REAL ESTATE

125.000 mp de birouri inchiriati in Bucuresti in primul semestru

23 iulie 2013, ora 15:00, autor(i): Andra Troasca 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Cubic-Center.jpg
Suprafata inchiriata pe piata birourilor din Bucuresti a atins in primul semestru 125.000 mp, in crestere cu 12% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, cand aceasta se situa la aproximativ 111.000 mp. Vezi cum arata analiza tranzactiilor pe zonele Capitalei si care e profilul companiilor care au semnat cele mai multe tranzactii.

Analiza tranzactiilor pe zonele Capitalei arata ca in primul trimestru al anului ariile cele mai active au fost Central Business District (20%) si Centru-Vest (19%), in timp ce in cel de-al doilea trimestru zona Pipera a atras 33% din inchirieri, iar Central Business District a continuat sa prezinte un interes sporit, totalizand 22% din suprafata tranzactionata, potrivit The Advisers/Knight Frank.

In cel de-al doilea trimestru al anului, in Bucuresti s-au realizat aproximativ 70 de tranzactii de inchiriere de spatii de birouri, cu o suprafata totala de 65.000 mp, observandu-se o usoara crestere (8,3%) fata de suprafata tranzactionata in primul trimestru (60.000 mp, prin 51 de tranzactii).

In contextul unei evolutii stabile a pietei inchirierii spatiilor de birouri, The Advisers/ Knight Frank a intermediat in prima jumatate a anului inchirieri totalizand peste 31.000 mp, in 20 de tranzactii.

In ceea ce priveste profilul companiilor care au semnat inchirieri de spatii de birouri, in trimestrul 2 cel mai activ pe piata s-a mentinut sectorul IT&C, cu 21 de tranzactii reprezentand 28% din totalul absorbtiei, comparabil cu primul trimestru al anului, care a reprezentat 30%.

Dintre aceste tranzactii, 9 au fost consiliate de The Advisers/Knight Frank, printre care inchirierea unui spatiu de 2.500 mp de catre Cegeka (Inside Software) in cladirea TCI. Urmatoarele categorii de companii active pe piata in prima jumatate a anului sunt: servicii profesionale (18%) si companii care opereaza in productie si energie (11%).Activitatea pe piata spatiilor de birouri in primele doua trimestre ale anului 2013 a constat in relocari si cereri noi in proportie de 55% (dintre acestea relocarile reprezentand peste 60%), renegocieri/reinnoiri 33%, extinderi de suprafata 7% si preinchirieri in proportie de 5%, spun oficialii The Advisers/Knight Frank.

Oferta de spatii de birouri in Bucuresti in cel de-al doilea trimestru al anului 2013 s-a diversificat cu doar 6.000 mp de spatii noi, spre deosebire de primele trei luni ale anului, cand s-au inregistrat livrari de 70.000 mp.

Cele doua proiecte livrate recent pe piata sunt Armand Calinescu Office Building si CSDA Siriului, ambele cladiri primind chiriasi inaintea finalizarii constructiei, precum Avira Soft sau XL Team.

In prezent, in Bucuresti se afla in constructie peste 180.000 mp de cladiri de birouri clasa A, cu termene de livrare anuntate in S2 2013, dar si 2014 ľ 2015. Livrarile anuntate in urmatoarele 6 luni totalizeaza 41.500 mp, cel mai semnificativ proiect fiind Floreasca Park (37.500 mp) anuntat pentru Q3 2013 si pre-inchiriat deja in proportie de 75%.

Totodata, la stocul existent, estimat la aproximativ 1,7 milioane mp, se vor adauga in perioada urmatoare si proprietati renovate sau transformate in cladiri de birouri, cu o suprafata inchiriabila totala estimata la aproximativ 30.000 mp.

Pana la sfarsitul anului 2013 este asteptata o absorbtie totala similara cu cea inregistrata anul trecut si estimata la 200.000 mp suprafata inchiriabila. Luand in considerare nivelul constant al chiriilor de la sfarsitul anului 2012 si din primele sase luni ale anului 2013, pentru urmatoarea perioada reprezentantii The Advisers/The Knight Frank preconizeaza aceeasi tendinta stabila, cu mici cresteri doar in cladirile prime din Capitala.

The Advisers, birou asociat Knight Frank in Romania, ofera servicii integrate de consultanta in tranzactii imobiliare atat la nivel strategic, cat si comercial, precum si studii si evaluari. Compania, fondata in anul 2009, este lider de piata in ultimii 3 ani pe segmentul inchirierilor spatiilor de birouri. Fondata in 1896 la Londra, reteaua Knight Frank LLP este prezenta in 43 de tari prin intermediul a 244 birouri locale.á

Citeste si
"Somnambulul de Nord". Cum echilibram dezvoltarea haotica din Bucuresti
Piata de birouri, dominata in continuare de tranzactii de renegociere
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 22 Septembrie 2020, 12:25
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter