100% din active TVR care sa se ocupe de vanzarea spatiului publicitar al Televiziunii Romane. 

Coincidenta sau nu, in octombrie 2011, Diana Zalutchi, director de vanzari la Splendid Media, a fost cooptata in echipa de vanzari a Televiziunii Romane, dupa cum anunta paginademedia.ro. TVR rupsese contractul pe care il avea cu Splendid Media (care vindea publicitatea pentru TVR), la 30 septembrie 2011, cu trei luni mai devreme de termen.

Diana Zalutchi urma sa lucreze in cadrul Directiei Marketing si Vanzari, pentru vanzarea spatiului de publicitate al posturilor TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR INFO, TVR Cultural, TVR International.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 19:23
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter