- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Proprietarul City Mall intra direct in faliment, mall-ul va fi vandut

04 Nov, 11:25 • Redactia DailyBusiness
Tibunalul Bucuresti a admis cererea Victoria Holding, proprietarul City Mall din Bucuresti, de intrare in faliment prin procedura simplificata, prin care mall-ul va fi vandut iar firma nu se va mai reorganiza, potrivit Ziarul Financiar.
Proprietarul City Mall intra direct in faliment, mall-ul va fi vandut

Cu alte cuvinte, firma nu va mai incerca sa se reorganizeze, urmand ca activitatea de administrare sa fie preluata de catre lichidatorul judiciar, dupa ce profitul operational al firmei a scazut in acest an cu 90%, pe fondul reducerilor substantiale de chirii, precizeaza sursa citata.

Victoria Holding, prin care fondul australian de investitii APN European Retail Trust detine City Mall din Bucuresti, a anuntat in octombrie ca are dificultati in a rambursa o datorie de 40 milioane de euro catre Bank Austria, scadenta in noiembrie, si ca renegociaza termenii contractului de credit.

Compania a cerut intrarea in insolventa la sfarsitul saptamanii trecute.

Fondul de investitii trebuie sa ramburseze in noiembrie 40 milioane de euro dintr-un credit de la Bank Austria (divizia austriaca a UniCredit). APN European Retail Trust a cumparat in 2006 mall-ul cu 103,5 milioane de euro.

Centrul comercial a fost evaluat la jumatatea anului la 35,4 milioane de euro, in conditiile in care in iunie 2009 valoarea City Mall era stabilita la 51,6 milioane de euro, ceea ce inseamna o depreciere de 31% intr-un an. Fata de pretul de achizitie, din 2006, City Mall a pierdut 66% din valoare.

APN European Retail Trust a obtinut in primele sase luni venituri din inchirierea centrului comercial City Mall din Bucuresti de doar 308.000 euro, de peste zece ori mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut. Gradul de ocupare a City Mall a scazut in iunie la 80%, de la 90% un an mai devreme.

Fondul australian este al treilea proprietar al City Mall, amplasat in zona Eroii Revolutiei. Acesta a preluat la sfarsitul anului 2006 centrul comercial de la firma Victoria Holding, detinuta de un grup de investitori britanici.

La randul sau, grupul de investitori achizitionase mall-ul cu mai putin de un an inainte, pentru 46 milioane de euro, de la dezvoltatorul proiectului, Jaguar Development, controlat de oameni de afaceri greci si israelieni.

Complexul are o suprafata totala de 38.000 de metri patrati, dintre care 19.000 mp reprezinta spatii inchiriabile, si a fost deschis in urma cu patru ani, in urma unei investitii de 35 milioane de euro. Centrul comercial cuprinde 80 de magazine, o zona de cafenele si restaurante, precum si un cinematograf operat de compania City Cinema.