- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Aeroportul Baneasa, in ziua incertitudinii: 4 povesti de calatorie \”dupa noroc\”

21 Apr, 13:59 • elena.olteanu
Miercuri dimineata, la 9:30, aeroportul Aurel Vlaicu (Baneasa) din Capitala era destul de liber, atmosfera neasteptata pentru a 6-a zi la rand de restrictii ale zborurilor. Linistea aparenta ascundea insa numeroase nelamuriri ale calatorilor care, incepand cu ora 11:00, incepusera sa aglomereze aeroportul.
Aeroportul Baneasa, in ziua incertitudinii: 4 povesti de calatorie \dupa noroc\

Parcarea era destul de libera dimineata, iar aeroportul nu era intesat de lume, cum poate ar fi fost de asteptat. De ce lipsa aglomeratiei, la prima ora?

Dupa spusele pasagerilor care se aflau in sala de asteptare, cei mai multi au optat pentru alte variante: fie au plecat cu autoturisme in tarile spre care aveau zboruri zilele trecute, fie s-au intors acasa, in Capitala sau in diversele orase din tara, asteptand un semn de la companiile aeriene.
[gallery:63]

Asa este cazul si unui roman din Botosani, care trebuia sa ajunga in Italia inca de duminica, 18 aprilie.

„Duminica am venit la aeroport si mi s-a spus ca zborul se va amana. M-am intors la Botosani pentru ca nu aveam cum sa raman in Bucuresti, iar ulterior am primit mail din partea companiei aeriene in care imi spuneau ca zborul va avea loc astazi, dupa-amiaza Am pornit iar spre Bucuresti insa la cateva ore am vazut pe laptop un al doilea mail in care mi s-a spus ca s-ar putea sa apara iarasi probleme. Acum astept sa vad ce se intampla, insa compania aeriana cu care zbor comunica foarte slab”, a spus unul din pasagerii care stateau in sala de asteptare.

Un alt roman care zbura spre Germania si al carui zbor s-a amanat astazi pentru ziua de luni spune ca asteapta un autoturism cu care sa plece din tara, intrucat nu mai poate astepta pana luni.

„Zborul era platit de firma la care lucrez in Germania. Ramane ca ei sa afle detalii despre recuperarea banilor”, a afirmat acesta.

In ciuda acestor incertitudini, erau si romani fericiti in sala de asteptare.

Un grup de 4 persoane care zburau astazi spre Treviso, la ora 12:00, tocmai fusesera informati ca zborul se va efectua in conditii normale. In jur de ora 10:00 s-a deschis si ghiseul de check-in pentru acest zbor, asa ca cei 4 s-au asezat la coada.

Multi pasageri cereau detalii la ghiseul de informatii despre zborurile din cursul zilei. Un turist roman a cerut detalii despre zborul sau spre Bologna, Italia. Insa raspunsul nu parea sa il multumeasca deloc: „Putem sa va spunem ca pana in prezent se zboara”. Cu alte cuvinte, pana la noi ordine din partea autoritatilor, cursa nu era anulata. De altfel, acesta era raspunsul pe care il primeau multi dintre cei care aveau nelamuriri despre zborurile de astazi.

Ministerul Mediului a confirmat ca la ora 15:00 intreg teritoriul Romaniei va fi acoperit de al doilea nor de cenusa vulcanica. Norul se afla sub 6 km altitudine, insa calitatea aerului se afla in limite normale.

Radu Berceanu, ministerul Transporturilor, a declarat ca nu exista motive de oprire a traficului aerian.

„Pana la 12.00, avem activitate normala. Sper ca si dupa ora 12 activitatea sa fie normala pe toate aeroporturile din Romania”, a declarat Marin Anton, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

Un al doilea nor de cenusa vulcanica a intrat in Romania miercuri dimineata, la ora 9.00.

Spatiul aerian romanesc a fost inchis sambata din cauza norului de cenusa si a fost redeschis de luni.

Compania low-cost Blue Air a anuntat ca va anula miercuri doua zboruri, pe rutele Bucuresti-Paris si Sibiu-Koln, cu retur, restul curselor urmand sa fie operate daca autoritatile aeroportuare vor mentine deschis traficul aerian.

Tarom a anulat miercuri patru curse din Bucuresti spre Sibiu-Munchen, Frankfurt, Londra si Munchen, cu retur, iar restul zborurilor vor fi operate in regim normal.

Dintr-un total de 44 de zboruri planificate pentru aceasta zi, linia aeriana Carpatair anuleaza 2 curse, ca urmare a restrictiilor aplicate asupra spatiului aerian al Germaniei, mai exact Timisoara – Dusseldorf – Timisoara.

In jurul orei 12.30, Marin Anton, secretar de stat la Transporturi, a declarat ca spatiul aerian romanesc va ramane deschis astazi si intreaga saptamana in curs.

Ultima ora: Conform unui anunt facut in jurul orei 13:00, pentru astazi erau anulate 40 de curse de pe Otopeni si 4 pe Baneasa.