- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

La 6 ani de la intrarea in faliment, terenul fabricii Republica a inceput sa fie vandut pe bucati

19 Aug, 15:40 • cristina.mihai
Creditorii platformei industriale Republica din Capitala au hotarat vanzarea terenului pe bucati, dupa ce licitatiile publice pentru o vanzare integrala nu au atras niciun cumparator. Saptamana aceasta au fost scoase la licitatie publica primele 9 loturi de teren, cu suprafete foarte mici, de cateva sute de mp, din care s-au vandut 6 pentru o suma totala de circa 100.000 euro.
La 6 ani de la intrarea in faliment, terenul fabricii Republica a inceput sa fie vandut pe bucati

„In total cele 6 loturi au cumulat circa 1.500 mp. Au fost cumparate de SRL-urile din zona, care oricum foloseau pentru parcari acele suprafete. Saptamanile viitoare vor fi scoase la licitatie si suprafetele mari”, a spus pentru DailyBusiness.ro practicianul in insolventa Teodor Nicolae, reprezentant al RVA Insolvency, lichidatorul companiei.

„Aceasta suma achita cheltuieli cum ar fi electricitatea sau paza. In plus, vanzarea acestor terenuri mici ajuta si la simplificarea procedurilor cadastrale, pentru ca sunt parcelute mici de teren, neinteresante pentru investitori”, spune Teodor Nicolae.

Cele mai mari 2 loturi de teren au fiecare circa 8 hectare. Potrivit lichidatorului exista un potential cumparator care si-a manifestat interesul pentru circa o treime din suprafata platformei.

„Este vorba de o firma romaneasca, iar tranzactia ar fi de circa 10 mil. euro. Speram sa se concretizeze acest interes”, spun reprezentantii lichidatorului.

In total, terenul platformei are circa 27 de hectare. Initial creditorii companiei au dorit vanzarea integrala a activelor, anul acesta scazand si pretul pentru a atrage cumparatorii, insa fara succes.

Creditorii uzinei Republica din Bucuresti, in faliment de circa 6 ani, au hotarat in acest an sa scada cu 25% pretul de vanzare pentru activele companiei din estul Capitalei. Astfel, un teren de aproape 27 de hectare si constructiile industriale aferente au fost ofertate la 36,4 mil. euro plus TVA, insa licitatiile nu au atras niciun cumparator.

Statul este cel mai mare creditor al uzinei bucurestene Republica, companie de la care Ministerul Finantelor are de recuperat, potrivit lui Nicolae, 32 mil. euro.

Recent, si compania Timpuri Noi a gasit un cumparator pentru platforma din centrul Capitalei. Pretul obtinut pentru terenul de 5,1 hectare a fost de 35 mil. euro, cumparatorul fiind un fond de investitii al companiei InterIkea, vehicolul de investitii imobiliare al fondatorului retelei de magazine de mobila Ikea.