NEW MEDIA

Ai smartphone cu Android? Numarul aplicatiilor mobile care fura bani din conturi a explodat in 2013

23 aprilie 2014, ora 14:10 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
smartp.jpg
Infractorii ciberneticiáincearca din ce in ce mai mult sa obtina acces la conturile online ale utilizatorilor. Anul trecut, numaruláde atacuri cibernetice care au implicat malware financiar a crescut pana la 28,4 milioane ľ cu 27,6%ámai mult decat in 2012, potrivit studiului "Financial cyber threats in 2013" realizat de Kaspersky Lab.

Programele create pentru a sustrage informatii financiare includ Troieni bancari, keyloggere si doua categorii de malware relativ noi ľ unul care fura din portofelele Bitcoin si un altul care descarca programe care genereaza crypto-monede.

Activitatea mixta a programelor care vizeaza Bitcoin a devenit unul dintre motoarele din spatele evolutiei atacurilor cibernetice din 2013.

Un alt factor a fost descoperirea unui numar de vulnerabilitati periculoase utilizate de catre infractori pentru a-si pune in aplicare atacurile cibernetice prin intermediul popularei platforme Java.

In 2013, solutiile de securitate Kaspersky Lab au protejat 3,8 milioane de utilizatori de atacurile financiare (o crestere cu 18,6% fata de anul precedent).Troienii bancari, inclusiv notorii Zbot, Carberp si SpyEye, au fost implicati in doua treimi dintre atacurile cu malware financiar.áTotusi, in comparatie cu proportia din 2012 a acestui tip de malware, popularitatea acestora a scazut din cauza cresterii activitatii programelor malware care vizeaza Bitcoin.

Proportia keylogger-elor ľ programe malware care intercepteaza informatiile introduse cu ajutorul tastaturii ľ a scazut, de asemenea, deoarece infractorii cibernetici au trecut de la aceste programe foarte specializate, la troieni cu o gama larga de
functionalitati.

Cele mai multe infractiuni cibernetice de tip financiar au fost descoperite in Afghanistan, Bolivia, Camerun, Mongolia, Myanmar, Peru, Turcia si Etiopia, unde acest tip de amenintare a fost implicata in mai mult de 12% dintre incidentele malware.

In plus, a existat un nivel ridicat de activitate si in segmentul de malware mobil, in 2013 fiind inregistrata o crestere exploziva a numarului de aplicatii mobile capabile sa fure bani din conturile bancare ale utilizatorilor. Numarul acestor tipuri de amenintari regasite in colectia Kaspersky Lab a crescut de aproape 20 de ori de-a lungul anului trecut. Majoritatea atacurilor au vizat utilizatorii de smartphone-uri Android.

äAnul trecut am asistat la o crestere semnificativa a proportiei de amenintari cibernetice financiare, malware-ul creat pentru a fura bani jucand un rol foarte importantö, a spus Sergey Lozhkin, Senior Security Researcher in cadrul Kaspersky Lab.

äPopularitatea Troienilor bancari si a altor programe care vizeaza informatiile financiare se datoreaza faptului ca infractorii cibernetici le pot utiliza pentru a castiga rapid bani. Situatia actuala i-a fortat pe utilizatori, dar si institutiile financiare sa ia in mod activ masuri de protectie impotriva amenintarilor online, in timp ce dezvoltatorii de programe de securitate
sunt nevoite sa dezvolte noi solutii de protectieö, a incheiat Lozhkin.

Malware-ul nu este singura metoda utilizata de catre infractori pentru a fura bani online ľ phishingul sau crearea de false copii ale site-urilor sunt, de asemenea, populare. In 2013, solutiile Kaspersky Lab au blocat peste 330 de milioane de atacuri de tip phishing, dintre care 31,45% au implicat utilizarea numelor bancilor, sistemelor de e-payment si a magazinelor online.

Pentru realizarea raportului öFinancial cyber threats in 2013ö au fost utilizate informatii oferite in mod voluntar cu ajutorul participantilor la Kaspersky Security Network.

Aceasta este o infrastructura cloud-based la nivel global creata pentru a procesa in mod rapid date fara caracter personal despre amenintari cu care se confrunta utilizatorii produselor Kaspersky Lab.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 17 Aprilie 2021, 02:23
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter