REAL ESTATE

Orasele din provincie care aduna mai multi studenti decat Capitala, dar au de trei ori mai putine birouri

11 septembrie 2017, ora 00:54 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
foto: stocksnap.io
foto: stocksnap.io
Stocul de spații de birouri moderne din principalele orașe regionale din România – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov – a ajuns la aproape 700.000 de metri pătrați la jumătatea acestui an, comparativ cu un nivel de 2,6 milioane de metri pătrați în București, reiese din datele firmei de consultanță Cushman & Wakefield Echinox.

Stocul de birouri din aceste orașe este astfel cu 73% mai mic decât în București, deși numărul cumulat de studenți din cele patru orașe este cu 5,6% mai mare decât în Capitală. Astfel, datele centralizate de Institutul Național de Statistică arată un numar de 181.734 de studenți în Cluj, Timișoara, Iași și Brașov, față de 172.038 de studenți în București.  

Un decalaj în dezvoltare există și între orașele regionale din Polonia comparativ cu Varșovia. Astfel, în timp ce stocul modern din Varșovia a depășit pragul de 5 milioane de metri pătrați, în Cracovia, Lodz, Katowice și Wroclaw suprafața cumulată a clădirilor de birouri este de 2,7 milioane de metri pătrați.

În ceea ce privește potențialul de a găsi angajați cu studii superioare, în Varșovia sunt înregistrați 249.000 de studenți, în timp ce în orașele menționate numărul acestora este aproape dublu – 471.000.  În ceea ce privește densitatea spațiilor de birouri raportată la numărul de studenți, în Varșovia sunt 21 mp / student, iar în București sunt 15 mp / student. Orașele regionale din Polonia au între 4,5 mp / student în Lodz și 6,7 mp / student în Wroclaw, în timp ce în Iași sunt 3,4 mp / student, în Timișoara sunt 3,6 mp / student, în Cluj sunt 4,1 mp / student, iar în Brașov sunt 4,4 mp / student.  

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: Este normal ca dezvoltarea pieței de birouri să înceapă în capitale, unde se află sediile celor mai mari firme și instituții publice. Însă, pe măsură ce competiția pe forța de muncă devine din ce în ce mai acerbă, companiile caută să se extindă și în alte centre universitare importante, unde găsesc forță de muncă bine pregatită, iar nivelul salarial este ușor mai scazut. Vedem un potențial semnificativ de creștere a pieței de birouri din afara Bucureștiului, drept dovadă, până la finalul anului 2018 stocul din Cluj, Timișoara, Iași și Brașov va crește cu 35 - 40% și se va apropia de pragul de 1 milion de metri pătrați”.  

Cea mai semnificativă dezvoltare o vor avea în urmatoarea perioadă orașele Timișoara și Cluj-Napoca, unde sunt programate spre inaugurare proiecte noi de birouri cu o suprafață de aproximativ 90.000 de metri pătrați în fiecare dintre cele două orașe.  

Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanță imobiliară de pe piața locală, activând în toate segmentele pieței imobiliare. Departamentul de birouri al companiei a inchiriat de la începutul anului spații cu o suprafață cumulată de peste 50.000 mp în clădiri din București și din țară.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 14 August 2022, 07:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter