REAL ESTATE

Optimismul de la inceput de an slabeste: Proprietarii de apartamente au scazut preturile cu pana la 10,5% in martie

08 aprilie 2015, ora 16:33 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
apartamente.jpg
In 2015, vanzatorii de apartamente din Bucuresti au solicitat in ianuarie preturi cu pana la 10,5% mai mari decat in luna martie si cu pana la 8,3% mai mari decat preturile medii la nivel de trimestru, conform unei analize trimestriale a preturilor medii solicitate de proprietari, efectuata de consultantii HomeFinders.

Pentru al doilea an consecutiv, optimismul proprietarilor la inceput de an se reflecta cu precadere in preturile din luna ianuarie solicitate pentru apartamentele din zonele semicentrale, centrale si de Nord, comparativ cu preturile mediane trimestriale.  Diferenta dintre pretul median in ianuarie 2015 si pretul median la nivelul trimestrului I este de 8,3%. 

Ca in fiecare an, evolutia preturilor pe parcursul trimestrului I este un descendenta. In luna februarie, proprietarii au solicitat preturi in medie cu 13% mai mici decat in ianuarie, de 66.500 de euro. In martie, pretul mediu a crescut usor la 68.000 de euro. Insa, raportat la pretul solicitat in ianuarie, acela de 76.000 de euro, acest pret este cu 10,5% mai mic.

O evolutie similara a preturilor din trimestrul I s-a inregistrat si in anul anterior. Comparativ cu prima luna a anului, februarie 2014 a atras o scadere a pretului mediu solicitat de 8,21%. Astfel, in 2014, pretul median a scazut de la 73.000 de euro in ianuarie la 67.000 de euro in februarie. Dar, comparativ cu trimestrul I 2015, tendinta descendenta a preturilor s-a mentinut si in luna martie, cand pretul median a scazut la 65.000 de euro. Desi luna februarie a acestui an a atras o scadere semnificativa la nivelul preturilor, preturile medii ale apartamentelor din zonele semicentrale, centrale si de Nord au inregistrat o crestere de 2,68% in primul trimestru al anului 2015, comparativ cu aceeasi perioada din 2014: de la 68.333 de euro anul trecut la 70.166 anul acesta. Astfel, pentru zonele centrale, semicentrale si de Nord se confirma tendinta usoara de crestere a preturilor solicitate de proprietari, inregistrata inca de anul trecut. 

Fenomenul de optimism din luna ianuarie se regaseste si in zonele marginase ale Bucurestiului, unde pretul median solicitat de proprietari in prima luna din 2015 a fost cu 4,44% mai mare decat pretul median la nivelul trimestrului. 

Dar, spre deosebire de zonele semicentrale, centrale si de Nord, acest segment de piata a inregistrat un trend descendent la nivelul preturilor solicitate in trimestrul I 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Daca pretul median al unui apartament situat intr-o zona marginasa a Capitalei era de aproximativ 53.000 de euro in trimestrul I 2014, anul acesta, pretul mediu din primul trimestru este de 51.700 de euro, cu 2,45% mai mic. 

Optimismul vanzatorilor de apartamente la inceput de an se transpune si in numarul de oferte scoase pe piata. In primul trimestru al anului 2015, cel mai mare numar de oferte s-a inregistrat in luna ianuarie: 3.879. Numarul de oferte a scazut in luna februarie cu 18,89%, pana la 3.146, iar in martie s-a consemnat o alta scadere, de 4,41%, comparativ cu februarie. 

Volumul de oferte inregistrat la nivelul intregii piete rezidentiale a Capitalei in primul trimestru din 2015 a crescut cu 19,01% comparativ cu volumul ofertelor din aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, in primele trei luni ale anului 2015 au fost scoase pe piata 10.032 de apartamente.

„Daca optimismul de inceput de an al vanzatorilor de apartamente se poate observa la nivelul intregii piete rezidentiale a Capitalei, trendul ascendent al preturilor din primul trimestru al acestui an se manifesta doar in cazul apartamentelor din zonele semicentrale, centrale si de Nord. Aceasta evolutie diferita a preturilor mediane ale apartamentelor, solicitate de proprietari in trimestrul I, pentru zonele de la periferie versus zonele semicentrale, centrale si de Nord, ne reconfirma divizarea pietei rezidentiale a Capitalei in doua segmente de piata cu evolutii distincte”, afirma Paul Ghinea, managing partner HomeFinders.  

HomeFinders este prima companie de consultanta imobiliara dedicata exclusiv cumparatorilor. Fondata in 2011, firma reuneste o echipa de 15 consultanti. De la infiintare, HomeFinders a asistat achizitii de o valoare totala de peste 30 de milioane de euro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 03:30
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter