REAL ESTATE

Zona din Bucuresti care in 2-3 ani va deveni noua "Pipera" a corporatistilor

18 septembrie 2017, ora 17:03 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
birouri.jpg
Piata de birouri a inregistrat o scădere considerabilă a ratei de neocupare, de la aproximativ 13% la sfârșitul anului 2016 până la aproximativ 9% la sfârșitul primei jumătăți a anului 2017, datorita unei cereri în continuă creștere, potrivit BNP Paribas Real Estate România.

"Piața de birouri din București prezintă un potențial enorm, iar actualul nivel ridicat de absorbție confirmă acest lucru. Prima jumătate a anului s-a încheiat cu un volum record de contracte de închiriere semnate, adică 157 000 de metri pătrați, cu 7 000 mp mai mult decât cel înregistrat pentru perioada corespunzătoare a anului trecut. Chiriasii au un apetit mare pentru clădirile de birouri clasa A recent construite. Anul acesta, multe cladiri noi de birouri vor fi închiriate integral înainte de finalizare a lucrarilor de construire", spune Louis-Maxime Juhel, directorul departamentului Office la BNP Paribas Real Estate România.

În ciuda livrării noilor clădiri de birouri de clasă A, se estimează că în trimestrele următoare nivelul ridicat al cererii pentru cladiri de calitate poate duce la o scădere a ratei de neocupare sub 7-8%. In acest caz piața de birouri se va transforma încet într-o piață a proprietarilor.

Factorii determinanti ai acestei cereri nu mai au legătură directă cu localizarea și chiria. Elementele care adauga valoare anumitor cladiri, cum ar fi arhitectura, tehnologia aplicată, soluțiile ecologice și facilitățile suplimentare sub formă de cantine, magazine, spălătorii, săli de sport și terase verzi, devin tot mai importante.În plus, facilitățile concepute pentru bicicliști, și anume locuri de parcare, vestiare cu dușuri și piste de rulare largi și sigure în parcările subterane, sunt, de asemenea, caracteristici care atrag atenția.

Situația mai sus mentionata a condus la o ușoară diminuare a decalajului dintre chiriile principale și chiriile efective în primele șase luni ale anului 2017. Este puțin probabil ca nivelul chiriilor pentru birourilor să crească; totuși, din cauza cererii mari și a ofertei limitate, ne putem aștepta ca nivelul de stimulente oferit chiriașilor să scadă în următoarele trimestre.

Se estimează că, în prezent, pachetele de stimulente reprezintă 15-20% din chiria contractuala, în timp ce în cazul contractelor de închiriere pe termen lung (mai mult de 5 ani) această valoare poate crește până la 25%.

Atunci când analizăm piața de birouri din capitală, devine evident că zonele situate în partea de nord a Bucureștiului sunt cele mai active. Barbu Vacarescu-Aurel Vlaicu și Dimitrie Pompei au atras majoritatea chiriașilor, deoarece oferă un echilibru bun între standardul spațiului disponibil și costurile totale de ocupare.

Analiștii estimează că modelul de dezvoltare a pieței se va schimba în următorii 2-3 ani, datorită celor 200 000 de metri pătrați care vor fi livrati în partea centrală de vest a orașului (Grozavesti - Politehnica).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 06 Iulie 2022, 06:22
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter