REAL ESTATE

Casa inteligenta made in Romania: Cum arata locuinta viitorului in viziunea unui student de la Sibiu

25 aprilie 2015, ora 12:12   | 6 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
sibian.jpg
O familie din municipiul Sibiu are sansa sa locuiasca intr-o "casa inteligenta", care le ureaza membrilor ei bun venit acasa, le canta "La multi ani!", uda gazonul, asigura securitatea proprietatii si regleaza in asa fel sistemul de incalzire, incat factura la gaze este cat pentru o garsoniera, desi casa are o suprafata de peste 200 de metri patrati.

Casa a devenit o locuinta a viitorului, desprinsa parca din filmele SF, datorita inventiei unui student in primul an la Specializarea Calculatoare de la Facultatea de Inginerie din Sibiu, nepotul proprietarului casei. Studentul, Iosif Bancioiu, a fost premiat cu medalia de aur la etapa nationala a concursului international de proiecte informatice "Infomatrix 2015".

"Este vorba de un modul al unei automatizari, modul controlat cu ajutorului unui PLC ("Progammable Logic Controller"), care ajuta la deschiderea unei usi pe baza de senzori de miscare, cititor de carduri si interfon. Este interesant faptul ca, prin adaugare de module I/O (input/output) se pot conecta diversi senzori, care prin modificarea software-ului, pot monitoriza diversi parametrii, PLC-ul comandand diverse circuite. Modulul prezentat face parte dintr-un proiect mult mai complex, care transforma o casa obisnuita, in casa viitorului", a declarat Iosif Bancioiu, citat de Agerpres.

Aceasta inventie va participa la Bucuresti, in perioada 14-18 mai, la faza internationala a acestei competitii, acolo unde vor concura cu alte 332 de proiecte internationale, din tari de pe patru continente (Asia, Africa, America de Sud si Europa).Desi arata de afara ca o casa obisnuita, cu niste panouri solare pe acoperis, casa viitorului de la Sibiu te surprinde inca de cand ii pasesti pragul. iti ureaza bine ai venit si de indata ce intri in living o muzica ambientala te inconjoara, datorita unor senzori din tavan, controlati de un panou montat pe peretele uneia dintre camere.

"Welcome! You are home alone", spune o voce feminina in limba engleza atunci cand treci de senzorul care detecteaza miscarea. Panoul de automatizare este conectat cu un panou discret din living, unde cei din casa pot apasa diverse butoane, pe un "touchscreen".

Cu o simpla apasare pe acest "touchscreen", poti deschide sau inchide jaluzele de la geamuri. in cazul in care ai uitat sa iti pui ceasul desteptator sa sune, casa inteligenta te trezeste dimineata si are de grija sa iti aminteasca sa duci copiii la gradinita sau la scoala. Un asemenea sistem inteligent costa in jur de 25.000 de euro, doar componentele, potrivit inventatorului si proprietarului casei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Marius TAMAS a spus:
25/04/2015 14:45
Felicitari pentru inventie. Insa este mult prea scumpa. Exista pe piata solutii mult mai ieftine şi mult mai performante, cel putin fata de ceea ce se prezinta in articol. Eu am casa mult mai performanta, cu comunicare in limba romana (sau ce limba vreau). Totul e controlat incepand de la lumini, porti, tv, sisteme audio etc. Raspund la videointerfon din orice locatie si pot acorda acces persoanei respective. Dimineata la ora 7,30 cafeaua e gata, televizorul e pornit pe canalul dorit, in fundal se aude muzica preferata, casa imi spune agenda si vremea pe ziua respectiva. Si multe altele. Toate astea le am din anul 2013 si pretul ... sub 3.000 euro.
 
Ioana a spus:
27/04/2015 11:00
Dincolo de inventia acestei aplicatii cred ca trebuie sa fim constienti de potentialul acestui tanar si sa-i inlesnim pe cat posibil dezvoltarea. In final, ar fi in beneficiul tuturor.
 
Marius TAMAS a spus:
28/04/2015 00:48
Vedeti un clip aici:
https://www.youtube.com/watch?v=huk1iCqW3sU
 
Alin a spus:
30/08/2015 23:52
@Marius Tamas.
Cam mare delay-ul.
Ce faci daca ramai fara baterie la telefon?
 
Marius TAMAS a spus:
06/10/2015 23:33
@Alin
Intre timp am optimizat foarte mult sistemul. Daca se termina bateria ... folosesti alt telefon, o tableta, laptopul sau o telecomanda. Si fara toate astea ... intrerupatoarele si telecomenzile normale.
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 24 Mai 2022, 02:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter