Știri politică

Petre Daea calmează apele în scandalul ordonanței privind erbicidele: „Tanti Veta va lua doar de la magazine autorizate, despre asta este vorba”

24 Nov, 22:27 • Gabriela Andreescu
După ce o serie de surse media au panicat fermierii din România, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat în direct la România TV ordonanța privind erbicidele. Actul normativ nu prevede obligații pentru fermierii care produc fructe și legume pentru consum propriu, ci doar pentru cei care comercializează marfa către lanțurile de magazine sau la tarabe, a precizat oficialul român.
Petre Daea calmează apele în scandalul ordonanței privind erbicidele: „Tanti Veta va lua doar de la magazine autorizate, despre asta este vorba

Acuzațiile care au circulat în ultima vreme din mass media cu privire la ordonanța erbicidelor sunt fake news, iar temerile fermierilor nu sunt justificate, susține Petre Daea.

Petre Daea susține că proiectul privind utilizarea erbicidelor încă nu a intrat în vigoare. De asemenea, acesta nu prevede obligații pentru fermierii care produc fructe și legume pentru consum propriu.

Odată lansată în dezbatere publică, ordonanța erbicidelor a produs reacții dure din partea unor surse media. Ziare.com și G4Media au tratat proiectul într-o notă extrem de critică. Petre Daea instaurează pedeapsa cu închisoare de la 1 la 5 ani și amenzi de până la 15.000 de lei (…) Mai exact, ministrul Agriculturii vrea ca toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați să nu mai aibă dreptul să-și lucreze practic pământul, dacă nu fac contract cu o firmă”, susține una dintre sursele citate.

Ministrul Agriculturii a explicat că prin intermediul proiectului de la MADR se dorește protejarea consumatorilor, respectiv eliminarea substanțelor extrem de nocive.

„Mă vad preocupat si obligat sa intervin. Trebuie să fac datoria față de țară, să explic celor nepricepuți. E un act normativ în primul rând, în transparență decizională. E vorba să nu dăm frâu liber la substanțe toxice, care omoară oamenii, fraților! Nu e vorba despre erbicide, ci despre substanțe care nu sunt sub control comerical!”, a spus Petre Daea.

Citește și: Raed Arafat nu se teme de întreruperi de curent din cauza războiului! „Dacă o să avem probleme, o să fie din cauza furtunilor de zăpadă şi viscolului”

Petre Daea calmează apele în scandalul ordonanței privind erbicidele
Petre Daea calmează apele în scandalul ordonanței privind erbicidele

Oficialul român a oferit explicații cu privire la interpretarea actului normativ în spiritul legii:

„Lăsați-mă să interpretez în spiritul legii, așa cum e în actul normativ! Am fost la Bruxelles, le-am spus românilor din Spania să dea un comunicat, să explice clar.  Nu e vorba despre Tanti Veta (n.r. – micul producător), aici! Actul normativ se referă doar la comercializarea unor substanțe periculoase, care nu se pun în mâna oricui!”, a explicat Petre Daea.

Citește și: Atenție! Peștele din Dunăre conține mercur și alte metale grele care pot provoca probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave! Semnalul de alarmă tras de cercetătorii români

Ministrul Agriculturii a mai explicat că erbicidele la care face referire actul normativ sunt unele cu grad ridicat de periculozitate, cu un regim special de circulație:

„Este vorba despre o circulație legală a substanțelor cu grad ridicat de periculozitate. Tanti Veta va lua substanțele care sunt verificate în România și care au un anumit regim de circulație”, a explicat ministrul, la România TV, joi seara.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult