TURISM

Boagiu: Sustinem CE in ancheta declansata pe Aeroportul Timisoara

28 mai 2011, ora 15:50 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
aero.jpg
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, spune ca ministerul va sustine demersurile Comisiei Europene (CE)care a declansat o investigatie la aeroportul din Timisoaraprivind eventuale tarife preferentiale acordate companiei Wizz Air, relateaza Mediafax.

Boagiu a declarat intr-o conferinta de presa la Timisoara ca in cazul in care "schema" aplicata companiei Wizz Air se va dovedi a fi incorecta, ministerul va lua "masurile care se impun", care pot merge pana la schimbarea conducerii Aeroportului Timisoara.

"Noi, ca minister, ca proprietar, nu si ca administrator, am luat decizia sa sustinem demersurile Comisiei Europene, daca se va dovedi ca schema aplicata este incorecta, vom lua masurile care se impun, mergand pana la schimbarea conducerii aeroportului. Din nefericire, aceasta schema se aplica inca din anul 2008. Vom vedea care este rezultatul investigatiei ce urmeaza sa fie facuta. Cert este ca aeroportul isi face, impreuna cu managementul sau, activitatea eficient", a afirmat Boagiu.

Comisia Europeana a deschis doua investigatii aprofundate cu privire la o schema de sprijin pentru investitii in aeroporturile regionale din Romania si pentru a stabili daca reducerile acordate de catre aeroportul din Timisoara unor companii aeriene denatureaza concurenta."Comisia isi exprima ingrijorarea, in mod special, cu privire la faptul ca acordurile incheiate intre aeroportul din Timisoara si Wizz Air ar putea conferi acestei companii aeriene un avantaj economic inechitabil fata de concurentii sai ", se arata intr-un comunicat al CE.

Vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquin Almunia, a declarat ca normele permit subventii destinate compensarii serviciilor de interes economic general si, in anumite conditii, imbunatatirii infrastructurii de acces sau sprijinirii crearii de rute noi pe aeroporturile regionale.

"Acestea nu permit acordarea de subventii destinate sa acopere, pe o baza continua, pierderile din exploatare", a precizat el.

Investigatia initiala indica faptul ca aeroporturile regionale din Romania inregistreaza pierderi, in general, si ca pierderile lor din exploatare sunt acoperite anual de catre stat.

Normele UE permit acordarea de ajutoare pentru infiintarea de rute noi pe aeroporturile regionale sau pentru finantarea unor servicii de interes economic general. Acestea nu permit acoperirea, pe o baza continua, a pierderilor din exploatare.

In ceea ce priveste aeroportul din Timisoara, Comisia trebuie, de asemenea, sa verifice daca subventiile anuale acordate aeroportului servesc doar la reducerea cheltuielilor curente ale operatorului aeroportuar.

"In absenta unui obiectiv de interes economic general, acest fapt ar fi incompatibil cu normele UE, intrucat ar oferi beneficiarului un avantaj inechitabil fata de concurentii sai, care trebuie sa functioneze fara ajutor", se mai arata in comunicat.

De asemenea, Comisia va investiga in continuare relatiile contractuale dintre aeroportul din Timisoara si Wizz Air, si anume un contract de marketing incheiat in 2008 si neplata unor taxe de aeroport in valoare de 2,6 milioane de euro, precum si reduceri suplimentare de 72 % pana la 85% la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate.

Comisia isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca un astfel de tratament preferential ar putea avea drept efect scoaterea fortata de pe piata a unicului concurent, pe unele rute, al companiei Wizz Air.

Directorul Aeroportului International Timisoara, Cornel Samartinean, declara, ca raspuns la declansarea unei anchete a Comisiei Europene, ca toate companiile beneficiaza de aceleasi conditii.

Samartinean a declarat ca toate preturile practicate pe Aeroportul din Timisoara sunt trecute intr-un sistem public de informare accesibil tuturor companiilor aeriene care opereaza pe acest aeroport si ca nu exista "conditii speciale" pentru o companie sau alta.

"Toate preturile de pe aeroport sunt trecute intr-un sistem public de informare pentru toate companiile. Toate conditiile noastre comerciale sunt trecute acolo si sunt valabile pentru toate companiile Toti operatorii au aceleasi conditii, nu sunt unii care au conditii mai speciale decat altii", a afirmat Samartinean.

El a adaugat ca nu a primit inca o nota oficiala privind investigatia declansata de Comisia Europeana.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 25 Februarie 2020, 02:26
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter