- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Telecomul isi ia aer serios: De la CRBL la Rebengiuc, de la Smiley la Veteranul de razboi (Video)

06 Jun, 17:09 • karina.popescu
Companiile telecom isi schimba directia de comunicare. Mai nou, se intrec in campanii sentimentale, din care produsul lipseste aproape complet. In cazul Vodafone, jucausa Maximia lasa loc mesajului social recitat de Victor Rebengiuc, iar Smiley si "oferta de gasca" elibereaza scena pentru "Veteranul de razboi" care trimite tinerii pe Internet, in noul spot Cosmote.
Telecomul isi ia aer serios: De la CRBL la Rebengiuc, de la Smiley la Veteranul de razboi (Video)

Inceputul de vara a venit cu noi campanii publicitare pentru companiile din telecom, care par sa se repozitioneze.

Vodafone, de la ludic la optimism social

Dupa ce Maximia, adresata exclusiv tinerilor, a promovat puternic prin cele 11 spoturi interactivitatea, iar CRBL a fost imaginea lejeritatii familiale, noua campanie Vodafone isi ia un aer matur si aduce un mesaj social, cu indemn la meditatie.

Noua campanie de brand a operatorului vorbeste “despre increderea in mai bine”.

“Studenti din provincie care nu pleaca atrasi de mirajul Bucurestiului, angajati care stau peste program chiar daca lucreaza de acasa, sefi care ajung la birou inaintea angajatilor, taximetristi care nu te intreaba unde mergi inainte sa deschizi usa… Stii si tu cativa”. Acestea sunt unele dintre propozitiile “tari” care alcatuiesc mesajul rostit de actorul Victor Rebengiuc.

„Romanii isi doresc, poate mai mult ca oricand in ultimii 20 de ani, sa isi recunoasca modelele si valorile, sa gaseasca directia catre un viitor mai bun, sa isi redescopere sentimentul de mandrie nationala. Campania noastra vorbeste despre dorinta de progres, ca indivizi si ca tara”, a declarat Mihai Ghyka, chief commercial officer, Vodafone Romania.

[dbvideo=879]

In cazul campaniei Maximia, se poate spune ca directia de comunicare era aproape opusa celei actuale. „Interactivitatea este o caracteristica esentiala pentru tot ce facem. Am reusit sa punem la dispozitia oamenilor toate mediile, pentru a-i face sa se simta parte din campanie. Ei pot sa sune si sa lase mesaje, in timp ce raspunsurile vin direct la TV si la radio, prin intermediul spoturilor personalizate”, a declarat la momentul respectiv Catalin Dobre, directorul de creatie al McCann Erickson, compania care a realizat campania.

Potrivit reprezentantilor Vodafone, noua campanie, care vizeaza diverse grupuri si categorii profesionale, a pornit de la proiectele sustinute de operator in domenii precum sport, educatie, caritate, cultura, societate civila.

Nu este prima data cand se apeleaza la un actor consacrat pentru a creste impactul reclamei. Cei de la Chrysler, cel mai recent exemplu, au difuzat la Superbowl-ul din acest an un spot care indeamna americanii sa-si “reporneasca motoarele” si sa depaseasca situatia data de criza economica. Discursul este rostit cu mult patos de Clint Eastwood.

Cosmote, sau cum descoperi „povestile nespuse”

Cosmote Romania a lansat miercuri “Veteranul”, o noua campanie publicitara, creata de Papaya Advertising, ca parte a platformei de comunicare “Time to listen”.

Campania este centrata pe promovarea serviciului de Internet in viata de zi cu zi, care te ajuta sa descoperi povestile nespuse, dupa cum o caracterizeaza reprezentantii companiei:

“Platforma noastra de comunicare incurajeaza consumatorii sa ii asculte mai mult pe cei din jurul lor. Prin aceasta noua campanie, incurajam clientii sa exploreze mai mult si sa foloseasca Internetul pentru a se bucura de toate informatiile disponibile online, deoarece anumite povesti trebuie descoperite”,  a declarat Dana Bursuc, marketing communications senior manager Cosmote Romania.

[dbvideo=880]

In timp ce reclama Vodafone abunda de cuvinte, spotul Cosmote mizeaza doar pe imagini si impactul dat de melodie, folosindu-se doar de un scurt mesaj care apare la final: Povestile nespuse trebuie descoperite.

De asemenea, spre deosebire de spotul Vodafone, aici apare produsul, la final, dar nu este subliniat: „Modul in care produsul
este prezentat in reclama tine foarte mult si de ciclul de viata al produsului
in sine
. Atunci cand acesta este prezentat pentru prima data publicului,
accentul este pus pe beneficiile aduse consumatorului. In cazul de fata, deoarece
este vorba despre un produs deja cunoscut publicului – portofoliul de
abonamente lansat in vara anului trecut, este evidentiata o anumita
caracteristica: planurile tarifare includ si trafic de date”, a explicat Dana Bursuc pentru DailyBusiness.ro.

Despre nota „emotionala” a campaniei, aceasta a spus ca „din septembrie anul trecut, Cosmote a pus
lucrurile intr-o perspectiva diferita, distantandu-se de cursa pentru mii de
minute si oferindu-le romanilor, in locul acesteia, nu numai minute pentru a
vorbi, ci si pentru a asculta. Noul spot TV este construit pe aceasta platforma
si continua in aceeasi nota cu „Mama si fiul” si ‘Spiridusul'”.

Povestea veteranului care deschide ochii tinerilor este spusa fara cuvinte, doar prin imagini. Din clip reiese ca accesul permanent la Internet, cu ajutorul telefonului mobil, te salveaza de la ignoranta. Batjocorindu-l initial, tanarul ii arata respect veteranului de razboi, dupa ce afla cine este, cu ajutorul smartphone-ului conectat la Internet.

Asadar, povestile nespuse pot fi descoperite cel mai usor navigand online cu ajutorul planurilor tarifare Cosmote, dupa cum o spun oficialii companiei.