- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Ce efecte secundare apar dupa ce vinzi business-ul din online?

30 May, 13:49 • emanuel.ceciu
Antreprenorii din Internetul romanesc percep diferit efectele vanzarii business-ului catre investitori financiari. Daca unii spun ca vanzarea "te face sa dormi mai bine noaptea", altii atrag atentia ca "dispare sentimentul de libertate".
Ce efecte secundare apar dupa ce vinzi business-ul din online?

„Dupa ce au intrat in actionariat cei de la Tiger, mi-am luat Hummer”, a spus Calin Fusu, director Neogen, companie care a vandut in mai 2007 un pachet minoritar catre fondul de investitii Tiger Global Management si catre fondul olandez Wouwer. „Alti actionari ai companiei au inceput sa cumpere case si masini. Apoi, au inceput sa ne sune foste iubite, nu mai conteneau telefoanele, ca ‘citisera de noi in ziar’. Ce este drept, timp de vreo jumatate de an, eram putin aerieni, nu prea ne mai concentram atat de mult pe business”, a povestit Fusu.

Pe de alta parte, Vlad Stan, actual director executiv al Navidoo si fost director la Vodanet, a comentat pentru DailyBusiness ca „nu totul este roz cand intra un fond de investitii intr-o companie”.

„Un fond de investitii si/sau un investitor strain nu ar trebui sa ia controlul asupra companiei. Ar trebui sa fie investitor minoritar si sa aiba un rol de investitor financiar. Daca nu se intampla asa, fostul director devine doar un ‘manager de idee’, isi pierde rolul important in companie”, a spus Stan.

Acesta a precizat ca cel mai des apar conflicte in momentul in care investitorii controleaza compania.

Vlad Stan a parasit Vodanet la finalul lui 2007, dupa mai multe divergente de idei cu actionarul majoritar, fondul de investitii Broadhurst.

[quote=Calin Fusu, Neogen]Investitorii straini vad viitorul „prin ochelari roz”. Inspira optimism.[/quote]
Fusu, in schimb, este de parere ca experienta unui investitor international impune o mai mare disciplina in gandire si o viziune mai clara asupra business-ului si a oamenilor care iau parte la el.

„Investitorii straini ‘vad viitorul prin ochelari roz’. Adica sunt optimisti si transmit acest lucru mai departe. Totul este mai disciplinat in companie, dar totodata oamenii au mai multa libertate de actiune, mai multe initiative proprii”, a mai spus Fusu.

„De cand au intrat cei de la Tiger, am dormit mai bine noptile. Stiam ca mai vegheaza si altii asupra companiei. De asemenea, stiam ca am fonduri, chiar daca nu vand nimic in luna respectiva, sa platesc salariile”, a completat directorul executiv al Neogen.

Sergiu Biris de la Trilulilu.ro, companie online care a cedat controlul investitorului francez Alexis Bonte, este de parere ca in afara de bani, un investitor cu experienta internationala permite si un exit mai usor.

„Investitorii mari sunt cei care ‘miros” piata la toate nivelurile si aproape peste tot. Acestia au deci retele importante de oameni si alte companii si iti pot crea un exit mai usor datorita experientei acumulate in timp”, este de parere Biris.

Pe de alta parte, Sergiu Biris vede si un potential stres suplimentar in momentul in care un fond de investitii intra in actionariatul unei companii.

„Fondurile de investitii pot fi stresante din prisma unor obiective pe care le-ar impune pentru ca deal-ul sa aiba loc. Daca banii sunt conditionati de anumite obiective, atunci, intr-adevar, poate aparea o presiune asupra echipei. In al doilea rand, poate disparea putin din sentimentul de libertate pe care antreprenorii il au cand conduc singuri business-ul. In unele cazuri acest lucru se simte mai puternic decat in altele. Depinde si aici de felul in care investitorul decide sa se implice in dezvoltarea proiectului”, a declarat Biris pentru DailyBusiness.

„Crocodilul sef” de la Trilulilu este de parere ca sunt mai multe companii din online-ul autohton care au primit fonduri internationale, dar nu au facut public acest lucru.

„Sunt sigur ca mai sunt companii care au primit infuzii de capital de la alti investitori. Tranzactiile nu au facut insa facute public. Poate in viitor, le vom afla”, a spus Biris.

Ce cauta investitorii la firmele din online-ul romanesc?

Atat Fusu, cat si Biris, dar si Dragos Novac, fondator al companiei de software Krogos Software sunt de parere ca investitorii se uita in special la echipele care lucreaza in companii.

„Consider ca decizia unui investitor strain de a intra intr-o companie se bazeaza, exceptand potentialul business-ului, 90% pe calitatea, eficienta si solidaritatea echipei”, este de parere Biris.

„Investitorii locali nu inteleg bine Internetul. De aceea le e si frica sa se implice in asa ceva, deocamdata. Investitorii straini insa au o viziune mai larga, datorita experientei acumulata anterior. E cateodata ciudat sa vezi ca ne cauta mai mult cei din afara, in loc ca marile companii autohtone sa investeasca mai mult in proiectele online romanesti”, este parerea lui Novac.

[quote=Sergiu Biris, Trilulilu.ro]Este prematur ca o companie de Internet din Romania sa se listeze la Bursa[/quote]
Ca parte negativa si lucru care inca tine la distanta investitorii straini de Internetul romanesc, Fusu este de parere ca ar trebui mentionat faptul ca rata de penetrare a broadband-ului este inca foarte mica, precum si numarul de utilizatori ai Internetului, in general.

De asemenea, faptul ca in Romania nu exista inca o companie de Internet listata la Bursa induce o stare de nesiguranta unor investitori.

„In Bulgaria, tara cu o economie mai slaba ca a noastra, exista deja doua companii de Internet listate. Este un lucru benefic pentru industrie, deoarece se nasc factorii de comparatie in aceasta industrie”, este de parere Sergiu Biris, de la Trilulilu.ro.

Acesta este insa de parere ca este totusi prea devreme ca oricare dintre firmele de Internet din Romania sa se listeze la Bursa.

„Exista doua modalitati de a atrage investitori straini in online-ul autohton. Prima ar fi cea proactiva, de a participa la conferinte mari internationale, de a cunoaste oameni, de a da telefoane si asa mai departe. Cea de a doua, ar fi pur si simplu sa stai si sa-ti vezi strict de treaba. La un moment dat, vei fi observat”, a spus Fusu.

Atat Sergiu Biris cat si Calin Fusu spun ca ei au fost cei cautati de investitorii straini, si nu invers.

„A fost bine, pentru ca au venit mai multi de-odata, deci am putut sa negociez. Oricum, indiferent de ce atitudine alegi, trebuie sa ai un proiect viabil, puternic, care sa se preteze la piata interna”, a completat Fusu.