- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Doua mall-uri din Romania, vandute cu 5 euro: Cele doua proiecte „reprezentau o povara importanta”

04 Jan, 13:32 • cristina.mihai
Denesol Limited, firma controlata de George Teleman, a cumparat 51% din firma Balkan Properties Cooperatief, care detine parcul de retail Vitantis din Capitala si mall-ul Moldova Mall din Iasi. Pretul a fost de 5 euro, potrivit anuntului East Balkan Properties, fondul de investitii care detinea compania vanzatoare.
Doua mall-uri din Romania, vandute cu 5 euro: Cele doua proiecte reprezentau o povara importanta

Motivul vanzarii? „Ca urmare a gradului excesiv de indatorare, proprietatile nu puteau livra niciun fel de valoare actionarilor si reprezentau o povara importanta in ceea ce priveste lichiditatile, ca urmare a serviciilor de administrare”, au explicat oficialii East Balkan Properties (EBP).

Potrivit oficialilor EBP, structura tranzactiei elimina costurile pentru fondul de investitii, care controleaza inca 49% din actiunile companiei.

In primele 9 luni din 2010, Vitantis a inregistrat o pierdere operationala de 1,5 mil. euro, iar Moldova Mall o pierdere de 0,5 mil. euro. Valoarea de piata a celor doua proiecte este de peste 56 mil. euro, iar datoriile (credite bancare – n.r.) depasesc 58 milioane euro.

In anuntul fondului de investitii se precizeaza de asemenea ca a incerca obtinerea unei refinantari pentru proiectul din Iasi este un proiect nerealist, avand in vedere ca valoarea creditelor este mai mare decat valoarea proiectului.

Parcul de retail Vitantis este amplasat in sud-estul capitalei si cuprinde un hypermarket Carrefour, un Praktiker si un Tehnomarket. Galeria comerciala are peste 11.000 de mp si este inchiriata in proportie de 82%.

Moldova Mall este amplasat in Iasi, iar chiriasul principal din proiect este Technomarket. Mall-ul din Iasi are peste 9.000 mp suprafata inchiriabila, din care ocupata este 71%.

George Teleman, proprietarul firmei Denesol, este directorul mai multor subsidiare ale East Balkan Properties, incluzand companiile prin care fondul detinea cele doua mall-uri. Teleman mai detine de asemenea si firma de property management care se ocupa de administrarea activelor EBP din regiune.