TURISM

Cat au cheltuit in Romania anul trecut cei 1,7 milioane de turisti straini

17 martie 2014, ora 12:19 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
turism.jpg
Numarul de turisti nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni anul trecut a fost de peste 1,74 milioane, iar totalul cheltuielior efectuate de acestia a insumat 4,79 miliarde lei, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii straini in Romania a fost reprezentat de afaceri, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (58% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 66,4% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania a fost dat de calatoriile in scop particular (42% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 33,6% din total. Calatoriile in scop particuar includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (55,1%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (84,1%).

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 15,6%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 8,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 41,3% au fost cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri (34,3%).

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 60,8% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 56% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Ca si in cazul calatoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular o reprezinta cheltuielile pentru cazare (44,4%), din care cazarea cu mic dejun inclus detine ponderea principala (76,1%).

Cheltuielile efectuate in baruri si restaurante au avut o pondere de 13,7%, iar cheltuielile pentru cumparaturi au reprezentat 14,2% din totalul cheltuielilor turistilor nerezidenti sositi in Romania in interes personal.

Banii dati pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 45,3% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 74,8 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 38,4% si-au organizat sejurul prin agentii de turism iar 34,3% si-au organizat singuri sejurul.Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (74,4% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,5% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 9,2%, alte mijloace (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 3,9%.

Citeste siCe este turismul alternativ si cum poate el schimba imaginea Romaniei in strainatate (Foto)
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 17 Mai 2021, 19:21
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter