REAL ESTATE

Investitorii suedezi, cei mai activi cumpărători de terenuri în Bucureşti

12 mai 2016, ora 10:09 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Skanska_GreenCourt_C.jpg
Cei mai activi cumpărători care au achiziționat anul trecut terenuri pretabile pentru dezvoltări comerciale în Bucureşti au fost investitorii suedezi și cei locali.

În București în 2015 au fost tranzacționate terenuri cu destinație comercială cu o suprafață totală de 45 ha și un preț cumulat de 90 mil. €, potrivit unei analize DTZ.

Cele mai interesante achiziții au fost performate de jucători precum IKEA și Skanska: IKEA a achiziționat un teren în partea de Est a Bucureștiului, în timp ce Skanska a achiziționat două terenuri în București, unul în Barbu Văcărescu - Floreasca (în partea de Centru-Nord a Bucureștiului) și unul în zona Politehnică (partea de Vest a Bucureștiului).

Ambele locații se află printre cele mai importante destinații de birouri din București. Investitorii greci și austrieci, care au fost printre cei mai activi în România în ultimul deceniu, nu au avut achiziții semnificative în 2015.Mai mult de 50% dintre terenurile tranzacționate anul trecut au fost achiziționate pentru dezvoltări de retail de tip „big box”.

Terenurile pentru dezvoltări rezidențiale și industriale/ logistice au reprezentat fiecare câte 20% din totalul suprafeței de terenuri tranzacționate în 2015.

Terenurile pentru dezvoltări de birouri au continuat să fie cele mai scumpe, prețul mediu de achiziție în București fiind în jur de 717 €/ mp, comparativ cu prețul mediu de achiziție pentru terenurile pretabile pentru dezvoltări de tip rezidențial sau retail (175 - 200 €/ mp).

Majoritatea terenurilor tranzacționate au fost localizate în Nordul și Vestul Bucureștiului. În zona de Nord s-au achiziționat terenuri pentru dezvoltări de birouri, retail și rezidențial, iar în zona de Vest pentru birouri, rezidențial și spații logistice.

Perspective 2016

Anul 2016 a început cu o tranzacție semnificativă pentru piața de terenuri din București. Vastint, investitor suedez, a achiziționat un teren de 48 ha în Băneasa – Sisești pentru un proiect mixt (în principal rezidențial). Per total, în primul trimestru al anului 2016, au fost tranzacționate terenuri cu destinație comercială în valoare de 35 mil. €, valoare dublă față de aceiași perioadă a anului trecut.

Piața rezidențială din România rămâne subdezvoltată, iar investitorii vor continua să achiziționeze terenuri pentru dezvoltări pe termen lung, având în vedere prețurile accesibile și cererea în creștere pentru locuințe noi.

Retailerii dominanți - operatori de tip „big box” - continuă să aibă planuri de extindere în București și vor fi printre cei mai activi cumpărători în 2016, vizând în principal zonele cu densități rezidențiale ridicate.

În București, sunt prognozate livrări semnificative de clădiri de birouri în 2016 și 2017. Cu toate acestea, din moment ce finanțarea rămane restrictivă, este posibil ca o parte dintre proiectele planificate pentru 2018, să fie vândute înainte de începerea construcției.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 26 Mai 2022, 08:48
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter