- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Dezvoltatorul celui mai amanat mall din Capitala: Soarele va rasari la Sun Plaza, dar mai tarziu, ca sa nu riscam un fiasco

20 Oct, 18:27 • cristina.mihai
Deschiderea mall-ului Sun Plaza din Bucuresti a fost amanata pentru luna februarie a anului viitor, desi constructia ar fi putut fi data in functiune inca de la 15 noiembrie. Motivul pentru care dezvoltatorul prefera sa mai astepte inca trei luni? "Sa nu fie un fiasco, la fel ca alte inaugurari din ultimele 12 luni", a spus Michael Richard, directorul general al EMCT, dezvoltatorului proiectului.
Dezvoltatorul celui mai amanat mall din Capitala: Soarele va rasari la Sun Plaza, dar mai tarziu, ca sa nu riscam un fiasco

Majoritatea mall-urilor deschise anul acesta au avut numeroase spatii goale in momentul inaugurarii, din lipsa de chiriasi.

Constructia proiectului de 200 mil. euro, detinut de fondul de investitii Spakassen Immobilien, a fost demarata la finalul lui 2007, termenul de livrare initial fiind anuntat pentru prima parte din 2008. Constructia a fost insa intarziata, iar urmatorul termen de predare a fost stabilit pentru octombrie 2009, termen care, acum, a fost schimbat din nou, pentru februarie 2010. Pana in prezent, Sun Plaza este mall-ul a carui deschidere a fost amanata pentru cea mai lunga perioada de timp, circa 2 ani.

„Unele din deschiderile din ultimele 12 luni sunt un fiasco, iar noi nu vrem asta”, a declarat Richard, dand ca exemplu Grand Arena din Bucuresti (inaugurat cu doar 60% din spatii inchiriate – n.r.) si Armonia Center Braila (inchis temporar din cauza vanzarilor mici ale retailerilor – n.r.). Richard a amintit si fabula „Iepurele si broasca testoasa” a lui La Fontaine. „Chiar daca iepurele este mai rapid, intotdeauna va castiga broasca testoasa”, a comentat seful EMCT.

„Nu v-am mintit cand am spus ca se va deschide in toamna aceasta, dar vremurile s-au schimbat – nu mai poti construi astazi si deschide maine. Soarele va rasari la Sun Plaza”, a mai spus acesta.

Friedrich Wachernig, membru al boardului fondului de investitii, spune ca actionarii nu au dorit o deschidere in graba si ca nici problemele de finantare ale retailerilor nu sunt un aspect de neglijat in aceasta perioada, asa ca „este optima o deschidere la inceput de an, cand acestia (retailerii – n.r.) au intreg bugetul pe 2010 si pot derula investitiile mai bine”.

In ceea ce priveste scaderile de venituri din chirii din aceasta perioada, Wachernig spune ca o deschidere in graba ar fi putut duce chiar la necesitatea de a le acorda retailerilor reduceri de 100% la chirii.

Reprezentantii Sun Plaza au declarat ca aproape toti retailerii care au semnat contracte in mall vor plati lunar o chirie fixa, mai mica, si un procent din vanzari, care oscileaza in functie de tipul de industrie intre 1,75% si 9%. Pana in prezent, mall-ul este inchiriat in proportie de 90%. Printre cele mai mai recente contracte semnate se numara cele semnate cu grupul Inditex pentru brandurile Zara, Pull and Bear, Bershka si Stradivarius, pentru 2.800 mp.

Reprezentantii mall-ului se asteapa la circa 40.000 de vizitatori pe zi in cadrul centrului comercial si considera ca veniturile anuale ale retailerilor vor fi de aproximativ 300 mil. euro.

Alti chiriasi ai Sun Plaza sunt hipermarketul Cora (23.000 mp), magazinul de mobilier Mobexpert (10.300 mp), lantul de electrocasnice Flanco (2.500 mp) si operatorul multiplex Cinema City.

De asemenea, un spatiu de 10.000 mp va fi ocupat de prima unitate din Bucuresti a retelei austriece de tip „do it yourself” Baumax.

Sparkassen Immobilien AG, listata la Bursa din Viena de 21 de ani, este cea mai longeviva companie de investitii imobiliare din Austria. Deruleaza pe termen lung in proprietati rezidentiale, birouri, hoteluri si spatii comerciale in Austria, Germania, Bulgaria, Romania, Croatia, Ungaria, Cehia si Slovacia. La 30 iunie 2009, valoarea totala a portofoliului era de 1,85 mld. euro, iar spatiul total de inchiriat insuma 1, 5 milioane metri patrati.

EMCT este prezent de peste 10 ani pe piata locala si a colaborat cu retaileri importanti precum Carrefour, Bricostore si Cora.