NEW MEDIA

Romania a semnat un document care ar putea limita libertatea pe Internet

26 ianuarie 2012, ora 18:24, autor(i): Silviu Boiangiu   | 6 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
acta.jpg
Romania, alaturi de alte 21 de state din Uniunea Europeana, a semnat astazi in Japonia documentul intitulat ACTA (Anti-Countereiting Trade Agreement), un acord multilateral international ce isi propune sa stabileasca standarde comune in ceea ce priveste proprietatea intelectuala si lupta impotriva pirateriei.

Totusi, pentru intrarea tratatului in vigoare, acesta trebuie ratificat de Parlamentul Romaniei, dar si de Parlamentul European, iar acest lucru este programat sa aiba loc in luna iunie.

Documentul a fost semnat joi de toate statele membre UE in afara de Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Slovacia, potrivit unui anunt publicat pe site-ul Ministerului Japonez de Externe.Acelasi anunt spune ca si tarile care nu au semnat documentul joi sunt asteptate sa o faca in cel mai scurt timp, dupa parcurgerea anumitor proceduri interne necesare.

Pe langa statele europene care au aderat astazi la ACTA, documentul a mai fost semnat, printre altele, si de Statele Unite, Australia, Canada, Japonia sau Coreea de Sud.Ce este ACTA?

ACTA este un acord care ar permite instalarea unui cadru legal international anti-piraterie la care tarile sa adere voluntar.

Tarile care au negociat forma documentului l-au descris ca un raspuns la cresterea comertului cu bunuri contrafacute si cresterea pirateriei de bunuri protejate prin drepturi de autor.

"Umbrela" de aplicabilitate a ACTA este foarte larga, de la comertul cu bunuri contrafacute (precum articole de imbracaminte sau electronice) si comertul cu medicamente generice, pana la pirateria pe Internet. Domeniul din urma atrage si cele mai mari ingrijorari din partea grupurilor de activisti.

Practic, potrivit unui document redactat in ocrombrie 2011 de catre Asociatia Pentru Tehnologie si Internet, ACTA poate aduce amenintari serioase drepturilor la libertatea de exprimare sau la viata privata.

Raportul APTI spune ca interesele detinatorilor de drepturi de proprietate intelectuala ar putea fi puse mai presus de libertatea de exprimare sau dreptul la viata privata, iar prevederile documentului ar permite incriminarea unui numar mare de cetateni pentru delicte triviale.

In plus, ACTA i-ar forta pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa puna la dispozitia detinatorilor de proprietate intelectuala datele personale ale presupusilor faptuitori ai ifractiunilor.

Totodata, "extinderea raspunderii intermediarilor ii va determina pe furnizorii de internet sa desasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupusiilor infractori", mai spune documentul citat.

ACTA ii scoate pe polonezi in strada

Daca in multe tari stirea semnarii ACTA a trecut nebagata in seama, nu acelasi lucru se poate spune despre Polonia.

Cateva mii de oameni au iesit joi in strada in Varsovia, dar si in alte orase mai mici precum Lublin, pentru a protesta impotriva documentului anti-piraterie, scrie BBC. Mai multe site-uri guvernamentale poloneze au fost atacate de hackeri in semn de protest.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
andrei a spus:
27/01/2012 10:04
haide-ti sa ne revoltam si noi doar nu o sa stam sa vedem cum o sa ne i-a posibilitatea de a avea libertate pe internet !!!
 
gigel ionel a spus:
27/01/2012 14:00
Moca muzica,moca filme,moca software.Gata.Mai scoateti si bani din buzunare .mis se pare ok actul semnat.Sunt pentru ACTA
 
Dorin a spus:
27/01/2012 14:07
Se pregateste in paralel si Inchizitia Americana a Internetului care sa delisteze din motoarele de cautare si sa blocheze ce site-uri doreste

https://www.eff.org/deeplinks/2012/01/how-pipa-and-sopa-violate-white-house-principles-supporting-free-speech
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:SOPA_initiative/Learn_more
 
Gabriel Preoteasa a spus:
27/01/2012 16:33
La noi are sa fie un motiv de supreveghere permanenta a individului. Nu trebuie ratificat.
Nu degeaba tari unde libertatea individului este primordiala, nu au semnat
 
Ion Popescu a spus:
27/01/2012 17:07
Cine anume din Romania a semnat? guvernul, presedentia sau cine?
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 16:37
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter