REAL ESTATE

Cum incepe anul 2012 in real estate: Bancile nu au apetit de risc, prefera sa inchida vechile afaceri

29 decembrie 2011, ora 00:05, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
popp.jpg
Bancile nu au apetit de risc si prefera sa inchida vechile afaceri, vanzand in pierdere sau adaugand mici contributii pentru finalizarea investitiilor si valorificarea cu discount a activelor - astfel caracterizeaza Dan Ioan Popp (foto), seful dezvoltatorului imobiliar Impact, disponibilitatea de finantare in real estate din 2011.

Intr-adevar, in acest an cererile de insolventa indreptate de banci impotriva proiectelor rezidentiale s-au inmultit.

Probabil trimestrul 2 sau 3 din 2012 va fi momentul cand bancile vor sesiza schimbarea trendului si vor restarta creditarea. Asta, insa doar daca nu vor fi mari schimbari pe piata bancara áeuropeana si mondiala, spune Popp.

Despre tranzactiile rezidentiale din piata, Popp spune ca este posibil ca numarul total din 2011 sa se apropie de 370-380.000 áde unitati, cu peste 5% mai mult decat in 2010. Volumele, chiar daca preturile au fost usor in scadere fata de 2010 ( 3-10%), au fost mai mari, ceea áce arata ásemne pozitive de restartare.Despre anul 2012, omul de afaceri spune va fi influentat de evolutia pietei bancare - daca operatiunile de creditare ávor scadea si piata va avea o scadere, iar daca vor creste, piata va avea o crestere similara. Oricum, volumele vor fi in ecartul 300.000-400.000 de tranzactii, deoarece achizitiile sunt nespeculative, crede seful Impact.á

Ce efecte are situatia actuala din Europa asupra piatei locale? ôSituatia din Europa influenteaza mediul bancar si deci banii sunt mai scumpi si mai rari. Pe de alta parte, piata de capital asteapta randamente superioare, care nu pot sa fie asigurate de cererea nespeculativa. In consecinta, piata este mai putin atractiva pentru speculatii, ci doar pentru investitori de portofoliu cu orizont de 5-7 aniö, spune Popp.

Ce planuri are Impact pentru 2012? ôCompania urmeaza sa valorifice restul unitatilor si dupa aceea va starta noi proiecte, in functie de capacitatea pietei de a absorbi actualele stocuri din Romania, áde circa 30-35.000 de locuinte noiö, a precizat Popp.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 10:17
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter