REAL ESTATE

2016, cel mai bun an pentru piața imobiliară din 2008 încoace, cu livrări de 1 milion de mp

29 decembrie 2016, ora 00:34 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
birouri.jpg
Livrările de spații de retail, logistice și de birouri din acest an s-au ridicat la 956.000 de metri pătrați, în creștere cu 88% față de 2015, marcând astfel cel mai bun an al pieței imobiliare locale din 2008 încoace, potrivit unei analize a DTZ Echinox.

2016 a fost astfel un an cu livrări în creștere semnificativă pe toate segmentele pieței imobiliare, excepție făcând spațiile de birouri din afara Bucureștiului, segment care venea după un an 2015 cu livrări record.  

Pentru sectorul spațiilor industriale și logistice a fost chiar cel mai bun an din istoria pieței imobiliare locale, cu livrări de aproximativ 380.000 de metri pătrați, creșterea consumului, dar și o cerere mai mare din sectorul industrial, generând un nou val de investiții „la cheie” (built-to-suit), dar și speculative, semn că investitorii și-au recapătat încrederea în potențialul acestei piețe.  

La nivelul tuturor sectoarelor imobiliare analizate, aproximativ 60% din spații au fost construite în București și în imprejurimile Capitalei, remarcându-se ca dimensiune investiții precum mallul ParkLake Plaza (69.000 mp), turnul de birouri Globalworth Tower (54.700 mp) și extinderea parcului logistic P3 Bucharest cu aproape 90.000 mp.  

În afara Bucureștiului, printre proiectele importante livrate în acest an pot fi menționate clădirile de birouri dezvoltate de Iulius Group la Iași și Timișoara (42.000 mp în total), mallurile deschise de NEPI în Timișoara (Shopping City Timișoara – 42.000 mp în faza a doua) și Piatra Neamț (27.900 mp) și proiectele logistice și industriale dezvoltate de Immofinanz (Ploiești), WDP (Sibiu, Vâlcea, Brăila), CTP (Cluj, Pitești) sau Transilvania Construcții (Cluj).  Cea mai mare creștere a livrărilor față de anul precedent, de 240%, a consemnat-o sectorul de birouri din București, spațiile noi cumulând o suprafață de circa 290.000 mp.  

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency „Chiar dacă a fost un an cu livrări semnificative, noile spații de birouri au fost rapid absorbite, păstrând astfel rata de neocupare stabilă, în timp ce chiriile au înregistrat chiar o ușoară creștere în zonele centrale și semi-centrale. Pentru 2017 vedem o piață dinamică, cu noi companii care analizează intrarea pe piață și chiriași existenți care caută să se consolideze având planuri de creștere a spațiului ocupat cu procente cuprinse între 20% și 50%. Companiile cărora le expiră contractele de închiriere la finalul anului viitor și chiar în prima parte a anului 2018 sunt deja în piață pentru a-și evalua opțiunile, semn că au mai multă încredere în dezvoltarea businessului din România”.  

Proiectele de 370.000 mp finalizate anul acesta în sectorul logistic și industrial reprezintă echivalentul livrărilor din precedenții cinci ani (2011 – 2015) la un loc, iar ritmul susținut de dezvoltare se va mentine și in 2017.  

Rodica Tarcavu, Senior Broker, Industrial Agency „Aproape 190.000 de metri pătrați, reprezentând jumatate din spațiile logistice și industriale finalizate în acest an, au fost dezvoltați în București, după o perioadă de șapte ani în care livrările cumulate au fost de doar 90.000 de metri pătrați, ceea ce reprezintă foarte puțin pentru o capitală europeană. Tendința de dezvoltare a pieței logistice se menține și pentru 2017, cand estimăm un nivel al livrărilor la același nivel, focusul investitorilor fiind pe București, Cluj și Timișoara, secondate de Sibiu și Brasov”.   Chiar dacă este departe de cifrele atinse în perioada de boom, și sectorul de retail a avut o evoluție importantă în 2016, nivelul livrărilor, de 237.000 mp, fiind în creștere cu 40% comparativ cu anul precedent.  

Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency „Este un moment bun pentru piața de retail, cu creșteri susținute în consum în ultimii 2 ani determintate și de un plan economic stabil, astfel că unii dezvoltatori au accelerat proiectele de retail având un feedback pozitiv, de încredere, din partea retailerilor. Pentru perioada următoare vedem o intensificare a dezvoltării segmentelor de parcuri de retail și convenience centres, mai slab reprezentate în Romania, comparativ cu alte piețe din regiune. În 2017, focusul va fi direcționat către orașele secundare și terțiare unde nu există o componentă modernă de retail sau aceasta este slab reprezentată, precum și către orașele mari în care, în ciuda faptului că majoritatea sunt deja destul de bine deservite de centre comerciale, dezvoltatorii se vor concentra pe proiecte complementare, ținând cont de potențialul ridicat și în creștere al acestora.”  

DTZ este una dintre cele mai mari firme de consultanță imobiliară de pe piața locală, cu o echipă de peste 50 de consultanți și tranzacții de închiriere a unor spații logistice, de retail și birouri de peste 100.000 de metri pătrați intermediate în 2016.  
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 28 Septembrie 2021, 09:21
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter