- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Proiectele in executare silita, miza noului fond de investitii imobiliare al Certinvest

11 Jan, 12:05 • cristina.mihai
Al doilea fond de investitii imobiliare din portofoliul companiei Certinvest, anuntat in urma cu cateva luni, va avea drept principala tinta proiectele imobiliare in executare silita sau in prag de executare silita. Fondul de investitii ar urma sa fie lansat in urmatoarele luni, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii companiei.
Proiectele in executare silita, miza noului fond de investitii imobiliare al Certinvest

Compania Certinvest, fosta Aviva Investors, a anuntat in urma cu cateva luni ca pregateste pentru inceputul lui 2011 lansarea celui de-al doilea fond de investitii imobiliar din portofoliu, care insa va fi mult mai mare decat primul, sumele de start urmand sa ajunga la 30-50 mil. euro, fata de doar cateva milioane de lei in cazul primului vehicul investitional.

Celalalt fond de investitii imobiliare al companiei a fost infiintat anul trecut, iar valoarea activelor gestionate este de 6 mil. lei. Fondul de investitii este inchis, destinat doar investitorilor calificati, si a inceput cu investitii de 2 mil. lei.

Cresterea numarului de insolvente si falimente din imobiliare a inceput sa atraga atentia mai multor jucatori din imobiliare inca din 2010. Spre exemplu, agentia imobiliara Coldwell Banker a infiintat anul trecut o divizie noua, specializata pe administrarea si promovarea proprietatilor care au fost preluate de banci, dupa esuarea vanzarilor din procesul de executare silita. Potrivit ultimelor date furnizate de Cordwell Banker, compania are deja in portofoliu 100 de locuinte, dar se asteapta ca numarul total al locuintelor aflate in aceasta situatie sa ajunga la cateva mii in cursul acestui an.

Daca apartamentele executate silit de la persoane fizice au intrat in vizorul firmelor de consultanta imobiliara, proiectele imobiliare au starnit la randul lor interes, mai ales ca numarul activelor cu probleme este in crestere.

Astfel, activele imobiliare cu probleme sunt miza celui de-al doilea fond de investitii pe care Certinvest are in plan sa-l lanseze pe piata.

„Ne-am facut lectiile legate de problemele legale si comerciale, iar in urmatoarea perioada vom da detalii despre acest nou fond de investitii”, spune pentru DailyBusiness.ro Horia Gusta, directorul general adjunct al Certinvest.”Proiectele cu problema sunt tinta, dar depinde in ce stadiu vor fi, nu toate vor fi neaparat in procedura de insolventa sau de executare silita, asa ca este posibil sa aiba loc si achizitii prin negociere directa, nu neaparat prin licitatii”, a explicat Gusta, care a adaugat ca dezvoltatorii cu probleme oricum bat la usa companiei pentru a-si prezenta business-urile si a atrage bani.

Oficialii Certinvest spun ca urmeaza sa se obtina avizele CNVM pentru acest fond de investitii si ca lansarea va avea loc „in urmatoarele luni”.

Fondul de investitii imobiliare are participatii la doua proiecte imobiliare de dimensiuni mici din Capitala, unul rezidential si unul de birouri, proiecte care vor fi finalizate la sfarsitul lui 2011.

Eugen Voicu a infiintat societatea de administrare a investitiilor Certinvest in 1994. In noiembrie 2007, aceasta a fost preluata de grupul Aviva. Apoi, in septembrie 2008 Certinvest a devenit Aviva Investors.

La finele lunii octombrie 2010, valoarea activelor administrate de companie depasea 88 milioane de euro.