REAL ESTATE

Inca o cerere de insolventa in rezidential: Un proiect cu 200 de locuinte din Tunari

19 decembrie 2011, ora 12:55, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
money_lock.jpg
Compania South Pacific Darwin Residence SRL, care urma sa construiasca un proiect cu 200 de unitati locative in Tunari, si-a cerut insolventa, adaugandu-si astfel numele intr-o lista din ce in ce mai lunga de proiecte rezidentiale cu probleme.

Dosarul prin care firma isi cere insolventa a fost inregistrat saptamana trecuta. Primul termen este pe 20 decembrie.

“Darwin Residence SRL este un proiect in conservare. Practic, el consta intr-un teren si o autorizatie de constructie pentru 200 de unitati. Au existat niste contracte cu niste companii pentru servicii si una dintre ele ne-a trimis notificare pentru un debit, numai ca a trimis-o la fosta companie de avocatura, care nu ne-a inaintat documentele. Acum a preluat discutiile noua companie de avocatura si suntem in curs de solutionare a problemelor”, a declarat Andrew Prelea, CEO Ozone Homes, si unul dintre administratorii companiei Darwin Residence, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

“Vom reincepe proiectul Darwin, dar reproiectat pe solutia Ozone Homes (case eco - n.r.) in momentul in care vor exista bani in piata si aceasta se va dezgheta”, a mai adaugat Prelea.South Pacific mai are in insolventa si proiectul Adelaide Residence din Tunari.

Ansamblul este format din 9 constructii izolate aflate in diverse stadii de executie, (173 de unitati locative – de 2, 3 si 4 camere) desfasurat pe o suprafata de 15.900 mp. Proiectul rezidential a intrat in insolventa la finalul lunii martie 2011.

Andrew Prelea, CEO al Ozone Homes si al dezvoltatorului imobiliar South Pacific, compania mama a firmei Adelaide Residence, a spus anterior, pentru DailyBusiness: “Am intampinat probleme cu banca din 2009, cand proiectul era in grafic atat in ceea ce priveste constructia, cat si bugetul si pre-contractele. Atunci, Banca Romaneasca a oprit proiectul pe baza unor detalii. In ciuda eforturilor noastre de a gasi cea mai buna solutie pentru a continua nu am putut sa indeplinim cerintele bancii”.

Una dintre problemele pe care dezvoltatorul le-a avut cu banca “este faptul ca 95% din clientii contactati de firma si banca nu puteau sa isi plateasca apartamentele in momentul in care acestea ar fi fost finalizate”, spune Prelea. Acesta a adaugat ca persoanelor care aveau bani pentru a plati apartamentele pre-contractate li s-a oferit alternativa de a cumpara proprietati in alte proiecte dezvoltate de companie, utilizand si sumele care au fost date deja ca avans in cadrul Adelaide.

South Pacific mai are probleme cu creditorii si in cadrul proiectului, Melbourne Residence. BCR a cerut insolventa acestui proiect in 2010.

Cererile de insolventa indreptate impotriva proiectelor rezidentiale s-au inmultit in acest an. Printre proiecte amenintate cu insolventa se mai numara si spaniolii de la Cinur, care doreau sa ridice in Bucuresti 400 de locuinte.

Marfin Bank a depus la Tribunalul Bucuresti o solicitare de demarare a procedurii de insolventa impotriva Cinur Global Investment, firma prin care spaniolii doreau sa dezvolte in Romania. Compania anunta in 2007 ca planuieste sa investeasca 40 milioane euro pe piata locala intr-un proiect rezidential in centrul Capitalei.

Marfin Bank a mai  cerut anul acesta si  insolventa unei firme cu actionariat israelian, care a intrat in 2007  pe piata imobiliara locala.

Astfel, firmei Continental Land i s-a cerut insolventa de catre banca intr-un dosar inregistrat la finalul lunii august, pe Tribunalul Bucuresti. Compania este detinua in proportii egale de Erman Asaf, compania Lea&Grandchildren si ZVI Zarfati &Sons. Potrivit unor informatii anterioare, Zvi Zarfati a cumparat terenuri in Romania in 2007.

Un alt dosar recent de insolventa impotriva unor imobiliar este cel prin care Unicredit Tiriac Bank cere demararea procedurii impotriva Edilitar Mancini. Potrivit unor informatii anterior, compania Edilitar Mancini ar fi urmat sa construiasca un proiect imobiliar mix, care ar fi urmat sa cuprinsa locuinte, birouri si o zona comerciala pe Calea Dudesti.

Si proiectele mari si aproape integral finalizate au ajuns anul acesta in situatii similare, la cererea bancilor. Cel mai exemplificator caz este Asmita Gardens, aflat in procedura de insolventa, ca urmare a solicitarii Alpha Bank.  
 
Mai multe banci insa si-au adus clientii in tribunal. Piraeus Bank a depus o solicitare de demarare a procedurii de insolventa impotriva unui dezvoltator israelian care costruieste un proiect in zona parcului Cismigiu din Capitala, iar Bancpost a cerut insolventa a trei firme cu actionariat israelian care intentionau sa construiasca in Bucuresti cate un proiect rezidential, potrivit unor date de pe Tribunalul Bucuresti.

Astfel, Bancpost a depus cate o cerere de demarare a procedurii de insolventa impotriva firmelor Dambovita Heights SRL, Dristor Heights si River Heights SRL, toate detinute 50% de Blenker Elon. In primele doua firme, celelalte 50 de procente din capitalul social sunt detinute de Erel Yaron, iar in River Heights, celalalt actionar este Yariv Philosoph.

Insolventele din rezidential au inceput sa aiba o incidenta din ce in ce mai mare pe piata din a doua jumatate a anului trecut, insa unii dezvoltatori lupta in instanta impotriva falimentului, in asteptarea unor vremuri mai bune. Aceasta este situatia CopperBeech, dezvoltatorul Blue Tower, care a reusit sa anuleze decizia de intrare in faliment a proiectului, iar dosarul inca este pe rol la tribunal. Oficialii CopperBeech au declarat ca au ales aceasta varianta pentru a se apara de creditori, in speta Alpha Bank.

Printre companiile imobiliare falimentare se numara si RI Investment, care avea mai multe proiecte rezidentiale in Bucuresti si alte orase. Firma prin care acestia aveau in plan constructia unui proiect rezidential de 19 milioane de euro din sudul Capitalei, aflat in faliment.                                                                                                                             
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Articole similare
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 01:46
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter