- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Vulgaritate si \”kung-fu\” politic, meniul TV care a dus la cresterea cu 70% a amenzilor date de CNA

15 Dec, 00:02 • andra.gheorghe
Cand vine vorba de audienta cu orice pret sau de agresivitate la adresa dusmanului politic, televiziunile nu mai au scrupule. "Debandada" de pe micile ecrane este vizibila in cresterea valorii amenzilor aplicate de Consiliul National al Audientelor (CNA). Autoritatea audiovizualului romanesc a dat in primele 11 luni ale anului amenzi in valoare de circa 420.000 euro, cu 70% mai mult fata de intreg anul 2009.
Vulgaritate si \kung-fu\ politic, meniul TV care a dus la cresterea cu 70% a amenzilor date de CNA

Cei mai mari „incasatori” de amenzi sunt OTV, Antena 3 si Realitatea. In timp ce „televiziunea poporului” a reusit sa-si molipseasca si concurentii reputati, ca Pro TV si Antena 1, cu scene demne de prima pagina a tabloidelor, la Antena 3 si Realitatea „curge” cu amenzi pentru „limbaj injurios”, „incalcarea dreptului la propria imagine” sau „lipsa de dovezi in acuzatii”, de cele mai multe ori la adresa puterii.

OTV a reusit sa atraga in 11 luni un numar de 19 amenzi de la CNA, pentru care Dan Diaconescu ar trebui sa scoata din buzunare 66.000 euro. Dan Voiculescu este chiar mai „performant”, ambele televiziuni pe care le controleaza, Antena 1 si sora mai mica, Antena 3, bifand cate 10 amenzi de fiecare. Antena 3 a incasat amenzi de 42.000 euro, in timp ce Antena 1 „doar” de 25.000 euro.

CNA-ul si-a intetit vizibil severitatea controalelor anul acesta, fata de anii trecuti. Printre capetele de acuzare, acuzatii neprobate, asa cum a facut Realitatea TV doua editii la rand,in octombrie, sau ironizarea unui politician pe considerente de sex si aspect fizic (Udrea), cum a facut Antena 3 in septembrie.

Amenzile nu par insa foarte eficiente in a corecta erorile vizate de CNA.

„Desi in ultimul an au fost amendate constant de CNA, pentru incalcari grave ale deontologiei, televiziunile au platit amenzile si au continuat cu aceleasi practici”, observa recent, intr-o analiza DailyBusiness.ro despre degradarea mass-media, Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

O parte din aceste”greseli” sunt „cinstite”, facute cel mult cu intentia de a obtine audienta, adauga Avadani, dar altele vizeaza obtinerea de beneficii politice.

Realitatea TV a primit 10 amenzi in cuantum de peste 21.000 euro pentru greselile facute in ultimele 11 luni ale anului.

Antena 1 a reusit, cel putin intr-o situatie, sa bata OTV-ul. Modul in care televiziunea generalista a Intact a tratat „disparitia” sotiei lui Petre Roman, a atras o amenda de 3.500 euro. OTV-ul, pentru aceeasi eroare, a fost sanctionat cu 2.300 euro.

Dan Diaconescu, omul care in 2009 constata intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro ca a „OTV-izat tara”, isi vede acum constant concurentii sanctionati mai drastic decat OTV pentru subiecte demne de televiziunea poporului.

Subiectul Iurie Darie-Anca Pandrea, actori care au pozat nud pentru ziarul National, a atras un sir de amenzi, dar nu pentru OTV, care a „scapat” doar cu o somatie, ci pentru Pro TV (4.600 euro), Antena 1 (4.600 euro) si Kanal D (1.000 euro).

Kanal D a adunat in 11 luni amenzi in cuantum de circa 27.000 euro.

Pro TV si Prima TV apar rar pe lista neagra a CNA, dar cu sume consistente. Pro TV a primit doar 3 amenzi in ianuarie – noiembrie 2010, in valoare totala de 10.500 euro. Prima TV a strans tot 3 amenzi, in valoare de 15.000 euro.

Statiile TV cu cele mai rare aparitii in randul celor sanctionate financiar de institutia audiovizualului romanesc sunt B1 TV (doua amenzi in valoare de 8.000 euro), National TV ( o amenda de 4.600 euro), Acasa TV ( o amenda in cuantum de 3000 euro), GSP TV (o amenda in valoare de 2.300 euro) si Societatea Romana de Televiziune (o amenda in cuantum de 1.000 de euro).