REAL ESTATE

Cine a platit cel mai putin ca sa devina patron de mall in 2011

06 ianuarie 2012, ora 13:49, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Money Drain 1.jpg
Volumul tranzactiilor cu centre comerciale de pe piata locala a scazut cu 50% in 2011, pana la circa 73 mil. euro, a declarat Daniel Nistor, account manager al departamentului de retail al CBRE. Tranzactiile cu astfel de proprietati au fost relativ numeroase, dar majoritatea au fost efectuate la valori extrem de reduse.

DailyBusiness.ro va prezinta cele mai ieftine centre comerciale tranzactionate in 2011.

2011 a inceput cu o tranzactie soc, 5 euro pentru 51% din companiiile care detin Vitantis Shopping Center si Malldova Mall. Cumparatorul este o companie inregistrata in Cipru si controlata de George Teleman, directorul fondului de investitii care a vandut societatile. Teleman este, de asemenea, directorul unei alte companii care detine contractele de management pentru toate proprietatile detinute de EBP in regiune.

"Structura tranzactiei prevede ca EBP sa elimine cheltuielile asociate celor doua active, chiar daca detine 49% din Balkan Properties Cooperatief", se preciza in comunicatului fondului de investitii. Practic pentru cumparator nu este chiar un chilipir avand in vedere ca vanzatorul specifica in comunicat ca cele doua active sunt "o povara importanta".Carpathian a vandut Macromall Brasov cu 1 milion de euro, o suma de circa 20 de ori mai mica decat cea platita pentru proprietate acum 5 ani. Cumparatorul a fost, potrivit CBRE, Dezim Development, parte a RomstaL Group.

Tot anul trecut si-a gasit proprietar si falimentarul City Mall.

Star Imob Construct este noul proprietar al City Mall. Centrul comercial din sudul Capitalei, aflat in procedura de faliment, a fost achizitionat pentru suma de 17,3 milioane de euro de catre compania Star Imob, controlata de grecul Ioannis Papalekas, cel care a vandut mallul in 2006 pentru suma de 103,5 milioane de euro.

Winmarkt Oltul este un alt centru comercial care si-a schimbat proprietarul in 2011. Win Magazin, firma care detine reteaua Winmarkt, a scos la vanzare proprietatea pentru 3,25 milioane de euro, in regim de scutire de TVA. CIR Imobiliare a achizitionat proprietatea, potrivit unor informatii anterioare.

In 2011 au avut loc si un joint-venture important: intrarea in actionariatul dezvoltatorului centrului comercial Victoria City Center din Capitala a sud-africanilor de la NEPI. Acestia aucumparat printr-o subsidiara jumatate din firma Axa CD Real Estate Development, care detine 99,9% din dezvoltatorul mallului, Vic City SRL.

NEPI a depus intr-un cont escrow suma de 5 milioane de euro, care ii va fi returnata in cazul in care actionarii nu agreeaza afacerea, relateaza BusinessCover.ro.

O tranzactie importanta este preluarea parcurilor de retail Era din Oradea si Iasi de catre ARGO. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica. Din portofoliul AREOF mai fac parte Shopping City Sibiu si Shopping City Suceava.

O alta tranzactie a vizat un big-box. Praktiker Craiovaa fost cumparat pentru 10 milioane de euro de catre fondul elen de investitii Bluehouse Capital.

Tot in 2011, NEPI a cumparat galeria comerciala a Iris Pitesti de la Avrig 35, pentru care avea deja optiunea de achizitie inca din anul precedent.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Articole similare
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 10:24
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter