NEW MEDIA

Messengerul, emailul si forumurile, principalele medii de transmitere online a word of mouth

20 decembrie 2011, ora 10:52 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
forum.jpg
In mediul online, spre deosebire de cel offline, oamenii genereaza intr-o masura mai mare word of mouth (WOM) negativ decat pozitiv, folosind in principal messengerul, urmat la mare distanta de e-mail, forumuri si retelele de socializare, potrivit unei cercetari de marketing realizata de GfK Romania.

In mediul offline romanii genereaza mai mult WOM pozitiv decat negativ.

WOM influenteaza intentia de cumpararea a romanilor. Recomandarile venite din partea prietenilor, rudelor sau colegilor influenteaza in mare sau foarte mare masura decizia de cumparare a peste 50% dintre romani pentru cel putin una dintre cele 10 categorii de produse sau servicii analizate.

Intentia de cumparare este influentata de WOM intr-o masura mai mare pentru serviciile de sanatate si produsele electronice, computere si tehnologie (TV, calculator personal, telefon mobil, aparat foto, etc) si intr-o mai mica masura pentru produse/serviciile de economisire sau investitii.La nivel general, atat offline, cat si online, frecventa cu care genereaza WOM pozitiv este mai mare decat cea cu care genereaza WOM negativ.

Numarul celor care au generat WOM pozitiv in ultima saptamana si in ultimele 2-3 luni este de 2 ori mai mare decat numarul celor care au generat WOM negativ in aceleasi perioada de timp.

Mai mult, 55% dintre romani nu isi amintesc cand au generat ultima data WOM negativ, probabil din cauza ca au facut aceste recomandari negative cu mult timp in urma, iar 11% dintre romani au mentionat ca nu au generat niciodata WOM negativ despre vreun produs, potrivit GfK.

Principalul grup de persoane catre care se genereaza deopotriva WOM pozitiv si WOM negativ sunt prietenii, urmati de rude/familie si, la o distanta mai mare, de colegi.

Pe de alta parte, aceeasi cercetare de marketing arata ca mediul principal de transmitere word of mouth este prin viu grai, 94% dintre respondenti mentioneaza comunicarea fata in fata ca fiind pe primul loc in clasamentul mediilor in care genereaza WOM, iar 5% precizeaza pe primul loc transmiterea telefonica pentru astfel de mesaje.

GfK Romania a derulat o cercetare de marketing pentru a studia opinia consumatorilor din Romania privind influenta word of mouth.

Informatiile provin din studiul GfK Omnibus realizat in perioada aprilie-mai 2011 pe un esantion de 1656 de persoane. Rezultatele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste.

Printre categoriile de produse si servicii analizate au fost autoturisme, economisire sau investire bani, amenajare sau decorare casa, mancare sau bauturi, locuri de petrecere a timpului liber in afara casei (restaurant, cinematograf, concerte, vacante etc), electronice/computere/tehnologie (TV, calculator personal, telefon mobil, aparat foto, etc), produse de ingrijire personala, imbracaminte/incaltaminte, servicii de sanatate si servicii de educatie/scoala.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 09 Decembrie 2021, 00:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter