REAL ESTATE

Semnele clare ale revenirii din criza imobiliara

13 ianuarie 2015, ora 16:15 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
realestate.jpg
Aflata inca sub influenta posibilitatilor de creditare bancara, piata imobiliara marcheaza o revenire prin cresterea cererii si ca reactie a volumului dezvoltarilor si tranzactiilor in segmentul rezidential. Pe o piata a cumparatorului, planurile dezvoltatorilor sunt dictate de coordonatele unei achizitii eficiente, modificand atat calculul preturilor, cat si parametrii ofertei, spun oficialii companiei de consultanta imobiliara Regatta.

La debutul recesiunii economice, piata imobiliara oferea un bilant de 8326 de unitati locative receptionate, numar ce marcheaza 1% din efectivul rezidential al Capitalei. Noul context economic aducea o depreciere accelerata a preturilor in 2009 si 2010, ritmul acestui trend descendent fiind din ce in ce mai temperat in 2013 si 2014, anul curent fiind considerat drept momentul iesirii din criza, se arata intr-o analiza Regatta.

Consolidarea pietei imobiliare ca oportunitate investitionala s-a manifestat prin urmatoarea evolutie a preturilor pentru suprafata construita, notiune ce incorporeaza spatiul utilizabil si terasa, potrivit analistilor de la Regatta:  Dezvoltarea pietei imobiliare este expusa de evolutia numarului de unitati locative noi predate in Bucuresti, potrivit datelor oferite de INS:  

Cum a supravietuit piata imobiliara in recesiune?                  

Un ajutor semnificativ in mentinerea pietei de apartamente noi a venit in urma lansarii programului de creditare „Prima Casa”, segmentul rezidential fiind sustinut prin proiecte din Bucuresti si Ilfov, ansambluri pentru care dezvoltatorii adoptau ca obiectiv preturi situate intre 650 si 850 euro/mp, nivel de altfel manifestat pentru zonele limitrofe. Avansand, zonele secundare prezentau un nivel de pret de 850-1100 euro/mp fara TVA, in timp ce apartamentele situate in cartierele semicentrale erau disponibile pentru 1100-1400 euro/mp fara TVA.      

Segmentul premium mentinea preturi situate in jurul valorii de 2200-2750 euro/mp + TVA pentru zone precum Primaverii si Kiseleff sau 1800-2300 euro/mp pentru pozitionari in perimetrul Dorobanti-Capitale, dupa cum o confirma statisticile Regatta, liderul pietei de intermedieri pe aceasta clasa.    

Oferta generala de apartamente era adaptata noilor posibilitati ale potentialilor cumparatori, reglarea preturilor impunand o reducere cu pana la 40% a suprafetei construite, comparativ cu anul 2007/2008. Dintre jucatorii ce s-au bucurat de o pozitie stabila pot fi amintite proiectele Cosmopolis, Rose Garden sau Greenfield si pentru segmentul definit de amplasari periferice si preturi reduse, Urban Confort, Militari Residence, Gama Residence sau Sunrise Residence.  

Care sunt semnele revenirii din criza                  

Anul 2013 a marcat o stabilizare a cererii si definirea asteptarilor cumparatorilor pentru o achizitie cat mai eficienta, noile exigente remodeland ofertele dezvoltatorilor si anuland multe practici adoptate in contextul unei piete a vanzatorilor. Astfel, formula de calcul a pretului capata alt algoritm, renuntandu-se la includerea spatiilor comune, iar suprafata prezentata pentru vanzare ajunge  sa cuprinda doar suprafata construita/ utila plus terasa, potrivit datelor din proiectele analizate de compania Regatta.    

Noile cerinte s-au aratat compatibile cu atributele ofertei lansate de proiecte precum Militari Residence sau Cosmopolis in timp ce Adama, dezvoltatorul Edenia, si Evocasa Optima au fost incurajati sa construiasca faza a doua a ansamblurilor.                    

Adaptarea la noile tendinte a directionat planurile dezvoltatorilor spre cladiri cu o inaltime de maximum sase niveluri, in care se regaseau apartamente de doua sau trei camere cu suprafete utile intre 35 si 65 mp.            

Accentul asupra preturilor scazute a sustinut continua evolutie a zonelor de Sud ca arii emergente.

Zonele Militari si Berceni, alaturi de localitati satelit precum Popesti-Leordeni, Bragadiru sau Voluntari au dominat evidentele apartamentelor receptionate. Statisticile arata 3000 de unitati livrate in Bucuresti si Ilfov, cu 50% mai multe fata de anul precedent. Preturile s-au mentinut stabile, piata depinzand inca de programul Prima Casa sau continuarile.    

Locuintele ultracentrale sau cele din zona de nord incadrabile in segmentul premium sunt singurele ce au inregistrat o crestere discreta a pretului intre 1-5%.  

“Potentialul investitional al acestor zone (centrale si de nord) atrage jucatori cheie precum Impact Developer&Contractor sau Opus Land Development care au anuntat deja dezvoltarea unor proiecte de anvergura ca obiective pe termen scurt si mediu. Totodata tendinta de crestere este confirmata si de deblocarea unor proiecte din zona, ca de exemplu Cortina Residence, reluata in vara anului curent”, declara Eduard Uzunov, presedintele Regatta Estate Company.                    

Anul 2014 confirma relansarea pietei rezidentiale printr-o crestere de la 2254 de unitati locative finalizate in primele trei luni din 2013 la 3452 in primul semestru al anului 2014. Aceleasi date oferite de INS arata o diferenta de la 1344 la 1954 locuinte pentru al doilea trimestru din 2014, in varii zone din Capitala putand fi remarcate santiere operante, ce genereaza previziuni de 4000 de unitati noi livrate pana la sfarsitul anului sau in primele luni ale lui 2015.                

Potrivit calculelor dezvoltatorilor, oferta se adreseaza in special potentialilor cumparatori ce profeseaza in mediul corporatist, beneficiind de venituri per membru de familie de peste 1000 euro.                

Infrastructura modesta a zonelor in care au fost dezvoltate proiectele in  perioada de criza a temperat cererea pentru stocul nou, indreptand potentialii cumparatori spre unitatile locative vechi. Pentru a echilibra balanta, locuintele din proiectele noi atrag atat prin posibilitati flexibile de finantare inclusiv prin rate la dezvoltator, cat si printr-o paleta de facilitati, ca de exemplu locurile de parcare, serviciile de paza, magazine de proximitate, curti cu gradini sau terenuri de joaca.                

Piata de apartamente noi inregistreaza in prezent un trend ascendent in ceea ce priveste oferta din piata, volumul de vanzari si preturi.  

Regatta Real Estate Company se asteapta ca in primul trimestru din 2015 sa acopere peste 70% din piata de proiecte nou dezvoltate din Bucuresti. Momentan, compania reprezinta aproximativ 50 de proiecte rezidentiale noi, care se reflecta intr-un numar de 3000 de unitati locative noi in Bucuresti, Brasov si Sinaia.                  

Fondata in 1993, Regatta Real Estate Company acopera toate segmentele pietei imobiliare, fiind activa in tranzactiile cu terenuri, spatii comerciale, de birouri, logistic-industriale, cat si in zona de consultanta pentru proiecte si investitii, urbanism, studii si rapoarte de piata, evaluari si studii de fezabilitate.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 27 Octombrie 2020, 22:30
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter