- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

RNC: 100.000 euro intr-o noua interfata a sistemului si in infrastructura

17 Jun, 15:44 • emanuel.ceciu
Reteaua Nationala de Calculatoare din Romania (RNC) a investit peste 100.000 euro intr-o noua interfata a sistemului, in servere si echipamante auxiliare, precum si in imbunatatirea infrastructurii de comunicatii a registrului .ro si asigurarea unei functionari autonome in cazul caderii tensiunii electrice, au declarat pentru DailyBusiness oficiali ai RNC.
RNC: 100.000 euro intr-o noua interfata a sistemului si in infrastructura

„Pe langa investitiile in servere si echipamente auxiliare, care se ridica la circa 15.000 euro, am investit peste 85.000 euro in statii de lucru, routere, switch-uri, sisteme de climatizare, firewall-uri, UPS-uri, imprimante, cabinete rack, electrogenerator”, a declarat pentu DailyBusiness Eugenie Staicut, sef serviciu domenii administrare la RNC.

„Acestea nu sunt insa neaparat necesare pentru introducerea noului sistem, ci pentru imbunatatirea infrastructurii de comunicatii a registrului .ro”, a mai spus Eugenie Staicut.

Una dintre modificarile majore aduse RNC este faptul ca in serviciul WHOIS nu se vor mai afisa date despre persoane fizice care apar ca persoane de contact la domenii.

„Prin acest lucru respectam legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private, in sectorul comunicatiilor electronice, in afisarea datelor de contact despre domenii in WHOIS. Pentru aceasta, in WHOIS nu se vor mai afisa date despre persoane fizice care apar ca persoane de contact la domenii”, a recizat Staicut.

Serviciul WHOIS al RNC permite obtinerea de informatii despre orice domeniu de Internet din Romania.

„In sistemul vechi nu a existat nici o informatie daca o persoana de contact este persoana juridica sau fizica. De aceea nu s-a putut face o conversie corecta a tipului de persoana in noul sistem pentru domeniile deja inregistrate”, a afirmat oficialul RNC.

„Neconcordanta privind tipul de persoana, fizica sau juridica, va fi remediata in viitor. Domeniile noi care se inregistreaza de aici inainte vor avea tipul de persoana corect”, a afirmat Staicut.

El considera ca printre plusurile modificarilor aduse Retelei Nationale de Calculatoare din Romania se numara posibilitatea inregistrarii online in timp real a numelor de domenii .ro, propagarea in timp scurt (in prezent la doua ore) a numelor de domenii in sistemul DNS, cresterea stabilitatii de functionare a sistemului de DNS pentru domeniile .ro, precum si un control mai riguros al datelor afisate in WHOIS, care sa permita respectarea Legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

„De asemena, pentru a evita captarea automata a adreselor de email pentru persoanele de contact, datele afisate pe web in WHOIS sunt accesibile numai dupa introducerea unui cod de securitate”, a completat reprezentantul RNC.