NEW MEDIA

Apple versus FBI: Cand justitia, securitatea si viata privata se ciocnesc

29 februarie 2016, ora 17:32 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
apple.jpg
Departamentul de Justitie al Statelor Unite doreste ca Apple sa acceseze datele a numerosi utilizatori de iPhone, pentru a sustine solutionarea unor investigatii penale. Refuzul gigantului redeschide, insa, dezbaterile cu privire la libertatile civile si protectia datelor cu caracter personal.

In urma atacului terorist din San Bernardino, soldat cu 14 persoane decedate, FBI a localizat dispozitivul iPhone al suspectului, insa, din cauza criptarii datelor, investigatorii s-au aflat in imposibilitatea de a accesa informatiile detinute. 

In timp ce FBI solicita eliminarea anumitor limitari, Apple sustine ca, facand acest lucru, ar putea crea un precedent, asa cum mentioneaza, intr-o scrisoare adresata pe site-ul Apple, CEO-ul companiei, Tim Cook.


“In primul rand, trebuie sa intelegem contextul in care au loc intamplarile. In prezent, telefoanele Iphone care ruleaza pe versiunea 8 sau mai noi au intreg continutul criptat, astfel ca poate fi catalogat ca indestructibil. In acest caz, singurul mod de a accesa informatii de pe un telefon iPhone este prin forta bruta, adica incercarea tuturor combinatiilor posibile. Codul de trecere si un ID unic, incorporat din fabricatie, dar necunoscut de Apple, sunt cheia pentru a deschide continutul telefonului. Apple a inclus si o serie de masuri de protectie la nivel de software, mai exact o optiune, pe care utilizatorul o poate bifa, pentru a sterge continutul dispozitivului dupa 10 incercari esuate si un interval mai mare de 5 secunde intre introduceri. FBI cere eliminarea acestor limitari, ceea ce ar presupune o noua versiune de iOS, dar care ar putea zdruncina bazele securitatii nationale.” mentioneaza Roman Hamed, Avocat in cadrul Decalex.Cu fiecare noua versiune de software, Apple a imbunatatit si criptarea datelor, deoarece atacurile cibernetice sunt din ce in ce mai frecvente, iar hackerii au noi metode de spargere a dispozitivelor.

Oficialii Apple considera ca acest precedent ar putea fi luat in calcul si de catre alte instante, iar in cazul in care operatorii economici nu mai pot crea produse care sa satisfaca cerintele clientilor lor, economia bazata pe inovatie ar avea cel mai mult de suferit.

De cealalta parte, FBI considera ca procedeul de criptare nu este doar o caracteristica tehnica, ci este utilizata si in scop de marketing, asa cum mentiona James Comey intr-un
discurs din 2014.  

„Ceea ce FBI solicita ar putea fi ca un bulgare de zapada, ce se rostogoleste la nivel international. In Europa exista preocupari in ceea ce priveste securitatea datelor personale, atat din partea institutiilor, dar si a companiilor care, in urma dezvaluirilor lui Edward Snowden legate de colectara de date ale cetatenilor europeni, de catre Agentia Nationala de Securitate a SUA, si-au pierdut increderea in SUA din cauza impactului negativ al interventiei guvernului. Acesta a fost si unul dintre factorii declansatori ai reformei protectiei datelor personale, care prevede un control mai mare al utilizatorilor asupra datelor lor” continua Roman Hamed, Avocat Decalex.

Utilizatorii de smartphone-uri isi spun si ei cuvantul. Astfel, in urma unui studiu realizat de Pew Research Center reiese faptul ca 50% dintre cei care detin un smartphone cred ca Apple ar trebuie sa acorde acces la datele de pe telefonul suspectului si sa contribuie la solutionarea cazului, in timp ce 41% din acestia considera ca Apple nu ar trebuie sa ofere acces la date.

Dintre cei care detin un iPhone, 47% considera ca gigantul trebuie sa acorde acces la date, in timp ce 43% spun ca Apple nu ar trebui sa ofere acces, deoarece ar putea compromite securitatea informatiilor utilizatorilor.


In teorie, cetatenii europeni se bucura de o protectie a datelor personale mai buna decat cei din Statele Unite. Pana in prezent, datele personale prelucrate de companiile americane erau supuse unui asa numit „Safe Harbour Agreement”, acord care ofera imunitate, daca acestea isi iau un angajament voluntar pentru protectia datelor personale.

Fiind una dintre cele mai mari companii la nivel mondial si unul dintre principalii colectori de date de la utilizatori, este important sa urmarim evolutia faptelor, intrucat o situatie similara s-ar putea intampla oricand, iar protagonistii pot fi cetateni europeni.

Fondata de o echipa cu specializari complementare, Decalex Legal Solutions este o companie de servicii juridice de business din Romania care imbina trei profesii juridice (mediator, avocat, consultant), al caror principiu de baza il reprezinta, cu precadere, preventia.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 15 August 2022, 11:32
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter