- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

China, piata cu cea mai mare crestere a preturilor locuintelor in T1: aproape 70%

17 Jun, 18:57 • Redactia DailyBusiness
Preturile locuintelor din cele mai importante orase din China au crescut cu proape 70% in primul trimestru din 2010, fata de aceeasi perioada din 2009. Astfel, pe aceasta piata s-a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor locuintelor, la nivel global, potrivit unui index realizat de compania de consultanta imobiliara Knight Frank.
China, piata cu cea mai mare crestere a preturilor locuintelor in T1: aproape 70%

Piata rezidentiala din China a fost dinamizata de oportunitatile de investitii limitate catre localnici, dar si de migrarea chinezilor din mediul rural catre orase mai mari, potrivit economistilor companiei Barclays Capital, citati de Boomberg.

De asemenea, Bloomberg noteaza ca aceasta crestere arata ca masurile guvernului pentru a diminua specula imobiliara nu au reusit inca sa sparga „bula” imobiliara. Guvernul chinez a restrictionat creditarea si a dispus sa se plateasca avansuri mai mari la achizitia unei locuinte.

Desi preturile sunt inca in crestere rapida, economistul Sun Mingchun de la firma Nomura Holdings a spus ca aceasta „bula” va exploda in curand, estimand ca preturilor vor scadea cu pana la 20% in urmatoarele 12-18 luni.

Potrivit institutului de statistica chinez, investitiile din real estate au crescut cu 38% in primele 5 luni ale anului pana la 204 mld. dolari pe piata chineza.

Pe a doua pozitie, in indexul Knight Frank, se situeaza Hong Kong, piata analizata separat, desi acum face parte din China, cu o crestere de 30,6% fata de T1 2009.

Pe a treia pozitie este Singapore cu o crestere de 24,3%, urmata de Australia cu o crestere de 20% si Israel cu aproape 16%.

Pe urmatoarele doua pozitii se situaza Africa de Sud cu 11,8% si Canada cu 11,6% crestere pe perioada analizata.

Finlanda, Norvegia si Suedia sunt singurele tari europene din Top 10, inregistrand cresteri de 10-11%. Singura tara din sud-estul Europei care a inregistrat cresteri de pret ale locuintelor este Ungaria, cu 2%. Ungaria este pe locul 24, urmata de Belgia cu o crestere de 1,6%.

Cea mai mare scadere din T1 a fost inregistrata in Estonia, de 40%. Lituania si Ucraina au avut scaderi de peste 30%, iar in Letonia a intervenit o scadere a preturilor locuintelor de peste 20%.

Romania nu a fost inclusa in indexul realizat de firma de consultanta imobiliara britanica.