- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Schimbarile dese ale legilor dubleaza piata site-urilor cu profil juridic in 2008

14 Mar, 00:03 • emanuel.ceciu
Valoarea pietei portalurilor legislative din Romania s-a ridicat anul trecut la circa 500.000 euro, acest segment urmand sa se dubleze in 2008, pe fondul nevoii tot mai mari de informare, precum si al cresterii penetrarii Internetului.
Schimbarile dese ale legilor dubleaza piata site-urilor cu profil juridic in 2008

„Piata portalurilor legislative este in plina dezvoltare. Pentru 2008 vom observa o evolutie cu 100% fata de 2007, cand piata s-a ridicat la circa 5-600.000 euro”, a declarat Mihaela Bogiu, director executiv al retelei juridice Legalnet.ro, retea din care face parte si AvocatNet.ro, cel mai vizitat site juridic din Romania conform Trafic.ro.

Aceasta a precizat ca AvocatNet.ro face parte dintr-o retea legislativa proprie de 6 site-uri (LegalNet.ro – n.r.), intreaga piata autohtona insumand un numar de circa 50 de portaluri de gen. LegalNet.ro detine in prezent circa 30-40% din piata de profil, conform estimarilor proprii.

„Anul acesta vor mai aparea inca cel putin 10 noi site-uri legislative. Nevoia de informare este din ce in ce mai mare, odata cu intrarea in UE. Informatiile sunt oferite gratuit si rapid pe Internet, ceea ce este un mare plus”, a precizat Bogiu.

„La nivelul pietei de informatie juridica, veniturile nu se obtin doar din publicitate online. Estimarea mea este ca la finalul anului se vor obtine, cumulat, mai multe venituri din vanzarea unor servicii de informare (softuri, librarie online/carti) decat din publicitate online”, a mai spus Bogiu.

Aceasta a precizat ca pentru 2008 estimeaza afaceri de circa 300-350.000 euro pentru reteaua LegalNet.ro, dublu fata de veniturile obtinute in 2007.

„Pentru ca un site juridic sa aiba succes, trebuie ca acesta sa fie bine pus la punct, informat, pe paginile lui sa publice mai multi colaboratori si sa raspunda unor nevoi concrete ale utilizatorilor, nu doar nevoilor financiare ale proprietarilor paginilor respective”, este de parere Viorel Andrievici, consultant in management pentru portalul de afaceri si legislativ Rubinian.com, al saselea portal de profil.

De aceeasi parere este si Mihaela Bogiu, care a subliniat importanta pe care o au colaboratorii in sustinerea si cresterea afacerilor un portal legislativ.

„Pentru ca un site legislativ sa aiba succes, trebuie neaparat ca acesta sa fie sustinut de colaborari cu firme de avocatura renumite, consultanti sau avocati mai mici. Multi dintre acestia primesc comentarii pe site-urile de profil si multi au primit chiar si clienti prin acest mod. Ne sustinem reciproc”, a spus Bogiu.

Trafic in crestere pentru site-urile legislative, dar topul ramane neschimbat

AvocatNet.ro, cel mai vizitat site pe segmentul „Legislatie” conform Trafic.ro, si-a dublat in februarie numarul saptamanal de vizitatori pana la circa 95.000, fata de perioada noiembrie-decembrie 2007 cand portalul atragea circa 55.000-60.000 de vizitatori saptamanal.

„Traficul a crescut ca urmare a investitiilor in partea tehnica – un sistem de cautare in toata reteaua, precum si imbunatatiri la forum, ceea ce a dus la marirea numarului de articole si comentarii publicate zilnic. Pana la finele lui 2008, pentru portalurile din reteaua juridica LegalNet.ro ne asteptam la cel putin o dublare a traficului”, a declarat Bogiu.

Daniel Popeanga, director executiv al portalului juridic DreptOnline.ro, este de parere ca majoritatea site-urilor legislative au inregistrat cresteri in ultima perioada.

„Principalul factor al cresterii inregistrate de noi in ultimile luni este chiar cresterea traficului pe Internet pentru aceasta perioada in general. Multe site-uri din acest domeniu au inregistrat cresteri importante, in schimb si-au pastrat pozitia in cadrul clasamentelor de trafic”, conform lui Popeanga.

DreptOnline.ro ocupa locul trei pe segmentul „Legislatie” conform Trafic.ro, atragand in prezent circa 40.000 de vizitatori pe saptamana.

Viorel Andrievici de la Rubinian.com, este si el de parere ca traficul in crestere pe portalurile legislative este si un rezultat al penetrarii in crestere al Internetului in orasele din Romania.

„De multe ori o crestere de cateva mii de vizitatori poate fi pur si simplu rezultatul faptului ca rata de penetrare a Internetului in mediul urban este in crestere. Meritul proprietarului paginii de Internet este uneori destul de mic”, este de parere Andrievici.

Domeniul site-urilor legislative se afla inca la inceput, in formare si definire. „Utilizatorul roman, ca si utilizator generic, nu poseda o istorie bogata de utilizare a facilitatilor online, inca nu are incredere deplina in informatia si resursa oferita prin intermediul Internetului, efectele resimtindu-se si pe segmentele de advertising online. Vom putea discuta despre evolutia stabila a site-urilor legislative mai tarziu”, este de parere Daniel Popeanga, de la DreptOnline.ro.

Site-urile legislative se adreseaza in special profesionistilor, cei ce doresc sa isi deschida o afacere si vor sa urmareasca evolutia si aparitia anumitor legi care ar putea sa ii influenteze in deciziile luate, dar si celor mai putin cunoscatori. Acestia din urma, conform oficialilor jucatorilor din piata, au posibilitatea ca odata cu accesarea portalurilor legislative sa afle raspunsuri la unele intrebari si sa se puna la punct cu unele legi interne sau internationale mai mult sau mai putin cunoscute.

Printre prioritatile jucatorilor din piata in anul 2008 se numara dezvoltarea comunicarii in randul comunitatilor online din cadrul site-urilor legislative, dezvoltarea interactivitatii dintre specialistii care publica stiri pe site-uri si comunitatile online, largirea gamei de informatii ce urmeaza a fi transmisa precum si lansarea altor servicii adiacente. Astfel, oficialii LegalNet.ro au anuntat saptamana trecuta lansarea unui simulator de salarii pe Taxeimpozite.ro si Contractdemunca.ro, care permite aflarea salariului net plecand de la cel brut, plus taxele aferente descrise detaliat atat pentru angajat cat si pentru angajator.