REAL ESTATE

Dezvoltatorul unui proiect rezidential din Herastrau, ingenuncheat de un broker

06 februarie 2015, ora 00:05, autor(i): Mona Manole 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
saphire.jpg
Demarat in 2008, cand criza nu pusese inca stapanire pe piata locala, proiectul rezidential din Nordul Capitalei Saphire Residence era la acea data unul dintre cele mai scumpe din Romania, cu preturi de peste un sfert de miliard de euro pentru un apartament. Afla din DailyBusiness.ro cum au ajuns doua treimi din locuintele proiectului de 8 milioane de euro sa fie executate pentru mai putin de 200.000 de euro.

Axa Concept Residential, dezvoltatorul unor proiecte din Nordul Capitalei printre care si Saphire Residence, isi cere insolventa, potrivit unui dosar inregistrat miercuri, 4 februarie, la Tribunalul Bucuresti. 

Compania din grupul autohton Axa a anuntat in 2008 ca investitia totala in proiect este de 7,8 milioane de euro, inclusiv costul terenului, si ca preturile celor 18 unitati locative din proiect sunt cuprinse intre 261.000 si 588.000 euro plus TVA.

Pentru acest proiect, dezvoltatorul a obtinut finantare de la Volksbank si a colaborat cu firma italiana de design interior Ayron Contract.

Toate pareau bune si frumoase la momentul anuntarii proiectului, dar din 2009 au si inceput sa apara problemele in instanta pentru dezvoltator. De mentionat este ca multe dintre actiunile impotriva acestuia nu au avut insa succes.

Spre exemplu, in august 2009, a fost dat in judecata de catre agentia imobiliara Cushman & Wakefield Activ Consulting SRL pe ordonanta de plata. In 2010 au aparut problemele cu furnizorul de pompe, hidrofoare, centrale termice si radiatoare Aqua Therm Co SRL, care a vrut sa execute silit dezvoltatorul. 

Lovitura fatala de la fost vicepresedinte al BVB

Tot in 2010 a aparut si problema care in final avea sa-i puna practic capac dezvoltatorului proiectului. In toamna acelui an, Ciprian Zah, activ in companii de brokeraj precum SSIF Broker si fost vicepresedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a inceput demersurile in instanta impotriva Axa Concept.

Daca initial nu a avut succes, in martie 2013, Judecatoria Sectorului 1 i-a admis cererea. "Obliga parata (Axa Concept Residential – n.r.) la plata catre reclamant a sumei de 155.700 euro, in echivalent lei la cursul BNR de la plata platii, cu titlu de despagubiri. Obliga parata la plata catre reclamant a sumei de 15.964,67 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata", se arata in sentinta instantei.

In aprilie 2014, fostul oficial BVB a obtinut castig de cauza si la Tribunalul Bucuresti pe cererea de executare silita.

"Admite cererea de incuviintare a executarii silite. Incuviinteaza executarea silita imobiliara ce urmeaza a se efectua potrivit art. 818 si urmatoarele NCPC si art. 653 NCPC, impotriva debitoarei SC Axa Concept Residential SRL, pentru recuperarea creantei de 155.700 euro, reprezentand debit si de 15.964,67 lei reprezentand cheltuieli de judecata, in temeiul titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr. 2450/2013 pronuntata de Tribunalul Bucuresti, asupra imobilului situat in Bucuresti, Str. Intrarea Catedrei Nr. 27, sector 1, parter-apartament 03, parter-apartament 02, parter-apartament 01, demisol-clinica 001, parter-apartament 04, etaj 1-apartament 14, etaj 2-apartament 21, etaj 2-apartament 23, etaj 2-apartament 24, etaj 2-apartament 25, etaj 3-apartament 32, etaj 4-apartament 41. Autorizeaza creditorul Zah Ciprian Ioan sa treaca la executarea silita a obligatiei cuprinse in titlul executoriu. Fara cale de atac", se mentioneaza in sentinta pronuntata de Tribunalul Bucuresti.

Din aceasta sentinta se poate deduce ca in contul unei creante de pana la 200.000 de euro, Ciprian Zah poate executa silit 12 apartamente din cadrul proiectului cu 18 locuinte.

Si de parca aceasta problema nu era de ajuns, in 2012, avocatul care a reprezentat dezvoltatorul in procese cu fostul vicepresedinte al BVB, a dat la randul sau in judecata Axa Concept Residential.

In 2013, dezvoltatorul imobiliar este dat in judecata pana si de catre furnizorii de utilitati, precum compania de cablu RCS&RDS si cea de energie electria, Enel Energie Muntenia. In 2014 vine si randul furnizorului de ascensoare Schindler Romania.

Tot anul trecut, au aparut si problemele cu Fiscul si compania de leasing Asset Leasing IFN, aceasta din urma cerand chiar insolventa dezvoltatorului imobiliar in luna decembrie. Doua luni mai devreme, Axa Concept Residential insasi a depus cerere la Tribunalul Bucuresti pentru a intra in insolventa, dar instanta nu i-a aprobat-o, din cauza ca nu a depus toate documentele necesare.

Ramane de vazut daca cea de-a doua tentativa de intrare in insolventa a dezvoltatorului imobiliar va avea "succes".

Pe site-ul Axa Concept, proiectul Saphire Residence apare ca fiind in executie. De asemenea, portofoliul de proiecte in executie mai cuprinde nume precum Ambra Residence, Opal Residence, Jasp Business Centre si Onyx Centre.

La capitolul proiecte finalizate, pe site-ul dezvoltatorului apar nume ca B28, Nordului 94-96, Sun Gardens si Jandarmeriei 237-245.

Citeste si:
Investitie de 30 mil. euro in cel mai mare proiect rezidential de lux demarat dupa 2008
Moare luxul rezidential? Dezvoltator de Primaverii, picat in capcana propriilor ambitii 
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 09:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter