- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Prima Casa readuce proprietarii de locuinte pe „pozitii de forta”

11 Jul, 00:03 • cristina.mihai
Programul Prima Casa are o influenta majora asupra numarului de tranzactii si a fost o mina de aur pentru agentii imobiliari. Primele trei etape ale programului au avut, insa, o influenta artificiala asupra pietei, prin faptul ca au adus din nou proprietarii de locuinte intr-o pozitie castigatoare, din care acestia au putut sa mentina preturile la un nivel ridicat, este de parere Catalin Scripcaru, presedintele retelei de agentii imobiliare Century 21 (foto).
Prima Casa readuce proprietarii de locuinte pe pozitii de forta

“Programul a mers dupa principiul primul venit, primul servit, ceea ce a transformat achizitia de locuinte intr-o cursa contra cronometru pentru un numar limitat de unitati locative disponibile pe piata. Aceasta situatie a pus proprietarii intr-o pozitie castigatoare”, explica Scripcaru. In opinia sa, fara acest program, preturile ar fi putut inregistra scaderi notabile.

“Este greu de spus ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi existat programul, insa este evident ca acesta ofera o oarecare artificialitate pietei, fiind sustinut in primele 3 etape de faptul ca statul garanta creditele, iar cererea de locuinte nu a fost bazata pe oferta comerciala a bancilor”, mai spune Scripcaru.

Totusi, oficialul Century 21 considera ca  Programul Prima Casa 4 are, spre deosebire de celelalte etape, o mai mare componenta economica, prin faptul ca statul imparte riscul cu banca.

La nivel de volum de tranzactii, Scripcaru spune ca in aceasta prima jumatate de an piata a fost similara cu aceeasi perioada a anului trecut. “In general, anul acesta este marcat de o constanta, fara fluctuatii majore, nici in sus, nici in jos”, a declarat specialistul.

Prima Casa s-a dorit a fi un program care sa sprijine economia, insa jucatorii din domeniul imobiliar si al constructiilor il considera la unison a fi unul social mai degraba. Acestia ii imputa ca nu sprijina sectorul constructiilor. In fapt, programul s-a dovedit rentabil mai mult pentru proprietarii de locuinte vechi decat pentru dezvoltatori.

Pe de alta parte, la nivel de intermediere de tranzactii imobiliare, beneficiile au fost mari, agentiile imobiliare avand de castigat din goana dupa Prima Casa.

Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.  

Spre deosebire de primele trei etape ale programului, cand statul garanta integral valoarea creditelor luate prin program, in Prima Casa 4, Fondul de Garantare imparte riscul cu bancile si mai garanteaza doar 50% din valoarea creditului acordat.  

Premierul Emil Boc a anuntat anterior ca plafonul maxim disponibil in aceasta etapa a programului va fi de 1,5 milioane de euro, astfel ca pot fi acordate pana la 40.000 de credite.  

In programul Prima Casa 4 au intrat bancile BCR, BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Millenium Bank, Banca Transilvania si Piraeus Bank.