TURISM

Biserica din Athos-ul romanesc adusa pe ape din Maramures pana in Oltenia

08 februarie 2015, ora 14:13 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Muntele Athos (foto: Wikipedia)
Muntele Athos (foto: Wikipedia)
Judetul Valcea, sau Athos-ul romanesc, este renumit prin marile ctitorii ecleziastice al caror sir este deschis in secolul al XIV de Manastirea Cozia, devenita prototip pentru bisericile manastiresti construite in veacurile urmatoare in Tara Romaneasca, atingand punctul culminant prin Hurezi, chintesenta a stilului brancovenesc, primul stil autohton ce a adus arta si arhitectura romaneasca in dialogul universal al valorilor culturale, fapt consemnat ca atare de inscrierea ei pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial.

Dar din cele aproape 300 de biserici de patrimoniu din judetul Valcea, o insemnatate aparte revine celor 88 de biserici de lemn, mici bijuterii arhitecturale, care au infruntat vitregiile timpului si au ramas dovada a credintei oamenilor locului.

Multe dintre actualele biserici de lemn nu se afla pe locul initial. Majoritatea insa se regasesc pe o culme de deal sau intr-un loc ferit, acestea fiind "totemul" satului romanesc din secolele XV — XVIII.

"Prima dintre ele, biserica cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae, nu este din partea locului. Are alt lemn. Un lemn care vine de la sute si sute de kilometri departare din tara Maramuresului. Este lemn sfant ca si cel din care sunt facute bisericile de acolo", spune preotul Vasile Cristea, citat de AgerpresTaina sta in modul cum a fost adusa. Se spune ca in secret, un mic boier din partea locului, pe numele sau Duminica Plesa a tocmit in secret mesteri maramureseni pentru a face o biserica cu "lemn sfant" de dincolo de Baia Mare. Numai ca problema era la transport. Cum puteai sa pacalesti autoritatile imperiale ca transporti in caravana o biserica, intr-un imperiu in care la acea ora, mijlocul secolului al XVIII-lea, religia ortodoxa nu era bine vazuta. 

Dar Biserica Sf. Ierarh Nicolae nu este singura "venetica" din Stoilesti. Ea mai are o ''sora'', tot din secolul al XVIII-lea, in satul Stanesti.

"Este vorba despre biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, adusa de aceasta data din Moldova de un fiu al satului, pe nume Lascu Ostroveanu, iubitor de credinta care a cumparat din nordul Moldovei lemn sfant pentru biserica. Lemnele insa aici au venit pe uscat. si azi aceasta mandra bijuterie straluceste ca dovada ca Dumnezeu a binecuvantat mult comunitatea din Stoilesti", conchide preotul Vasile Cristea.

Cele 2 biserici romanesti aduse din Transilvania si Moldova cu mult inaintea unirii s-au alaturat bisericilor existente din Stoilesti, infaptuind poate mai repede cu o suta de ani, o unire in credinta a celor trei regiuni istorice ale Romaniei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 30 Septembrie 2020, 05:00
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter