- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Valvis vrea sa-si vanda apa de lux si la \”fitosii\”din Paris si New York

25 Nov, 00:01 • andra.gheorghe
Aqua Carpatica a intrat in magazine cu un marketing agresiv. Pentru ca atuul principal al apei este lipsa nitritilor, Jean Valvis si-a permis sa o numeasca "cea mai pura apa minerala din lume", i-a construit platforma de comunicare in jurul acestei idei, si a iesit cu ea in lume. Din 2011, omul de afaceri vrea sa atace pietele din Paris si New York. Cum a luat forma si cati bani a "inghitit" brandul, explica Valentina Vesler, director de comunicare la Valvis Holding.
Valvis vrea sa-si vanda apa de lux si la \fitosii\din Paris si New York

Brandul Aqua Carpatica a inceput sa prinda forma in 2005. Compania a luat imediat licenta de explorare si exploatare si a inceput testarea a circa 20 de izvoare, dupa ce Valvis a vandut marca Dorna catre Coca-Cola

Pana in prezent, au fost investiti 12,5 milioane euro in constructia marcii Aqua Carpatica, brand care, sustine Vesler, este inregistrat la OSIM inca din 1997.

„Ideea acestui brand s-a nascut de multi ani de zile, dar din motive care tin strict de marketing, Dorna a fost lansata inainte de Aqua Carpatica „, a spus directorul de marketing al grupului.

Vrea Valvis sa-si „ingroape” copilul de suflet, Dorna, vandut gigantilor Coca-Cola, in vanzari si in notorietate? Omul responsabil de comunicarea brandurilor lui Valvis sustine ca nu se pune problema de asa ceva, omul de afaceri refuzand sa faca vreodata ceva care sa contravina primului brand pe care l-a creat in Romania.

„Concureaza in masura in care se afla pe aceeasi piata, e normal sa se intample asa”, adauga Vesler. Aqua Carpatica, se pozitioneaza, de altfel, ca brand premium, care se adreseaza consumatorilor de lux, insa nu ii exlude nici pe cei obisnuiti.

Apa este un produs de larg consum, nu putem sa il oferim numai celor exclusivisti”, explica Valentina Vesler.

La strategia de branding si comunicare a noii ape minerale se lucreaza de circa doi ani, perioada in care s-a pregatit business-planul pentru o linie de credit de 9 milioane euro, s-a lucrat la identificarea atuurilor acestei ape si s-a dat curs unui concurs de design, pentru identificarea formei de PET care va fi utilizata.

„A fost o competitie de design international pentru sticla, la care s-au inscris 500 de lucrari viabile. Aici trebuie sa fac o distinctie: pe de o parte avem produsul pentru piata interna, la sticla de PET, rotund la apa minerala si patratos la apa plata si pe de alta parte, recipientul din sticla, destinat Horeca, in mare parte”, a spus Valentina Vesler.

„Dar, telul nostru sunt pietele internationale. Un pic exclusiviste, un pic fitoase. Pentru aceste piete am facut un concurul international de design care sa ne ajute sa identificam recipientul de sticla potrivit”, a adaugat aceasta.

Aqua Carpatica vrea sa atace marile orase ale lumii.

„Anul viitor vrem sa fim in toate capitatele importante. Prima ar fi Paris, apoi New York-ul. Sunt trendsetteri, piete care spun ceva in alegerea unui produs, a unei tendinte.O sa vedem ce o sa iasa, noi speram sa reusim”, spune reprezentantul de comunicare al Valvis Holding.

Pentru campania de lansare in Romania a produsului s-a investit peste 1,2 milioane euro, bani care au mers, in cea mai mare parte, in promovarea pe TV.

Compania a selectat doua agentii pentru gestionarea bugetului de media: OMD pe partea de print si online si Media Investment (parte a The Group) pe TV.

„Am avut un singur pitch in vara, mai-iunie, la care am invitat 3 agentii. Am ales sa lucram cu doua pentru ca Media Investment s-a pliat foarte bine cu asteptarile noastre pe TV, iar OMD pe online si print cu OMD”, explica Vesler.

Potrivit acesteia, brandul vrea sa-si construisca o imagine si pe online, insa cu bani mult mai putini fata de cei alocati TV-ului.

„E greu de spus cat vom investi aici, pentru ca inca n-am validat toata strategia pe Internet. Intrebarea cat bagam in online nu e fair, pentru ca, TV-ul este valoric mult mai mult, dar cantitativ, mult mai putin. Online-ul este mult mai ieftin, dar e in acelasi timp, mai ‘stufos’, poti sa comunici mai bine. Daca va dau o valoare in bani, nu-i acelasi lucru. Hai sa zic, bagam 100.000, maxim 150.000 euro pe an in online, se compara cu 700.000 euro pe care ii inghite TV-ul? Nu”.

Desi lansarea Aqua Carpatica a avut loc la mijlocul lui noiembrie, perioada apropiata de varful consumului de sarbatori, Valentina Vesler sustine ca lansarea nu a tinut sa „prinda” iuresul cumparaturilor de iarna.

„Nu are nicio legatura. Am inceput comunicarea cand totul a fost gata. Si cand am fost aproape de retail. Mai intai am acoperit o mare parte din retaileri, si dupa am initiat comunicarea. Nu suntem in toate lanturile: suntem in Carrefour, Auchan, Cora, dar nu suntem inca in Billa, in Mega Image. Dar pana la sfarsitul anului vom fi si acolo”, sustine aceasta.

Tintele de vanzari propuse de companie pentru Aqua Carpatica se ridica la o cota de circa 10% in 2-3 ani de la lansarea brandului, pe o piata locala dominata de marci ca Dorna, Borsec sau Izvorul Alb.