- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

CBRE Eurisko: Livrarile de spatii de birouri din Bucuresti vor creste cu aproape 10% in 2010

01 Feb, 12:09 • Redactia DailyBusiness
Pentru anul 2010 se asteapta livrarea a peste 441.000 mp de spatii de birouri in Bucuresti, un nivel de livrari mai ridicat decat cel din 2009 cu aproape 10%, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko.
CBRE Eurisko: Livrarile de spatii de birouri din Bucuresti vor creste cu aproape 10% in 2010

„Aproape 64% din aceste livrari vor fi reprezentate de cladiri de clasa A. Pentru acest calcul au fost luate in considerare cladirile aflate in constructie si care au peste 50% sanse sa fie livrate la timp. Cresterea stocului va determina cresterea ratei de neocupare si va oferi chiriasilor mai multa putere de negociere in relatia cu proprietarii„, au adaugat reprezentantii companiei.

Potrivit acestora, una din cele mai importante evolutii ale ultimului trimestru din 2009 a fost cresterea volumului inchirierilor. Aproape 40% din volumul inchirierilor totale din 2009 a fost realizat in acest ultim trimestru, trendul fiind preconizat a continua si in primul semestru din 2010.

„Totusi, volumul inchirierilor totale a reprezentat doar 45% din nivelul inchirierilor din anul 2008. Activitatea de tranzactionare in crestere pe piata de birouri vine dupa un an de anticipare si precautie din partea marilor companii”, au subliniat consultantii CBRE Eurisko.

Ei estimeaza mentinerea nivelului cererii la nivel ridicat in 2010 pe fondul cresterii stocului de spatii de birouri.

„Efervescenta anului 2008 s-a tradus in 2009 intr-un volum foarte mare de livrare de spatii de birouri: pentru semestrul doi 2009 au fost livrati 193.000 mp de spatii noi, iar pentru intreg anul 2009 – 406.000 mp. Aceasta aduce stocul total la peste 1,74 milioane de mp”, au precizat consultantii.

Ei preconizeaza ca majoritatea chiriasilor vor continua sa ceara si in 2010 cea mai buna solutie financiara posibila, in timp ce proprietarii vor trebui sa se repozitioneze fata de aceasta presiune generala pentru reducerea costurilor.

„O practica inregistrata in ultimele luni, ce va continua si in 2010, este cresterea nivelului de facilitati acordate de catre proprietari potentialilor chiriasi. Aceste stimulente vin sub forma de reduceri de chirie, contributii pentru amenajarea spatiului, reducerea taxelor pentru locurile de parcare sau chiar locuri gratuite, contributii pentru mutarea sediului, revizuirea taxelor cu mentenanta sau chiar limitarea contractuala a acestora”, a declarat Catalina Jigman, Head of Office Agency si GCS CB Richard Ellis Eurisko.

CB Richard Ellis Group are sediul in Los Angeles si este cea mai mare companie globala de servicii imobiliare pentru firme. Compania are peste 29.000 de angajati in peste 300 de birouri in toata lumea.