MEDIA & MARKETING

Taxa TV este abuziva si inca mai creste. Cum putem scapa de ea

23 ianuarie 2014, ora 10:51, autor(i): Andreea Stefan 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
TVR.jpg
Reprezentantii TVR vad in cresterea taxei radio-tv colacul de salvare al Televiziunii Romane. Ei spun ca banii pe care i-ar obtine in plus ar putea fi investiti in realizarea de programe si cresterea audientei. Pe de alta parte, o majorare a taxei lunare de la 4 la 6 sau 8 lei, nu este pe placul contribuabilului, cu atat mai mult cu cat specialisti din drept considera birul abuziv.

Avocatul Codrut Avram sustine ca taxa radio-tv pe care romanii o platesc luna de luna, in abonamentul la electricitate, poate fi considerata o taxa abuziva.  Si asta pentru ca este o taxa impusa, lipsindu-i "factorul negociere".

“Taxa ar trebui sa fie stabilita prin negocierea posturilor de televiziune cu consumatorul direct sau cu asociatiile de consumatori”, a precizat Avram, pentru DailyBusiness.ro. 

Taxa se dovedeste a fi cu atat mai abuziva cu cat se aplica si persoanelor fizice si juridice care nu au televizor.Cum scapam de taxa radio-TV

Potrivit aceluiasi avocat,  consumatorii care vor sa nu mai plateasca taxa radio-tv o pot reclama in instanta, invocand totodata caracterul ei de neconstitutionalitate.

Ei au sanse de castig in conditiile in care exista deja un precedent in acest sens. Anul trecut, proprietarul unei mici fabrici de confectii din Oradea a reusit sa scape de plata taxei radio-tv, dupa ce s-a judecat cu statul timp de 4 ani.

"Firma noastra nu-si plateste angajatii ca sa se uite la televizor. Fetele mai asculta radioul, dar nu programele SRR", afirma atunci antreprenorul.

Instanta i-a dat castig de cauza lui Popa dupa ce in 2009, el a dat in judecata Guvernul, care in 2003 a dat o ordonanta de urgenta prin care Electrica obliga consumatorii, persoane juridice, la plata lunara a unei taxe radio de 10 lei si a unei taxe TV de 50 de lei.

In dosar au fost implicati Guvernul, Societatea Romana de Televiziune si, in final, Electrica, iar in final acestea au fost puse sa plateasca cheltuielile de judecata.

Stelian Tanase: Cresterea taxei, o inventie a presei

Intrebat despre cresterea taxei, noul sef al TVR, Stelian Tanase, a spus ca masura face parte dintr-un plan cu „20 de variante”, proiect care se afla in prezent pe masa ministrului de Finante, Daniel Chitoiu.

Stelian Tanase a adaugat ca “nu discutam in plan real de aceasta problema”, existand si alte variante pentru TVR, doar ca o posibila crestere a taxei a fost scoasa in fata de presa care “are nevoie de un titlu spectaculos”.

Tanase a refuzat sa dea alte detalii, spunand ca “deja ma tineti prea mult de vorba, sunt intr-o sedinta”.

Sindictul din TVR:  Costurile de functionare au crescut de 3-4 ori

Pe de alta parte,  Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor  din TVR (SPUSTV), a afirmat ca in prezent se incearca o convingere a politicienilor de necesitatea alinierii taxei la realitatile lui 2014.
 
“Este imposibil sa supravietuiesti in actualele conditii. Costurile de functionare au crescut de 3-4 ori fata de acum 10 ani”, ne-a spus Bocanaciu.

El a dat ca exemplu scumpirea licentei pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, care acum costa 10 milioane de euro, spre  deosebire de 2004, cand aceasta a fost de 1,8 milioane euro.
 
Pe de alta parte, Bocanaciu recunoaste ca posturile publice nu mai inregstreaza audientele de acum zece ani, dar TVR “ramane singurul post tv unde poti sa iti lasi copilul timp de 16 ore pe zi, fara sa invete nimic rau”.

Audienta scazuta a posturilor Televiziunii Publice este vazuta ca o normalitate, iar dupa cum a afirmat Bocanaciu, rolul TVR nu este acela de a da “numai can-can, asa cum se intampla la alte posturi de tv”, iar “potrivit legii, misiunea noastra este de informa, educata si abia apoi de divertisment”.

Bani putini pentru productii TV 

Totodata, reprezentantul SPUSTV justifica audienta slaba comparativ cu alte posturi tv, prin faptul ca din bugetul lunar de 5 milioane al Televiziunii Romane, numai 2-300.000 euro merg spre productiile tv.  Restul banilor sunt cheltuiti pe datoria institutiei catre ANAF, de 1,1 milioane euro pe luna, pentru urmatorii 7 ani sau pe creditele bancare si datorii catre terti.
 
In acest context, Dragos Bocanaciu este de parere ca majorarea taxei trebuie aplicata cat mai repede pentru ca “fiecare luna nu face decat sa prelungeasca calvarul si agonia Televiziunii Romane, pe care nu le merita”.

Variante pentru mentinerea taxei TV

Pentru ca taxa radio-tv, principala sursa de finantare a televiziunii si radioului publice, sa fie mentinuta la nivelul actual, Bocanaciu sustine ca este nevoie de o serie de schimbari legislative. Cea mai importanta dintre ele, in opinia sindicalistului, ar fi aceea potrivit careia legea sa oblige ca toate gospodariile electrificate la plata taxei.

“Trebuie scoasa din lege formularea care permite oamenilor sa nu plateasca taxa  tv”, a adaugat Bocanaciu.

Potrivit acestuia, din cele opt milioane de gospodarii din Romania, doar cinci milioane platesc abonamentul radio-tv. Si asta in timp ce sase milioane dintre gospodarii figureaza ca abonate la cablu tv.  Cu alte cuvinte, cel putin 1 milion de gospodarii au dat o declaratie in fals.

O alta varianta pentru mentinerea actualului cuantum al taxei ar fi aceea prin care legea sa elimine comisionul de 10% oprit de companiile de distributie a energiei electrice, la incasarea taxei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 12 August 2022, 00:00
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter