NEW MEDIA

eRomania2: Portalul de 50 mil. lei al Guvernului, desfiintat de specialisti in e-commerce

30 ianuarie 2014, ora 18:19, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
eromania.jpg
PortaluláeRomaniaánu respecta unele dintre cele mai elementare reguli de design, structurare a continutului si securitate a datelor, potrivit unui audit realizat de o echipa de specialisti in e-commerce.

"Site-ul nu este complet functional si nu se aliniaza la criteriile profesionalism respectate de portaluri similare din alte tari europene", adauga specialistii.

Auditul a fost realizat in perioada 12-ş20 ianuarie 2014 de catre specialisti din cadrul Trusted.ro si Gpec.ro. Autorii audit-ului au pornit de laáexperienta de 8 aniáin auditarea de site-uri (in special din zona comertului electronic). á

Probleme semnalateSpecialistii au calculatámedia 4,18ápentru site-ul eRomania (design, functionalitate etc.). Cele mai mari probleme sunt lipsa design-ului de tip responsive si navigarea greoaie. Site-ul nu are o pagina personalizata pentru erorile de tip 404 si nu este prezent pe retelele sociale, remarca autorii auditului.

Potrivit lor, desi prima pagina promite mai multe informatii despre portal, nu exista link-uri spre pagini cu detalii. Site-ul da impresia deáproiect abandonat, numeroase pagini nu sunt finalizate sau le lipsesc functionalitati de navigare ergonomica. De asemenea, nu se poate sti cand a fost actualizat site-ul ultima oara, adauga specialistii.

Functia de cautare nu este optimizata: nu se poate cauta pe mai multe criterii si nu exista elemente de tip Ajax. In cazul in care cautarea efectuata nu are rezultate, utilizatorului nu i se ofera elemente ajutatoare, cu scopul de a-l tine in site.

In schimb,ápaginile de continutáindeplinesc mai bine standardele. Titlul si informatia esentiala sunt evidentiate si sunt plasate in partea imediat vizibila a ecranului. Pe de alta parte, sunt probleme la credibilitatea informatiei si textele au aceeasi sursa: äOmnilogic si diverse surse publice deschiseô.

Specialistii atrag atentia ca este cel putin ciudat faptul ca nu existaániciun comentariu negativápe site. In plus, ar fi trebuit ca orice utilizator sa poata posta un comentariu, fara a fi necesara crearea unui cont. Mesajul postat de echipa de audit nu a aparut pe forum in termen de 2 saptamani.áDin acest punct de vedere, interactiunea cu utilizatorul este aproape inexistenta ľ nu se pot distribui textele pe retelele sociale, nu exista activitate pe forum, nu sunt recenzii. á

Capitolul de aspecte juridice a primitámedia 2, din mai multe motive, dintre care: portalul eRomania nu are toate datele de identificare cerute de legile in vigoare utilizatorii nu pot gasi informatii despre scopul prelucrarii datelor personale si drepturile acestora.

Citarile sunt incorecte si se confunda termenul de ôsursele publiceö probabil cu domeniul public, la precizarile despre dreptul de autor.

áLa capitolulásecuritate, portalul a primit 5,5, deoarece problemele sunt flagrante si pot face site-ul vulnerabil la atacuri din exterior, dar pot si compromite datele personale ale utilizatorilor inregistrati.

Pe 23 decembrie 2013 a avut loc la sediul Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) prezentareaáin vederea demararii procedurilor necesare lansarii, evaluarii si testarii in conditii de functionare publica online a portalului promovat sub numeleáe-Romania ľ Portalul Democratiei Participativeá(numele oficial al proiectului: eRomania 2).

áFaza de testare in mediu real va dura pana la data de 31 martie 2014 si este menita a aduna feedback-uri din partea administratiei publice, a cetatenilor si a mass-media asupra functionalitatilor actuale, a potentialelor dezvoltari ulterioare si asupra instruirii necesare pentru institutiile care vor dori sa foloseascaáfunctionalitatileáoferite de portal. á

Proiectul cunoscut sub numele deá eRomania2 a fost dezvoltat de catre firma Omnilogic in baza unui contract incheiat in anul 2010, a carei valoare totala se ridica la 52 milioane de lei (TVA inclus).

In anul 2010 si 2011 au fost achitate catre furnizor, conform contractului, transe egale de cate 17,3 milioane de lei (TVA inclus). Pentru anul 2012 a fost achitata suma 2,56 milioane de lei.

Pana pe 23 decembrie anul trecut nu fusese efectuata nicio plata, urmand ca suma de 3,5 milioane de lei (TVA inclus) lei sa fie achitata pana la sfarsitul lui 2013, numai in cazul in care lansarea aplicatiei s-ar fi facut in conditii optime din punct de vedere tehnic, iar penalitatie in valoare de 528.000 lei datorate de catre Omnilogic pentru nerealizarea aplicatiei la termen si aferente anului 2013, sa fie achitate.

In total, incluzand suma aferenta anului 2013, furnizorul Omnilogic urma sa plateasca penalitati de 1,6 milioane de lei. Ultima transa de 11,26 milioane de lei (TVA inclus) lei este prevazut a fi achitata, conform contractului, in anul 2014 si este conditionata de indeplinirea prevederilor din actul aditional.

In vara anului trecut, Guvernul anunta ca va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea unor posibile fapte de natura penala in cheltuirea de catre Ministerul Conunicatiilor, in perioada 2010-2011, a banilor alocati din Fondul de rezerva bugetara pentru portalul de informatii "e-Romania 2".
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 11 August 2022, 23:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter