REAL ESTATE

2011, comparabil cu 2004 la cererea de spatii industriale si logistice

20 februarie 2012, ora 18:15 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Viorel Opait_1.jpg
In 2011, pe piata de industrial au fost livrati doar 10.000 metri patrati noi in Bucuresti, in cadrul facilitatilor de tip built-to suit. Comparativ cu anul precedent, cererea pentru spatii industriale si logistice s-a diminuat cu 10%, corespunzator unui nivel de ocupare similar celui inregistrat in 2004, potrivit celui mai recent raport de piata al Colliers.

Activitatea totala pe piata inchirierilor de spatii industriale de clasa A din Bucuresti intermediata de agentii imobiliari pe parcursul anului 2011 a depasit valoarea de 76.000 metri patrati, din care o treime este reprezentata de innoiri si renegocieri.

Bucurestiul ramane cel mai important pol logistic din Romania pentru domeniile de productie si fabricatie. Desi presiunea asupra chiriilor persista, majoritatea chiriasilor continua sa isi concentreze atentia asupra facilitatilor care le ofera deopotriva spatii de calitate si un nivel corect al chiriei.

äSimilar anilor precedenti, cei mai multi chiriasi au optat pentru locatii de la periferia vestica a Bucurestiului. Jumatate din cererea inregistrata anul trecut a fost determinata de operatori logistici, o alta parte semnificativa fiind reprezentata de chiriasi existenti care si-au relocat sau extins spatiile industrialeö, a declarat Viorel Opait (foto), director al Departamentului Industrial al Colliers International Romania.Avand in vedere contextul economic in continuare incert, Colliers estimeaza pentru 2012 o evolutie a pietei industriale similara celei de anul anterior. Pe masura ce majoritatea dezvoltatorilor importanti prezenti pe piata si-au securizat deja suprafete de teren aditionale pentru dezvoltari viitoare, tranzactiile cu terenuri pentru uz industrial vor fi limitate.

2011 a fost primul an in care companii importante au decis sa isi relocheze operatiunile in afara Romaniei iar spatiile astfel eliberate vor fi ocupate in viitorul imediat.

In 2012, operatorii logistici vor continua sa influenteze in mod activ cererea. De asemenea, o parte a acordurilor de outsourcing vor expira si, astfel, unele companii ar putea opta pentru schimbarea operatorului logistic. In plus, pe masura ce acordurile de inchiriere expira, vom asista la un interes crescut din partea proprietarilor pentru a-si mentine actualii chiriasi.

Cu un volum total de inchirieri intermediate in 2011 ce ajunge la 35.000 metri patrati, departamentul Industrial din cadrul Colliers International Romania a atins o cota de peste 70% pe piata din Bucuresti, consolidandu-si pozitia ca lider al segmentului industrial de clasa A.

Colliers a intermediat anul trecut un volum total de tranzactii de inchiriere ce depaseste 44.000 metri patrati pe segmentul industrial de clasa A. Acest volum include reinnoirea acordului pentru cei 10.000 metri patrati ocupati de Ikea in Bucharest West, care a reprezentat cea mai mare tranzactie semnata in Bucuresti pe parcursul anului trecut.

Tranzactiile majore de inchiriere intermediate de Colliers in Bucuresti au vizat Europolis Logistic Park, unde eMag a decis sa inchirieze o suprafata de circa 14.000 metri patrati, in timp ce GebrŘder Weiss a inchiriat peste 11,000 metri patarti. Tranzactii majore s-au semnat si in Mega Distribution Park, pentru care au optat companii ca Genesys, 3M si Extrans. O alta tranzactie importanta de inchiriere, semnata in ultimul trimestru al anului 2011, vizeaza spatiul de 4,000 m2 preluat de Havi Logistics in Chitila Logistics Park.

Colliers International este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare, cu mai mult de 12.500 specialisti care lucreaza in 500 de birouri din 61 de tari. Subsidiara a FirstService Corporation, Colliers ofera clientilor finali, dezvoltatorilor si investitorilor servicii de brokeraj, property si asset management, project management, investitii si consultanta, evaluari si studii de piata sau produse adresate bancilor.


Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 09 Decembrie 2021, 12:57
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter