- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Duel pe piata platilor online: Cine are profit ramane in urma, iar cine are pierderi avanseaza

27 Aug, 00:01 • emanuel.ceciu
Principalul procesator de plati online din Romania, Gecad ePayment, a iesit pe pierdere in 2007 pentru al treilea an consecutiv, pe fondul dezvoltarii accelerate, in timp ce DotCommerce, al doilea jucator pe aceasta piata, desi admite ca pierde teren, a raportat profit. Acesta provine insa din business-uri conexe.
Duel pe piata platilor online: Cine are profit ramane in urma, iar cine are pierderi avanseaza

ePayment

si-a adancit pierderile anul trecut, pana la 792.000 euro, comparat cu 573.000 euro in 2006. Cifra de afaceri a companiei a fost de 570.000 euro anul trecut, in crestere de la 207.000 euro in 2006, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.

„GeCad ePayment are doua divizii de business – ePayment si Avangate. ePayment (solutia de plati online – n.r.) actioneaza doar pe piata romaneasca si contribuie cu un procent redus la veniturile GeCad ePayment, investitia majora fiind in dezvoltarea internationala a diviziei Avangate. Avangate este divizia GeCad ePayment ce se ocupa cu distributia electronica de software si cu gestionarea canalului de reselleri online pentru producatorii de software din intreaga lume”, a explicat Carmen Sebe, director executiv al companiei, motivul pentru care GeCad ePayment a inregistrat pierderi.

Printre obiectivele companiei GeCad ePayment nu se afla trecerea pe profit in urmatorii ani ci extinderea pe alte piete, ceea ce presupune investitii substantiale, de ordinul milioanelor de euro, a mai spus Sebe.

„Investitiile pe care le-am realizat in 2007 s-au ridicat la aproximativ 2 milioane de euro. In principal aceste investitii s-au indreptat catre dezvoltarea platformelor ePayment, Avangate si ARMS (Avangate Reseller Management System) dar si catre promovarea celor trei servicii in Romania si mai ales la nivel mondial. Tot aici intra deschiderea biroului Avangate din Statele Unite in 2007, consolidarea biroului deschis in 2006 in Olanda, dar si cercetarile menite sa sprijine dezvoltarea afacerii pe alte piete in urmatorii ani”, a continuat Sebe.

De cealalta parte, DotCommerce a inregistrat in 2007 un profit net de 56.000 euro, la venituri de 165.000 euro. In 2006, compania inregistrase afaceri de 210.000 euro si pierderi de 70.000 euro, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante.

Profitul companiei DotCommerce a provenit din business-urile conexe ale companiei – e-business, business intelligence sau furnizare de software.

„Pentru a redeveni profitabili, a trebuit sa deschidem in 2006 si alte linii de business pe langa cea de baza, de procesare plati online. Pe acest segment am pierdut anul trecut circa 130 de clienti, ramanand cu 220. Pierdem teren in fata celor de la ePayment, care au un parteneriat cu BRD”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Madalin Matica, directorul companiei de procesare plati online DotCommerce.

DotCommerce, care a mai inregistrat profit doar in 2004, isi propune sa recupereze prin incheierea unei aliante cu o banca.

„Suntem in discutii cu mai multe banci din Bucuresti pentru a forma parteneriate si a putea concura de la egal la egal din nou cu ePayment. Sper sa putem anunta un parteneriat cu o banca pana la finele anului”, a mai spus Matica.

„La jumatatea lui 2008, suntem pe profit, chiar mai mult decat cel inregistrat anul trecut”, a spus Matica, fara a oferi cifre exacte. „Segmentul de baza al DotCommerce, procesarea de plati online, va incepe sa devina profitabil undeva la jumatatea lui 2009”, a continuat Matica.

In 2007 valoarea comertului electronic romanesc cu plata online s-a ridicat la 34,8 mil. euro, la un numar de 450.000 de tranzactii, conform datelor oferite de oficialii ePayment, companie care domina piata de plati online cu peste 700 de clienti in prezent.

Gecad ePayment face parte din GeCad Group, din care mai fac parte Gecad Net, Gecad Technologies/Axigen, si Gecad Software.

Resurse suplimentare
Interviu cu Carmen Sebe, ePayment, realizat in martie 2008