- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Asmita: Cum vor bancherii sa-si recupereze banii din cel mai scump proiect rezidential

07 Jun, 15:51 • karina.popescu
Proiectul Asmita Gardens urmeaza sa totalizeze pierderi de peste 60 milioane de euro, din care Alpha Bank, creditorul principal, si-ar asuma circa 25 milioane de euro, estimeaza Euro Insol, administratorul judiciar al proiectului.
Asmita: Cum vor bancherii sa-si recupereze banii din cel mai scump proiect rezidential

Dupa bilantul celor 6 luni de cand s-a demarat procedura de insolventa, cifrele nu arata deloc bine. “Toata lumea va pierde”, sustine Remus Borza, partener Euro Insol.

Masa credala a societatii este undeva la 110 milioane de euro, iar Alpha Bank are o expunere de 70 milioane de euro pe proiect, bani acordati dezvoltatorului inca din 2006.

Ceilalti 2 creditori mari sunt actionarii, Asmita si Charlemagne, prin intermediul fondului European Convergence Development Company (ECDC), fiecare cu cate 16 milioane de euro.

Cele 361 de locuinte care au mai ramas disponibile, impreuna cu spatiile comerciale aferente proiectului, ar urma sa genereze incasari totale de circa 45 mil. euro, potrivit lui Borza.

Evident ca Alpha Bank nu isi va recupera toti banii, va lua o suma departe de cei 70 milioane de euro cu care este expusa. Ceilalti creditori care urmeaza dupa Alpha Bank, inclusiv creditorul bugetar (Directia de Taxe si Impozite a Primariei sectorului 4 – n.r.), nu mai vorbim de actionari, nu vor lua nimic, pentru ca incasarile totale nu vor depasi 45 milioane de euro, mult sub expunerea bancii pe proiect”, a spus Remus Borza.

Reprezentantii Alpha Bank au declarat ca isi vor recupera toti banii, pentru ca se asteapta la o revenire a pietei. Periklis Voulgaris, vicepresedintele bancii a spus ca este foarte increzator ca vanzarile se vor accelera, avand in vedere media din ultimile 6 luni, de cand a inceput procedura de insolventa: s-au vandut 34 de apartamente, ceea ce depaseste cu mult media de 1-2 apartamente vandute pe luna din ansamblurile rezidentiale similare.

In plus, lucreaza la niste credite speciale pentru cumparatorii Asmita.

Din cele 34 de apartamente vandute in insolventa, s-au incasat 2,5 milioane de euro.

Un proiect sortit esecului?

“Intarzierile au fost fatidice pentru succesul financiar si comercial al proiectului. Cu totul alta ar fi fost situatia daca s-ar fi predat complexul in iunie 2008, cand piata imobiliara era inca in crestere. Evident, alta a fost situatia in octombrie-noiembrie 2009, cand s-a predat partial faza a doua. Deja semnele recesiunii erau cat se poate de evidente, iar trendul descendent pe piata imobiliara de atunci se mentine si astazi”, spune reprezentantul Euro Insol.

Preturile sunt acum de 900-950 euro pe metru patrat, in scadere cu 40-45% fata de nivelul din 2008, cand apartamentele se vindeau cu 1.600 euro pe metru patrat.

Deprecierea si reevaluarea activelor din companie au facut ca la
sfarsitul anului trecut, dezvoltatorul sa aiba o pierdere de 183 milioane
lei
, fata de pierderea de 29 milioane lei in 2010. Doar in 2006 compania a fost pe profit –  400.000 lei, potrivit adminsitratorului judiciar.

Dupa o stagnare de 1 an si 3 luni, intr-un final s-au depasit neintelegerile intre dezvoltatori, intre Asmita si antreprenorul general Strabag. Pe 5 decembrie 2011 s-a incheiat o tranzactie, care a dus la reluarea lucrarilor pe santier si finalizarea fazei a doua, care a fost receptionata acum cateva zile.

E o tranzactie care a inchis mai multe procese. “Strabag a cerut 8 milioane de euro, dar s-a multumit si cu 1 milion”, a spus Borza. Din acesti bani, jumatate au fost achitati dupa vanzarea celor 34 de apartamente, cealalta jumatate urmand sa fie achitata dupa livrarea finala a proiectului.

“In maxim o luna de zile vrem sa propunem un plan de reorganizare, impreuna cu Alpha Bank si sa-l supunem votului la adunarea creditorilor”, a mai spus Remus Borza.

Asmita in cifre

Ansamblul Asmita Gardens este format din 7 blocuri-turn cu pana la 25 de etaje si o inaltime cuprinsa intre 66 si 90 de metri, totalizand un numar de 758 apartamente si 823 de parcari, dintre care 666 subterane.

Complexul rezidential se intinde pe o suprafata de teren de 27.000 de metri patrati si totalizeaza 150.000 de metri patrati construiti, fiind compus din 70 de garsoniere, 332 apartamente de 2 camere, 296 apartamente de 3 camere, 60 de apartamente de 4 camere si 7 penthouse-uri. 6.000 de metri patrati sunt dedicati spatiilor comerciale.

In ansamblu se dezvolta momentan si un centru spa si fitness, care se va intinde pe 1.200 metri patrati si care a necesitat o investitie de 3 milioane de euro. Acesta va fi finalizat in cursul acestei luni.

Pentru constructia celor 7 turnuri, au fost folosite peste 12 milioane de kilograme de armatura metalica, peste 75.000 de metri cubi de beton si circa 1.600 de piloni pentru structura de rezistenta.

Costurile totale ale proiectului s-au ridicat la 127 de milioane de euro.