- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Invazia tehnologica creeaza noi tipuri de job-uri in Romania – vezi cum arata „pozitiile viitorului”

12 Jan, 00:01 • emanuel.ceciu
Noile tehnologii si tendinte in domeniile IT si New Media se traduc nu doar in gadgeturi si programe mai performante pentru utilizatorii finali, ci si in noi tipuri de job-uri in cadrul companiilor din Romania. Aparute in ultimii ani sau chiar luni, acestea pot reprezenta un punct de start pentru tineri dar si pentru cei experimentati. Vezi in articol "o colectie" de noi meserii in new media si IT.
Invazia tehnologica creeaza noi tipuri de job-uri in Romania - vezi cum arata pozitiile viitorului

Lansarea de noi sisteme de operare pentru telefoane mobile, in special iPhone si Android, inseamna pentru multi romani (in special absolventi de informatica sau echivalentul) oportunitati pe o piata a aplicatiilor software in plina ascensiune.

In acest sens, printre cele mai recente posturi disponibile pe site-urile de job-uri sunt Android Software Architect pentru Intel. Compania americana are doua posturi libere pe aceasta pozitie. Numarul de aplicanti nu depaseste 100.

De asemenea, compania romaneasca SoftVision recruteaza, din mai multe judete, iPhone si iPad developer. La oferta au aplicat pana in 50 de persoane.

Compania Knowledge Now recruteaza la Cluj-Napoca iPhone/iPad Engineer, avand disponibile 10 pozitii. La acest job au aplicat sub 10 candidati, existand chiar sanse mari de angajare pentru cei ce au experienta in programare. Si in Iasi, firma Softvision cauta un om pentru dezvoltarea de aplicatii pentru iPad si iPhone. La pozitie au aplicat circa 60 de oameni.

Nici sistemele de operare pentru telefoanele business BlackBerry nu sunt neglijate. Compania Arobs Transilvania Software, producatoare de sisteme de navigatie, cauta un om pentru dezvoltare de software pe platformele BlackBerry si Android.

De anul trecut a inceput sa se faca simtit in Romania un nou trend – companii ce angajeaza online community managers, adica persoane pasionate de online ce „poarta” numele companiei pe retele sociale, pe forumuri, raspund la intrebari, nelamuriri sau chiar mediaza conflicte. Totodata, specialistul trebuie sa aiba initiativa pentru a crea campanii pe canalele sociale online si sa aiba notiuni de SEO. Per total, acest tip de job implica promovarea produselor si brand-ului companiei la care este angajat.

Desi destul de rare inca, Cristian Manafu, specialist online, considera ca aceste job-uri vor fi din ce in ce mai des gasite in spatiul romanesc in cursul acestui an.

O companie care nu a dorit sa isi faca cunoscut numele are disponibil un post de online community manager, atragand cereri de la circa 130 de persoane.

Un post precum Online Brand Manager la Ringier Romania, a atras peste 630 de potentiali angajati. Aceasta pozitie este axata foarte mult si pe segmentul de marketing, persoana angajata urmand sa se implice pe mai multe canale si departamente ale companiei.

Si compania Apt Resources & Services angajeaza doi specialisti pe Social Media.

Coordonatorului online i se pot cere, in unele cazuri, si experienta SEO, cum este cazul companiei Luxury Concepts SRL.

De altfel, oamenii cu experienta in optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO) au devenit destul de cautati pe piata din Romania. Companii cunoscute precum Netbridge Development, TechTeam Akela sau BitDefender cauta angajati care sa acopere aceste pozitii.

O alta compania mare, Metro, angajeaza eCommerce Manager, cu responsabilitati extinse.

Alte posturi nascute ca urmare a aparitiilor de tehnologii sau trenduri noi in online sunt „Future Traffic Manager”, denumire pretentioasa ce implica optimizarea impactului campaniilor de advertising, prin oferirea de modele de business si acordarea de suport catre management prin oferirea de date de analiza cat mai exacte (350 de aplicanti), Specialist Voip, Online Antifraud Specialist (GeCad), ce implica monitorizarea tranzactiilor, prevenirea fraudelor si reactii rapide in cazul in care se depisteaza incercari de fraudare sau Cercetator Senior SATI.

Totodata, si in tehnologiile auto se cauta experti in IT, odata cu implementarea a din ce in ce mai multe tehnologii in interiorul masinilor. Astfel, compania Continental Corporation – Automotive Divisions angajeaza pe pozitii de Embedded Software Developer for Airbag Control Units (necesare cunostinte de programare), aceeasi firma cautand totodata si un Group Leader for Hybrid Electrical Vehicles.