- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Investitor in imobiliare: „Cine va dezvolta acum rezidential va avea in portofoliu o mina de aur”

10 Mar, 00:01 • cristina.mihai
Cine se apuca in prezent sa achizitioneze teren si sa inceapa constructia unui complex rezidential mare cu finalizare in 2-3 ani va avea in mana o adevarata mina de aur, considera Bjorn Hauge (foto), country managerul fondului de investitii imobiliar Romania Invest.
Investitor in imobiliare: Cine va dezvolta acum rezidential va avea in portofoliu o mina de aur

„Daca as fi dezvoltator, as investi acum, pentru ca in 2-3 ani, cand cererea va fi mai mare, exista riscul sa nu mai existe oferta, iar preturile sa o ia din nou haotic in sus”, spune Hauge.

Totusi, noile dezvoltari se vor face pe alte criterii decat cele din perioada de boom. Majoritatea specialistilor previzioneaza aparitia unor viitoare proiecte cu suprafete mai reduse ale locuintelor, dar si ale spatiilor comune.

Catalin Scripcaru de la Advanced Development a declarat ca noile dezvoltari rezidentiale va trebui sa tina cont mai mult de marjele dintre suprafata utila si cea construita, pentru a nu mai pune clientii sa plateasca pentru greselile de constructie ale dezvoltatorilor.

Romania Invest a anuntat in 2010 ca are un buget de achizitii de 45 milioane de euro pentru piata locala, din care in jur de 15 milioane au fost alocare achizitiilor unor pachete de apartamente in proiectele Adama din Bucuresti si Brasov la inceputul anului trecut. Restul au ramas necheltuiti. Ce se intampla cu planurile de achizitii ale companiei?

Bjorn Hauge, country managerul Romania Invest in Romania, spune ca se afla in negocieri pentru achizitii in doua proiecte rezidentiale din Capitala, ambele inca nefinalizate. Despre posibilele preluari pe segmentul de birouri, anuntate in 2010, Hauge spune ca proprietarii de pe segmentul de office nu au atat de mare nevoie de bani ca cei din segmentul rezidential.

Legat de conditiile in care se pot face achizitii in 2011, Hauge spune ca sunt mai bune decat cele din 2010, obtinand atat preturi, cat si termene de livrare si de plata mai bune. El negociaza achizitii la preturi cu 10-15% mai mici decat anul trecut.

Initial, fondul de investitii urma sa fie prezent 5 ani pe piata locala, pana in 2010, dar termenul a fost decalat cu 2 ani pana in 2014, si urmeaza probabil o noua decalare.

Intrebat de DailyBusiness.ro daca 10 ani este un termen mai realist, avand in vedere piata, Hauge a spus ca spera „sa fie suficient 10 ani”.

Oficialii Romania Invest sunt dispusi sa investeasca mai multi bani in proiecte unde au locuinte si intampina probleme legate de insolventa, insa pana in prezent nu s-a concretizat nimic in acest sens.

Printre proiectele cu probleme in care compania are locuinte se numara Planorama, Blue Tower sau Ten Blocks.

Pe piata locala nu s-a anuntat in acest an demararea niciunui proiect rezidential nou si nici reluarea vreunui dintre cartierele oprite. Totusi, pe piata sunt si dezvoltatori care ar dori sa inceapa constructia unor proiecte si care au inceput sa isi achizitioneze terenuri.

La inceputul acestui an, grupul spaniol Volumetric a anuntat ca a achizitionat 5.000 metri patrati de teren in Capitala.

Pe piata bucuresteana exista cateva mii locuinte noi aflate la vanzare. Anul trecut preturile au scazut cu circa 15-20% pe segmentul rezidential nou. Potrivit analistilor imobiliari, in 2011 piata nu va mai scadea.

Recent, oficialii firmei de evaluare Darian au declarat ca tendinta de scadere a preturilor la locuinte va ajunge la punctul terminus spre sfarsitului lui 2011, cand piata se va stabiliza. In 2011 cererea si oferta vor atinge punctul minim, spun oficialii firmei de evaluare Darian.